APPLE O AÇIKLAMAYLA 70 MİLYAR DOLAR BİRDEN KAYBETTİ!
Apple CEO’su Tim Cook’un yatırımcılara gönderdiği bir mektup, hem Apple’ı hem piyasaları hem de doları hareketlendirdi.

03 Ocak 2019 Perşembe 19:50
Apple CEO’su Tim Cook’un yatırımcılara gönderdiği bir mektup, hem Apple’ı hem piyasaları hem de doları hareketlendirdi. “Satışlarımız iyi gitmiyor” açıklamasının ardından, Apple’ın hisseleri yüzde 9’dan fazla düştü. Şirketin piyasa değeri 749 milyar dolardan, 679 milyar dolara kadar indi.
Black Friday, Cyber Monday ve yılbaşı alışverişlerini kapsayan tatil sezonunda gelir tahminini yüzde 5.6 ile yüzde 9.6 arasında düşürdü.
Apple’ın iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR modellerinin çıkardığı Ekim-Aralık dönemin kapsayan çeyrek, daha önceki yıllarda tatil sezonunun etkisiyle satışlarının zirve yaptığı çeyrek olarak kayıtlara geçiyordu.
Mali yılının ilk çeyreği olan sözkonusu dönem için ciro beklentisini 89-93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara indiren şirketin küresel piyasalara da satış dalgası olarak yansıyan bu açıklamasının ardından Apple hisseleri ABD borsalarında açılışıyla birlikte yüzde 9’dan fazla değer kaybetti.
70 MİLYAR DOLAR ERİDİ
2019 yılının ikinci işlem gününde açılışla beraber 5 dakika içinde hisse fiyatı 159 dolar seviyesinden 143 dolara kadar inen Apple’ın piyasa değeri de 70 milyar dolar birden eriyerek, 749 milyar dolardan 679 milyar dolar seviyesine kadar geriledi.
Apple CEO'su Tim Cook yatırımcılara gönderdiği mektupta, “Gelişmekte olan kilit pazarlarda bazı zorluklar bekliyorduk, ancak özellikle de Çin'deki ekonomik yavaşlamanın büyüklüğünü öngöremedik” dedi.
Gelirde aşağı yönlü revizyona neden olarak Çin'deki zayıflamayı gösteren Cook’un mektubunda, “Bu revizyonda, beklentilerden düşük olan iPhone satışlarının yanı sıra, diğer ülkelerde yeni iPhone modellerine talebin düşündüğümüz kadar güçlü olmaması da rol oynadı” denildi.
APPLE’I VURAN 7 SORUN
Yatırımcılara gönderilen açıklamada, Apple bu çeyrekte karşı karşıya kaldığı sorunlarI şu 7 maddeyle özetlendi:
1- iPhone’ların satışa sunulduğu zamanlama nedeniyle yaşanan zorluklar 2- Güçlü ABD doları
3- Arz kısıtlamaları
4- Özellikle Çin ve diğer gelişmekte olan pazarlarda görülen ekonomik zayıflık
5- Üst iPhone modellerine geçişin zayıflaması
6- Operatörlerin iPhone fiyatlamasıyla ilgili daha az destek sunması
7- Apple'ın başlattığı iPhone pillerini 29 dolarla değiştirdiği program
TL’Yİ DE ETKİLEDİ
Apple’ın yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratan bu açıklamalarının ardından önce Asya piyasaları nasibini aldı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ilk işlemlerde yükseldikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Japonya piyasaları tatil dolayısıyla kapalı olmasına karşın Nikkei endeksinin vadeli işlemleri yüzde 1.9 geriledi. ABD borsalarında da NASDAQ vadeli işlemleri yüzde 2.2 ve S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri de yüzde 1.3 düştü.
Apple’ın fitilini ateşlediği piyasalardaki bu küresel hareket, Türk Lirası’nın da aralarında bulunduğu özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine de yansıdı. Gelen açıklamalarla, küresel ekonominin yavaşladığı endişelerinin artması, dolar kurunu hareketlendirdi. Dolar, hacimsiz piyasada dün gece yarısından sonra 5.88 TL’yi gördü. Bugün ise kur, güne 5.50 TL seviyesinden başladı.
DÜĞMEYE JAPONYA’DAN BASILDI
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de yayınladığı notta, Apple’ın aşağı revizyonu ve Japonya’dan işlem yapanların emirleri sonrası, likidite boşluğunun da etkisiyle döviz piyasasında sert hareketler yaşandığına dikkat çekti. Ökte değerlendirmesinde, “Riskli olarak kabul edilen gelişmekte olan ülke para birimleri, Japon Yeni kaynaklı sert kayıp yaşadılar. Japon Yeni’nin tüm riskli varlıklara karşı değer kazandığı hareketin sonucunda Türk Lirası da olumsuz etkilendi” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Çin’den Dünya Çapında Bir İlk: 158 Kilometrelik Yolda Tamamen Otonom AsfaltlamaÇin, Pekin-Hong Kong-Makao Otoyolu’nda 157,79 kilometrelik kısmı tamamen insansız araçlarla asfaltlayarak dünya çapında bir ilke imza attı. Yapay zekâ, otonom makineler ve dronelar sayesinde yol inşasında yeni bir çağ başlatıldı28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:40ASYA
Baybars, Rogers ve Manavoğlu’ndan Erhürman’a destekGazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, Girne Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers ve eski milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde CTP'nin adayı CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a destek vereceğini açıkladı.28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:33KIBRIS
HP Parti Meclisi Özersay'ın cumhurbaşkanı adaylığını oylamak amacıyla toplanacakHalkın Partisi (HP) Parti Meclisi Genel Başkan Kudret Özersay’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, aday olup olmayacağını oylamak amacıyla toplanacak.28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:31KIBRIS
1 Ağustos tören ve etkinliklerle kutlanacakGüvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın (Güv. K.K) 49’uncu, Türk Mukavemet Teşkilatının (TMT) 67’nci ve Kıbrıs’ın fethinin 454’üncü yıl dönümü dolayısıyla tören ve etkinlikler düzenleniyor.28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:31KIBRIS
Esentepe'de korkutan kaza: Kamyonet devrildiEsentepe’de, Dima Market’e ait park alanı çıkışında meydana gelen trafik kazasında hafriyat yüklü bir kamyon devrildi. Şans eseri kazada yaralanan olmadı.28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:29KIBRIS
Eğitimde Sınır Yok!Dünyanın 17 farklı ülkesinden gelerek yaz dönemi stajlarını Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde yürüten tıp ve eczacılık öğrencileri deneyimlerini paylaştı: “Tavsiyeyle geldik, beklediğimizden fazlasını bulduk...”28 Temmuz 2025 Pazartesi 17:47YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2024 yılı ShanghaiRanking Global Akademik Alan Sıralaması’na girdiDAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2024 yılı ShanghaiRanking Global Akademik Alan Sıralaması’na girdi28 Temmuz 2025 Pazartesi 17:40DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
“Tufan Erhürman’a açık desteğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz”Bağımsız milletvekilleri Baybars, Rogers ve eski milletvekili Manavoğlu’dan Erhürman’a destek28 Temmuz 2025 Pazartesi 17:37KIBRIS
Hayvancılardan “Tabutlu İmamlı” EylemHayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, üretimde yaşanan sorunları protesto etmek amacıyla dikkat çekici bir eyleme imza attı.28 Temmuz 2025 Pazartesi 16:33KIBRIS
40'ın altına düşecekMeteoroloji Dairesi hava sıcaklığının 40 derecenin altına düşerek, iç kesimlerde 36 – 39 ve sahillerde 30 – 33 derece dolaylarında olacağını belirtti.28 Temmuz 2025 Pazartesi 16:31HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs