26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele23°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

AP SEÇİMLERİNDE OY KULLANAN KIBRISLI TÜRKLER KİMLERE OY VERDİ?

AP seçimlerinde oy kullanan Kıbrıslı Türkler kimlere oy verdi?

28 Mayıs 2014 Çarşamba 14:17

Güney Kıbrıs’ta geçen Pazar günü gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde özel olarak kurulan seçim merkezlerinde oy kullanan bin 869 Kıbrıslı Türk’ün, Kıbrıslı Türk adayların yanı sıra AKEL’e de oy verdiği, iki kişinin de Ulusal Halk Cephesi’ni (ELAM) tercih ettiği bildirildi.

AP seçimlerinde oy kullanan Kıbrıslı Türkler AKEL ve diğer Rum partilerin yanı sıra ELAM’a da oy verdi.

Buna göre, AKEL Kıbrıslı Türklerden 368, DİSİ 6, EDEK’ 4, Vatandaşlar İttifakı 3, DİKO 2, ELAM 2 ve Umut Mesajı da 1 oy aldı.

Öte yandan AP seçimlerine aday olarak katılan Kıbrıslı Türklerden bağımsız Şener Levent toplamda 2 bin 718 oy ile birinciliğe otururken Drasi/Eylem bileşimine katılan Deniz Birinci de bin 346, Alev Necdet ise 774 tercih oyu aldı.

Kıbrıs Sosyalist Parti de 233 oy (Osman Zorba 113 ve Mehmet Birinci 120) aldı.

Güney’de yayınlanan Politis gazetesi “İki Toplumluları Tercih Ettiler... Kıbrıslı Türk Seçmenler Levent, Drasi ve AKEL’i Tercih Ettiler” başlıklarıyla verdiği haberinde, Şener Levent’in, Pazar günkü AP seçimlerine katılan Kıbrıslı Türklerden en çok oyu almayı başaran aday olduğunu yazdı.

Drasi-Eylem adlı yeni kurulan iki toplumlu oluşumun sürpriz yaptığını, zira seçim kampanyasına geç başlamasına rağmen Levent’ten yaklaşık 10 0 oy az topladığına dikkat çeken gazete, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Türk adaylara verdiği oylara göre Şener Levent’in yüzde 40,34 (754 oy) ile birinci, Drasi/Eylem’in de yüzde 35,04 (655 oy) ile ikinci olduğunu aktardı.

AKEL’in ise kuzeyden 256 oy aldığını belirten gazete, Kıbrıs Sosyalist Partisi’nin Kıbrıslı Türklerden 105, Kıbrıslı Rumlardan ise 173 oy aldığını kaydetti.

Bir Kıbrıslı Türk’ün de ELAM’a oy verdiğine dikkat çeken gazete dört kişinin Hayvan Partisi’ni tercih ettiğini belirterek, diğer Rum partilere verilen oyları da aktardı.

Beş Kıbrıslı Türk adayın Kıbrıslı Türklerden aldıkları oyların Kıbrıslı Rumlardan aldıkları oylarla ikiye katlandığına da dikkat çeken gazete, Şener Levent’in Kıbrıslı Rumlardan bin 964 oy, Drasi/Eylem’in ise, Kıbrıslı Rumlardan Kıbrıslı Türklerden aldığı oyun neredeyse üç katı kadar yani, bin 565 oy aldığını belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA