29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

APPLE O AÇIKLAMAYLA 70 MİLYAR DOLAR BİRDEN KAYBETTİ!

Apple CEO’su Tim Cook’un yatırımcılara gönderdiği bir mektup, hem Apple’ı hem piyasaları hem de doları hareketlendirdi.

Apple o açıklamayla 70 milyar dolar birden kaybetti!

03 Ocak 2019 Perşembe 19:50

Apple CEO’su Tim Cook’un yatırımcılara gönderdiği bir mektup, hem Apple’ı hem piyasaları hem de doları hareketlendirdi. “Satışlarımız iyi gitmiyor” açıklamasının ardından, Apple’ın hisseleri yüzde 9’dan fazla düştü. Şirketin piyasa değeri 749 milyar dolardan, 679 milyar dolara kadar indi.

Black Friday, Cyber Monday ve yılbaşı alışverişlerini kapsayan tatil sezonunda gelir tahminini yüzde 5.6 ile yüzde 9.6 arasında düşürdü.

Apple’ın iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR modellerinin çıkardığı Ekim-Aralık dönemin kapsayan çeyrek, daha önceki yıllarda tatil sezonunun etkisiyle satışlarının zirve yaptığı çeyrek olarak kayıtlara geçiyordu.

Mali yılının ilk çeyreği olan sözkonusu dönem için ciro beklentisini 89-93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara indiren şirketin küresel piyasalara da satış dalgası olarak yansıyan bu açıklamasının ardından Apple hisseleri ABD borsalarında açılışıyla birlikte yüzde 9’dan fazla değer kaybetti.

70 MİLYAR DOLAR ERİDİ

2019 yılının ikinci işlem gününde açılışla beraber 5 dakika içinde hisse fiyatı 159 dolar seviyesinden 143 dolara kadar inen Apple’ın piyasa değeri de 70 milyar dolar birden eriyerek, 749 milyar dolardan 679 milyar dolar seviyesine kadar geriledi.

Apple CEO'su Tim Cook yatırımcılara gönderdiği mektupta, “Gelişmekte olan kilit pazarlarda bazı zorluklar bekliyorduk, ancak özellikle de Çin'deki ekonomik yavaşlamanın büyüklüğünü öngöremedik” dedi.

Gelirde aşağı yönlü revizyona neden olarak Çin'deki zayıflamayı gösteren Cook’un mektubunda, “Bu revizyonda, beklentilerden düşük olan iPhone satışlarının yanı sıra, diğer ülkelerde yeni iPhone modellerine talebin düşündüğümüz kadar güçlü olmaması da rol oynadı” denildi.

APPLE’I VURAN 7 SORUN

Yatırımcılara gönderilen açıklamada, Apple bu çeyrekte karşı karşıya kaldığı sorunlarI şu 7 maddeyle özetlendi: 
1- iPhone’ların satışa sunulduğu zamanlama nedeniyle yaşanan zorluklar 2- Güçlü ABD doları
3- Arz kısıtlamaları
4- Özellikle Çin ve diğer gelişmekte olan pazarlarda görülen ekonomik zayıflık
5- Üst iPhone modellerine geçişin zayıflaması
6- Operatörlerin iPhone fiyatlamasıyla ilgili daha az destek sunması 
7- Apple'ın başlattığı iPhone pillerini 29 dolarla değiştirdiği program

TL’Yİ DE ETKİLEDİ

Apple’ın yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratan bu açıklamalarının ardından önce Asya piyasaları nasibini aldı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ilk işlemlerde yükseldikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Japonya piyasaları tatil dolayısıyla kapalı olmasına karşın Nikkei endeksinin vadeli işlemleri yüzde 1.9 geriledi. ABD borsalarında da NASDAQ vadeli işlemleri yüzde 2.2 ve S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri de yüzde 1.3 düştü.

Apple’ın fitilini ateşlediği piyasalardaki bu küresel hareket, Türk Lirası’nın da aralarında bulunduğu özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine de yansıdı. Gelen açıklamalarla, küresel ekonominin yavaşladığı endişelerinin artması, dolar kurunu hareketlendirdi. Dolar, hacimsiz piyasada dün gece yarısından sonra 5.88 TL’yi gördü. Bugün ise kur, güne 5.50 TL seviyesinden başladı.

DÜĞMEYE JAPONYA’DAN BASILDI

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de yayınladığı notta, Apple’ın aşağı revizyonu ve Japonya’dan işlem yapanların emirleri sonrası, likidite boşluğunun da etkisiyle döviz piyasasında sert hareketler yaşandığına dikkat çekti. Ökte değerlendirmesinde, “Riskli olarak kabul edilen gelişmekte olan ülke para birimleri, Japon Yeni kaynaklı sert kayıp yaşadılar. Japon Yeni’nin tüm riskli varlıklara karşı değer kazandığı hareketin sonucunda Türk Lirası da olumsuz etkilendi” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA