29 Mart 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa26°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NDA RESTORASYON BAŞLADI

Apostolos Andreas Manastırı’nda restorasyon başladı

26 Eylül 2014 Cuma 10:54

mansatir2Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı ve yakın çevresindeki binaların restorasyon çalışmalarına başlandı.

İkonların taşınma işleminin tamamlanmasının ardından ana kilise dün ziyarete kapatıldı ve manastır, restorasyonu gerçekleştirecek Türk-Rum ortaklı müteahhitlik şirketine teslim edildi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi üyeleri, UNDP yetkilileriyle birlikte dün manastırı ziyaret etti. TAK muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay, restorasyon öncesi son hazırlık çalışmalarına göz atmak için manastırı ziyaret ettiklerini söyledi. İkonların taşınması işleminin hemen hemen bittiğini kaydeden Tuncay, restorasyon için dün müteahhide teslim edilen manastırın çevresine şantiye bariyeri konulduğunu ve ana kilisenin ziyarete kapatıldığını belirtti. Tuncay, önümüzdeki günlerde manastırdaki restorasyon çalışmalarıyla ilgili resmi bir açıklama planladıklarını kaydetti.

3 YILDA TAMAMLANACAK

Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon projesi, Yunanistan’daki Patras Üniversitesi tarafından hazırlandı. Kıbrıslı Türk-Rum ortaklı şirketin yapacağı restorasyon, 3 aşamada gerçekleşecek. 22 ayda tamamlanması hedeflenen ilk aşamada ana kilise restore edilecek.  Kaynak sağlanması halinde, küçük şapel ve ardından da çevre binalarının restorasyonu yapılacak. Manastırın restorasyonu için yaklaşık 3 yıllık bir süreç öngörülüyor.

MANASTIR İÇİN VAKIFLAR İDARESİ’NDEN 2.5 MİLYON EURO

Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu için Vakıflar İdaresi, 2.5 milyon Euro’lık katkı koydu. Rum Ortodoks Kilisesi’nin de aynı miktarda maddi katkı sağladığı manastır restorasyonuna, ABD de 25 bin dolarlık sembolik bir katkı yapacak.

RUM BASINI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Manastırdaki restorasyon çalışmalarını başından beri yakından takip eden Rum basını, teknik komitenin dünkü ziyaretine de yer verdi. Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, restorasyona başlanmasının “tarihi bir öneme sahip olduğuna” vurgu yapıldı. Haberde, manastır çevresinin, yalnızca çalışmaları yürütecek teknik ekibin girebileceği şekilde kapatıldığına da dikkat çekildi. Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de de adı geçen Apostolos Andreas’a adanan Apostolos Andreas Manastırı, Ortodoksların önemli hac merkezlerinden biridir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA