ANTARKTİKA'DA BULUNAN GÖKTAŞI İNCELENDİ: YAŞAMIN İLK YAPITAŞLARINI BARINDIRIYOR
Antarktika'da bulunan göktaşı incelendi: Yaşamın ilk yapıtaşlarını barındırıyor

26 Ağustos 2020 Çarşamba 12:15
Belçikalı ve Japon bilim insanlarının 2012'de bulduğu küçük nesne, şimdi Asuka 12236 olarak adlandırılan bir göktaşı.
Göktaşı, Güneş Sistemi'nin çok erken aşamalarında oluştu, hatta ondan daha eski bile olabilir. Dolayısıyla bilim insanları bu göktaşında gezegensel çevremizdeki yaşamın yapı taşlarını inceleyebilir.
Araştırmacılar Asuka 12236'nın içinde büyük miktarda (en iyi korunmuş bir sonraki göktaşı olan Paris'ten iki kat fazla) amino asit buldu.
Amino asitler proteinlerin gelişiminde kullanılan ve nitrojen, karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşikler.
Bu bileşikler hem sol elli hem de sağ elli varyantlarla görülüyor ve sol elli olanlar, ağırlıklı olarak göktaşları içinde bulunuyor. Bilinen yaşamın tamamında yalnızca sol elli amino asitler kullanıldığı biliniyor.
NASA'nın Goddard Uzay Uçuşu Merkezi'nden astrobiyolog Daniel Glavin "Bu göktaşları bize yaşam başlamadan önce bile sol elli amino asitlere karşı içsel bir eğilim olduğunu söylüyor" dedi.
“Asıl gizemli olan şu: Bu neden böyle?”
Göktaşlarının içinde amino asitlerin oluşumu için mükemmel koşullar bulunuyor. Bilim insanları farklı göktaşlarının içindeki asit türlerini ve miktarlarını inceleyerek bu moleküllerin zaman içinde ve zorlu koşullar altında nasıl evrimleştiğine dair daha iyi fikir edinebiliyor.
Öte yandan bu göktaşı, diğer sorulara cevap verse bile, ortaya yeni sorular çıkarıyor. Çünkü nesnede bulunan sol elli moleküllerin gelişmesi için göktaşının maruz kaldığından daha fazla su gerekiyor.
Glavin, "İlkel göktaşlarında böyle büyük, sol elli fazlalıkların bulunması hayli alışılmadık bir durum" dedi.
“Nasıl oluştuklarıysa bir muamma. İşte tam da bu yüzden çeşitli göktaşlarına bakmak iyidir, böylece bu organiklerin zaman içindeki gelişimine ve farklı değişim senaryolarına ilişkin bir zaman çizelgesi oluşturabiliriz.”
Cevaplardan biri göktaşının Dünya'yla temasından dolayı kontamine olması, yani "kirlenmesi" olabilir, ne var ki bu da pek olası görünmüyor. Örnekten alınan ve (göktaşının 50 miligramının test edildiği) NASA'nın Goddard merkezine gönderilen amino asitlerden bir çoğu serbest durumdaydı: Eğer kaya kontamine olmuş olsaydı, proteinler halinde bağlanmış olmaları daha olasıydı.
Asuka 12236'daki su, göktaşının kendisinin içinde üretilmiş olabilir; yani radyoaktif bozunmadan kaynaklanan ısının, göktaşı oluşurken ortaya çıkan buzu eritmiş olması mümkün.
Bilim insanları bu kayanın hem suya hem de ısıya ya da ikisinden birine çok az maruz kaldığı için böyle iyi korunduğuna inanıyor. Bu düşük maruziyet daha büyük bir asteroidin parçasıyken veya Antarktika'ya indiği vakit gerçekleşmiş olabilir.
Bilim insanları bunu yüksek miktarda kil materyali ve henüz oksijene maruz kalmadığı için paslanmamış durumdaki demir metali bulunması sayesinde anladı.
Ayrıca muhtemelen Güneş'imizden daha eski kadim yıldızlarda oluşan ve genellikle suyla temas yüzünden tahrip olan birçok silikat tanesi de vardı.
Asuka 12236'nın niteliğini göz önüne alan bilim insanları, suyun bir asteroidin soğuk dış katmanından gelmiş olabileceğini tahmin ediyor.
Glavin "Çeşitli amino asitler üretmek için biraz sıvı halde suya ve ısıya ihtiyacınız var" diyor.
“Ama çok fazla olursa hepsini yok edebilirsiniz.”
İncelenmesi için Asuka 12236'dan alınan bir örnek NASA araştırmacıları tarafından havan ve tokmakla toza çevrildi. Amino asitler daha sonra bir su çözeltisinde süspanse edildi ve molekülleri de güçlü bir makineyle ayrıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arıklı, Denktaş’ı hedef alan kitabı Yerlikaya’ya şikayet etti!Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı hedef alan kitabı Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şikayet etti.29 Temmuz 2025 Salı 19:13KIBRIS
Akıncı: “Müdahale ile boşa harcanan dönemi kapatmalıyız, yeni dönemi Erhürman başlatmalı”4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaklaşan 2025 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi dört gün süren kapsamlı bir değerlendirme paylaştı. Akıncı, Türkiye’nin Kıbrıs Türk liderliğine tarihsel müdahalelerini ayrıntılarıyla hatırlatarak, bu seçimde toplumsal iradeni29 Temmuz 2025 Salı 18:15KIBRIS
Erhürman: Yol arkadaşlığı davetimi kabul eden ve edecek herkese yürekten teşekkür ederimCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, desteklerini açıklayan Jale Refik Rogers, Gülşah Sanver Manavoğlu ve Ayşegül Baybars’a teşekkür etti.29 Temmuz 2025 Salı 18:01KIBRIS
Limasol yangınında ölen çiftle ilgili soruşturma başlatıldıGüney Kıbrıs’ta geçen hafta meydana gelen büyük yangında, araçlarında hayatını kaybeden çiftle ilgili cezai soruşturma başlatıldığı haber verildi.29 Temmuz 2025 Salı 17:43GÜNEY KIBRIS
Tansu Çıdan cinayeti davasında karar açıklandı!Rum Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, 27 Ekim 2022’de Rum Merkezi Cezaevi’nde meydana gelen olayda Kıbrıslı Türk Tansu Çıdan’ın, kasten öldürülmesi davasındaki kararı açıkladığı belirtildi.29 Temmuz 2025 Salı 17:37GÜNEY KIBRIS
Caretta Caretta’lar Akdeniz’i Keşfe ÇıktıDAÜ-SAGEM ve SPOT iş birliğiyle iki kaplumbağaya uydu vericisi takıldı, göç rotaları izlenmeye başlandı.29 Temmuz 2025 Salı 17:35DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
DAÜ’den Azerbaycan’a Güçlü AçılımDAÜ, Bakü’de tanıtım ofisi açarak Türk dünyasıyla akademik ve kültürel iş birliklerini geliştirmeyi hedefliyor.29 Temmuz 2025 Salı 17:34DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Yakın Doğu Üniversitesi’nden 10 Alanda Dünya Başarısı!URAP 2024–2025 sıralamasında Yakın Doğu Üniversitesi, 10 bilim alanında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer aldı.29 Temmuz 2025 Salı 17:30YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Bazı bölgelere yarın üç saat elektrik verilemeyecekKıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Netcon Sitesi ile Aytuğ Fazıl Plümer arsaları arasında kalan bölgeye yarın yaklaşık üç saat elektrik verilemeyeceğini duyurdu.29 Temmuz 2025 Salı 17:15KIBRIS
Öztürkler: TMT halkın kendi kaderini tayin etme iradesinin kendisidirCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türk Mukavemet Teşkilatı Mücahitler Derneği’ne gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı açıklamada, TMT’nin Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve egemenlik mücadelesindeki rolünü anlattı.29 Temmuz 2025 Salı 14:01KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs