APPLE, BARİYERİ GÜVENLİK GÜÇLERİNE KARŞI KASTEN GELİŞTİRDİ
ABD Adalet Bakanlığı, ''şifre davası'' kapsamında sunduğu son belgede, Apple'ın iPhone'lardaki teknolojik bariyerleri, güvenlik güçlerine karşı kasten geliştirdiğini iddia etti.

11 Mart 2016 Cuma 09:31
ABD Adalet Bakanlığı, federal mahkemeye sunduğu belgede, Apple'ın iPhone'lardaki teknolojik bariyerleri, güvenlik güçlerine karşı kasten geliştirdiğini öne sürdü.
Bakanlığın, ABD'nin Los Angeles şehrindeki federal mahkemede görülen ''şifre davası'' kapsamında sunduğu son belgede, ABD'li teknoloji şirketi Apple'a yeni suçlamalarda bulunuldu.
Şirketin aralık ayında California'nın San Bernardino kentinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen ve güvenlik güçleri tarafından öldürülen 28 yaşındaki Seyid Rıdvan Faruk'a ait iPhone'nun şifresini kırmaya yasal olarak zorlanmasını talep eden Adalet Bakanlığı avukatları, Apple'ın konuya ilişkin iddialarının ''yanlış'' ve ''yıpratıcı'' olduğunu savundu.
''Apple'ın söylemi sadece yanlış değil aynı zamanda özgürlüklerimizi ve haklarımızı koruyan kurumları yıpratıcı'' ifadelerine yer verilen metinde, şirketten istenenin sadece bir iPhone'a yönelik makul bir talep olduğu belirtildi.
Bu talebin hiçbir şekilde hükümete tüm dünyadaki iPhone'ların kilidini kırabilecek ''ana kodlama''yı temin etmeyeceğini ve bunu Apple'ın da bildiği ileri sürülen dokümanda, şunlar kaydedildi:
''Bu dava, genel değil spesifik bir duruma bakıyor. Apple, 14 Amerikalıyı öldüren teröristle ilgili kanıtların bulunduğu iPhone ile yasal arama izni arasında duran teknolojik bariyerleri, kasten geliştirdi. Bu bariyerleri, FBI'ın telefonu araştırmasını sağlamak için sadece Apple kaldırabilir ve bunu gereksiz zorluk çıkarmadan yapabilir.''
Apple, FBI ve Adalet Bakanlığının avukatları, Los Angeles kentindeki federal mahkemede 22 Mart'taki duruşmada karşı karşıya gelecek.
"ŞİFRE SAVAŞININ" GEÇMİŞİ
ABD’nin California eyaletindeki San Bernardino kentinde engellilere hizmet veren bir merkeze aralık ayında düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş, 28 kişi yaralanmıştı.
Eylemi terör saldırısı olarak nitelendiren FBI, saldırganlardan Seyid Rıdvan Faruk’un kullandığı iPhone'un şifresinin kırılması için Apple’dan teknik yardım talep etmişti.
FBI, Apple'ın talebini geri çevirmesi üzerine Los Angeles şehrindeki federal mahkemeye başvurmuş ve yargıç Sheri Pym, Apple'ın FBI'nın soruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişti.
Apple'ın Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Tim Cook ise mahkeme kararının ardından yaptığı açıklamada, şirketin, FBI'ın taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütün iPhone'ların güvenliğini tehlikeye atacağını dile getirerek, mahkeme kararına uymayacaklarını duyurmuştu.
ABD Adalet Bakanlığı ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirerek, Apple’ın söz konusu iPhone'un şifresinin kırılması için gerekli yazılımı yazmaya yasal olarak zorlanması için davayı gören mahkemeye başvurmuştu.
Bunun ardından şirketin avukatları, FBI'ın soruşturmasına teknik yardım sağlanmasına yönelik hüküm veren federal mahkemeye başvurarak, söz konusu kararın iptalini istemişti.
Apple'ın mahkemeye sunduğu belgelerde, şirketin adı geçen teröristin iPhone'unun şifresini kırmaya yardım etmeye zorlanmaması gerektiği belirtilirken, bu talebin ABD Anayasa'sına aykırı olduğu savunulmuştu.
''Bu dava sadece bir iPhone'dan ibaret değil. ABD Adalet Bakanlığı ve FBI'ın Kongre ve Amerikalıların engellediği bir gücü, Apple gibi şirketleri dünya genelindeki yüz milyonlarca insanın temel güvenlik ve gizlilik haklarını ihlal etmeye zorlama yeteneğini, mahkeme yoluyla elde etmeyi denemesi'' ifadelerine yer verilen belgede, Amerikalı bir şirketin hükümetin işini yapmaya yasal olarak zorlanmasını ''eşi benzeri görülmemiş'' bir karar olarak nitelendirilmişti.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.