ANASTASİADİS’TEN TÜRKİYE KONULU AÇIKLAMALAR
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün yaptığı bir açıklamada “Avrupalı ortaklarının Türkiye’ye gösterdiği müsamahayı yeniden eleştirdiği” ifade edildi.

13 Ekim 2020 Salı 13:30
Alithia gazetesinde yer alan habere göre, dün katıldığı bir etkinlikte konuşan Anastasiadis, “Türkiye’yi pohpohlayan Avrupalı ortaklarına öğütlerde bulunarak, Avrupalı ortaklarının yeni Türk meydan okumalarının ardından bir değerlendirme yapmaları gerektiğini” öne sürdü.
İleri sürülen yeni Türk meydan okumalarının sonrasında, Belarus karşısındaki yaptırımlara paralel olarak, Türkiye aleyhinde yaptırımlar empoze edilmesindeki ısrarında kendisini haklı hissedip hissetmediği konusundaki bir soruya karşılık Anastasiadis, kısaca şunları söyledi:
“Tüm ortaklara şunu tekrar edeceğim: Türkiye’nin Kıbrıs aleyhindeki aynı zamanda Yunanistan’a da uzanan yeni kışkırtıcı faaliyetleri, Avrupalılar tarafından bir değerlendirme yapılması gerektiğine kuşku bırakmamaktadır. Ki onlar (Avrupalı ortaklar) hâlâ pohpohlamakla Türk provokasyonlarının geri çekileceğini düşünüyor ve bekliyorlar.”
“SEÇİMLERDEN SONRA MÜZAKERELERE HAZIRIM”
Gazeteye göre Anastasiadis, Yunan Radyo Televizyonu ERT’ye verdiği ve dün yayımlanan demecinde ise “14 Şubat 2014 ortak açıklaması, üzerinde hem fikir olunan görüş birlikleri ve Crans Montana’da ortaya konulan Guterres parametrelerinin 6 maddesi temelinde, kuzeydeki seçimlerin ardından müzakerelere hazır olduğunu” söyledi.
“Türkiye’nin BM Genel Sekreteri’nin çağrısına karşılık vermesini umduğunu” dile getiren Anastasiadis, “kendilerinin elbette tehditlerinden uzak bir şekilde, müzakere masasına dönmeye her daim hazır olduklarını” yineledi.
BM Güvenlik Konseyi’nin kısa süre önce yaptığı açıklama konusunda ise Anastasiadis, “BM Güvenlik Konseyi’nin iki tarafın müzakerede bulunmasına ilişkin davetinin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, seçimlerden sonra, prosedürler üzerinde hemfikir olunması için, beş taraflı (artı BM) gayriresmi bir görüşme gerçekleştirilmesi amacıyla zemin hazırlanmasına dair çabalarını sürdüreceğini apaçık bir şekilde söylemesinden kaynaklanmaktadır” ifadesini kullandı.
Türk tarafının sürdürdüğü ileri sürülen tahrikler konusunda ise Anastasiadis, Maraş’ın sahil şeridinin açılmasının haricinde, yeni bir Navtex’in söz konusu olduğunu belirterek, Total ve Eni’ye lisans verilen deniz parselleri içerisinde sondaj yapan Yavuz gemisinin daha geçtiğimiz gün bölgeden ayrıldığını öne sürdü.
Buna paralel olarak “Barbaros’un Mağusa gidişatında olmak üzere doğudaki sismik araştırmalarını sürdürdüğünü” iddia eden Anastasiadis, “Barbaros gemisinin şimdi de, dün yayımlanan ve 9 Kasım’a kadar geçerli olan Navtex’le, Yavuz gemisinin sondaj yaptığı Kuzey bölgesine hareket etmekte olduğunu” ileri sürdü.
Anastasiadis “bunların hayal kırıklığına neden olduğunu” da ileri sürdü.
Anastasiadis, Atina ile Rum kesimi arasındaki ilişkilerin uyum içerisinde olduğunu da sözlerine ekledi.
AB DIŞ İLİŞKİLER TOPLANTISI VE BORRELL’İN AÇIKLAMALARI RUM BASININDA
Öte yandan gazeteler bugünkü haberlerinde, dün Lüksemburg’da toplanan AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısına başkanlık eden AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, Maraş ve Kıbrıs sorunu konusunda yaptığı açıklamalara da yer verdiler.
Haber Alithia gazetesinde, “AB Müzakereleri Desteklemeye Hazır- Borrell: Maraş’ın Açılması Kararı Tersine Çevrilmeli”, Haravgi’de “Türkiye Yine Gerginliği Tırmandırıyor- Borrell: Yeni Navtex Gerginliği Artırıyor, 27’ler Maraş’la İlgili Kararın Tersine Çevrilmesini İstiyor”, Politis’te “Oruç Reis Suları Bulandırıyor”, Fileleftheros’ta ise “Türkiye Gerilimi Artırıyor- Maraş’ın Açılması Karşılıklı Güveni Sabote Ediyor” başlıklarıyla yer buldu.
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
“Statüko sürdürülebilir değil, Kıbrıs’ta çözüme ulaşmak tarihi sorumluluğumuzdur”Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, statükonun sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, çözüme ulaşmanın tarihi sorumlulukları olduğunu kaydetti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:39KIBRIS
Üstel: UBP sahaya çıktığında karşısında kimse duramazUlusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, UBP Girne İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda partililerle bir araya geldi.18 Haziran 2026 Perşembe 16:37KIBRIS
Dışişleri Bakanlığı: AP’nin Türkiye Raporundaki Kıbrıs Bölümlerini ReddediyoruzDışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda 17 Haziran 2026 tarihinde kabul edilen “2025 Yılı Türkiye Raporu”nun Kıbrıs konusuna ilişkin bölümlerine ilişkin açıklama yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:36KIBRIS
Çavuşoğlu: Gençlerin meslek liselerine yönlendirilmesine önem veriyoruzMilli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, gençlerin meslek liselerine yönlendirilmesine önem verdiklerini söyledi.18 Haziran 2026 Perşembe 16:35KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.