02 Mayıs 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ANESTEZİYE DİKKAT!

Anesteziye dikkat!

02 Ağustos 2014 Cumartesi 13:20

Yasalara göre hastaların anestezi ve anestezi uzmanını seçme hakkı var ama personel eksikliği nedeniyle bu hak kullanılamıyor…

Anestezi Uzmanı Hamit Kalfaoğlu, anestezinin en yaygın bilinen tekniği olan narkoz denilen ‘genel anestezinin’ risklerine dikkati çekti ve tüm anestezilerde bulunan ölüm riskinin genel anestezide 30 kat fazla olduğunu kaydetti. 

Anestezi Uzmanı Kalfaoğlu, ameliyata girecek hastalara anestezi tekniğinin dayatılamayacağını, anestezi tekniği ile anestezi uzmanının hasta tarafından seçilmesi gerektiğini, bunun hastaların yasal hakkı olduğunu vurguladı.

Hastanın anestezi uzmanı ile uygulanacak anestezi tekniğini seçerek, uzmanı ile birebir muhatap olması, ameliyatta anestezi riskini ciddi oranda azaltıyor

Rana SARRO

Anestezi Uzmanı Hamit Kalfaoğlu, anestezinin en yaygın bilinen tekniği olan narkoz denilen ‘genel anestezinin’ risklerine dikkati çekti ve tüm anestezilerde bulunan ölüm riskinin genel anestezide 30 kat fazla olduğunu kaydetti.

Anestezi uzmanı ile anestezi tekniğini hastaların seçme hakkı bulunduğuna dikkati çeken Anestezi Uzmanı Kalfaoğlu, devlet hastanelerinde yeterli anestezi uzmanı bulunmaması nedeniyle, hastaların hayatını ilgilendiren bu hakkını kullanma şansı olmadığını söyledi.

Deneyimli Anestezi Uzmanı Kalfaoğlu’ndan alınan bilgilere göre; Mağusa’da 2, Cengiz Topel’de 1, Girne’de 1, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde de görev yapan 7 anestezi uzmanı bulunuyor.

“Ölüm riski 30 kat fazla!”

Uzman Doktor Hamit Kalfaoğlu, hissizlik anlamına gelen anestezinin, birçok tekniği bulunduğunu, en yaygın bilinen tekniği olan narkoz denilen genel anestezinin diğer tekniklerden 30 kat daha riskli olduğunu belirtti.

Anestezi Uzmanı Kalfaoğlu, anestezistlerin uyguladığı teknikler arasında en riskli tekniğin genel anestezi olduğunu, sinir blokları ve spiral anestezi tekniklerinin ise en az riskli olduğunu belirtti.

Narkozun her zaman çok daha fazla riskli olduğuna dikkati çeken Kalfaoğlu, narkozda öngörülemeyen komplikasyonlar olduğunu vurguladı.

Kalfaoğlu, genel anestezi dışındaki diğer anestezi tekniklerinde ise, çok ciddi sorunlarla karşılaşılmadığını, çıkabilecek olan problemin iyi bilindiği ve tedbir alma şansının bulunduğunu anlattı.

Buna rağmen, tüm anestezi tekniklerinde ölüm riski olduğunu belirten Anestezi Uzmanı Kalfaoğlu, genel anestezinin 30 kat daha riskli olduğunu belirtti ve “Genel anestezide bin hastadan 30’unu kaybetme riski varken, diğer anestezi tekniklerinde ise bin hastadan 1’inin kaybedilmesi riski vardır” dedi.

“Hasta %30 riske atılırdı”

“Son dönemlerdeki gelişmelerden sonra belli hastaların dışında hiçbir hastayı uyutmak zorunda değiliz. Son yıllarda, göbek seviyesinin üstünde olan ameliyatlar uyutuluyor, göbek seviyesinin altında olan ameliyatlar uyutulmuyor” diyen Hamit Kalfaoğlu, geçmiş yıllarda her ameliyatta genel anestezinin tercih edilmesinin nedeninin ise, doktorların deneyimleri ile ilgili olduğunu belirtti. Kalfaoğlu, “Diğer teknikler eski nesil doktorların çok fazla bildiği bir teknik değildi” dedi.

“Doktor kâğıt imzalatmadan, hastaya anlatmak zorunda!”

Ameliyata alınacak hastalara, yasal prosedür gereği ‘Onay Formu’ denilen form imzalatılmadan önce, hastaya olabilecek komplikasyonlar ve ameliyatın risklerinin doktor tarafından anlatılarak, hastanın ameliyatı veya anestezi tekniğini kabul etmesi gerektiğini dikkati çeken Kalfaoğlu, şöyle konuştu:

“Diğer doktorların veya anestezi uzmanlarının nasıl yaptığını bilmem ama ben hastaya olabilecek her şeyi detaylı olarak anlatırım ve anestezi tekniğini seçmeyi hastaya bırakırım. Zaten yasal olarak da bunu yapmamız gerekir.”

Doğumda anestezi riski

Ameliyatlardaki anestezi risklerinin normal doğumlar için de geçerli olduğunu belirten Anestezi Uzmanı Kalfaoğlu, genel anestezinin sezaryenlerde hem anne hem de bebek için daha riskli olduğuna dikkati çekti.

Kalfaoğlu, diğer anestezi tekniklerinde kullanılan ilaçların ise hiçbirinin plasentayı geçmediği ve anne ile bebeğin daha az risk alında olduğunu anlatarak, doğumda genel anestezinin sakıncalarını şöyle anlattı:

Bebeğe narkoz riski

“Ama normal doğumlarda ya da sezaryenlerde risk sadece anne açısından düşünülmemeli. Annenin karnında bir de bebek var ve genel anestezide kullanılan narkoz her bebeğe ulaşır. Bir çocuk doğduğu zaman ilk dakikalarda nefes alışı ve fonksiyonları tüm hayatını etkiler. Doğduğu anda 3 dakika nefes alamaması, direkt beyini etkiler, ileride zekâ seviyesi yaşıtlarından her zaman daha geride olacaktır Dolayısıyla anestezide, bebeğin ilaç almaması oldukça önemlidir” dedi.

 “Hastayı ameliyat masasında görmemeli”

Anestezi Uzmanı Kalfaoğlu, hiçbir hastaya anestezi tekniğinin dayatılamayacağını, anestezi tekniği ile anestezi uzmanının hasta tarafından seçilmesi gerektiğini, bunun hastaların yasal hakkı olduğunu vurguladı.

Hastaların tercihinin sorulması ve anestezistlerin bire bir hasta ile muhatap olmasının önemine dikkat çeken Kalfaoğlu, “Anestezi uzmanlarının her ameliyat öncesinde hastaya zaman ayırması ve bire bir muhatap olması gerekir” dedi.

Ameliyata girecek her hastanın, anestezi uzmanını seçme hakkına sahip olduğunu belirten Kalfaoğlu, hastanın güvendiği anestezistini seçmesinin önemine dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Anestezi uzmanını ameliyattan önce görmesi gerekir ve tüm rahatsızlıklarını, hastalıklarını ve tıbbi hikâyesini anestezi doktoruna anlatması ve birlikte karar verilmesi gerekir. Bu anestezi riskini ciddi oranda azaltır. Çünkü bir doktorun herşeyi bilerek anesteziyi uygulaması çok önemlidir.”

“Devlet hastanelerinde hastanın bu şansı yok”

Hastanın anestezi uzmanını kendisinin seçmesi yasal hakkı iken, devlet hastanelerinde, hastaların anestezi uzmanını seçme şansının bulunmadığını belirtti ve “hastanede oncall anestezist kimse ameliyata o girer. Dolayısıyla yasal hakkı olmasına rağmen böyle bir şansı olmayabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, cerrahın ve kadın doğumcunun kötüsü hastayı öldürdüğü gibi, anestezistin de kötüsü hastayı öldürür. Cerrahın en iyisinin istendiği gibi hasta anesteziste de dikkat etmesi gerekir. Cerrah kötü ameliyat yaparsa hasta ölür. Anestezist de kötü narkoz yaparsa yine hasta ölür” diye konuştu.

Cerrahlar çıkıp ‘narkozu kaldırmadı’ derdi

İstatistikî bilgilere göre, bir hastanın anesteziden ölme ihtimalinin, cerrahi komplikasyondan ölme ihtimalinden daha az olduğuna da belirten Kalfaoğlu, ameliyat sonrası veya ameliyat sırasında ölüm sebeplerinin yüzde 80 cerrahi olduğunu belirtti.

Geçmiş yıllarda, anestezistler direkt olarak hasta yakınlarıyla muhatap olmadığı için bunun hasta yakınlarına hiçbir zaman açıklanma şansı olmadığını ve cerrahların ‘narkozu kaldırmadı’ şeklinde gerekçeler gösterdiğini anlattı.

Hâlbuki narkozun gerekçe gösterildiği birçok ölümün esas nedeninin, çok yüksek oranda cerrahi olduğunu söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA