29 Mart 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa26°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

ANKARA İLE WASHİNGTON ANLAŞMAYA VARDI MI, RAHİP 'EVİNE' Mİ DÖNÜYOR?

20 yıldan uzun süredir Türkiye’de yaşayan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın hem PKK hem de ‘FETÖ’ adına suç işlemek ve ‘casusluk’ suçlamalarıyla 35 yıla yakın hapis istemiyle yargılandığı davanın 4. duruşması bugün İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ankara ile Washington anlaşmaya vardı mı, rahip 'evine' mi dönüyor?

12 Ekim 2018 Cuma 08:36

ABD'li yetkililer, Brunson'ın 'özgür kalacağı' yönünde umutlu olduklarını söyleseler de; ABD Dışişleri Bakanlığı bu konuda Türkiye'yle yapıldığı iddia edilen anlaşmadan haberdar olmadıklarını açıkladı. Ankara ile Washington'ın Brunson konusunda anlaşmaya vardığına dair haberlerin ardından yıl başından bu yana yüzde 40'a varan oranlarda değer kaybeden ABD Doları 5.99 seviyesinden 5.90'a kadar geriledi. 

Yaklaşık 2 yıl tutuklu kalmasının ardından serbest bırakılmayan ve elektronik kelepçe takılarak ev hapsine alınan ABD vatandaşı Brunson’ın durumu, iki ülke arasında tansiyonun artmasına sebep olmuştu.

ABD, Brunson'ın serbest bırakılmamasının ardından ‘insan hakları ihlallerinin sorumluluları’ oldukları gerekçesiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım uygulamış, Türkiye'den çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan gümrük vergilerini ikiye katlamıştı.

ABD-Türkiye gerginliğinin ardından bir süredir ‘patlamaya hazır bomba’ olan Türkiye ekonomisinin kötüye gidişatı hızlanırken; Washington'un attığı adımlar, Türk Lirası ve Türk varlıklarının değer kaybı başta olmak üzere küresel piyasalarda satışların yaşanmasına yol açmıştı.


ABD-Türkiye arasındaki son gerilimin işaret fişeği olan ve yaklaşan ara seçimler öncesi Demokratlar karşısında Cumhuriyetçi Parti ile ABD Başkanı Donald Trump'ın elini rahatlatabileceği yorumları yapılan Brunson'ın yarınki duruşma sonrasında nasıl bir ceza alacağı, ABD'ye dönüp dönemeyeceği sadece ailesi, yakınları ve cemaati tarafından merakla beklenmiyor, uluslararası siyasete ve ekonomiye olan olası etkisi sebebiyle aynı zamanda dünyanın dört bir yanında da merakla takip ediliyor.

Brunson'ın durumuna dair 'konuya yakın', 'üst düzey' ve 'ismini vermek istemeyen' kaynaklara dayandırılan çok sayıda iddia da ortaya atılıyor. NBC'nin internet sitesinde Türkiye saatiyle 20:30’da yayınlanan haberde, Türkiye ile ABD’nin ‘gizli bir anlaşma’ya vardığı ve Beyaz Saray’ın Brunson’ın birkaç gün içinde ABD’de olmasını beklediği kaydedildi. 

Detayları belli olmayan anlaşma kapsamında, Brunson’ın ‘evine’ dönmesi karşılığında ABD’nin de Türkiye’ye yönelik ekonomik baskıyı hafifletmeyi kabul ettiği iddia edilirken; NBC’ye konuşan üst düzey yetkililerden biri, Trump yönetiminin ‘birkaç ay önce verdiği sözü tutmaması’ sebebiyle Türkiye’nin anlaşmaya uyacağından yüzde yüz emin olmadığını söyledi.

NBC’nin iddialarına dair Beyaz Saray ve Washington’daki Türk Büyükelçiliği resmi açıklama ya da yorum yapmayı reddederken; Brunson’ın ailesi de şu an için konuya dair konuşmadıklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise rutin basın toplantısında konuya dair bir soruya herhangi bir anlaşmadan haberdar olmadıkları cevabını verdi.

Hukuki sürecin devam ettiğini kaydeden Nauert, “Bu, tüm ABD hükümetinin çok yakından takip ettiği bir dava. Umarım ki çok geç olmadan o ve eşi ABD’ye dönebilirler” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA