ANASTASİADİS’İN BASIN TOPLANTISI RUM GAZETELERİNDE GENİŞ YER BULDU
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, desantralize federasyon konusunda Rum halkını bilgilendirmek amacıyla dün akşam düzenlediği basın toplantısıyla ilgili haberler, bugünkü Rum gazetelerinde de geniş yer buldu.

07 Kasım 2018 Çarşamba 13:05
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, desantralize federasyon konusunda Rum halkını bilgilendirmek amacıyla dün akşam düzenlediği basın toplantısıyla ilgili haberler, bugünkü Rum gazetelerinde de geniş yer buldu.
Alithia gazetesi “Hedefim Bizi Çıkmazlara Sürüklemeyecek Olan İşlevsel Bir Devlet” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Anastasiadis’in dün düzenlediği basın toplantısında, desantralize federasyon konusunda yaptığı bilindik önerisinin akabinde, Kıbrıs sorunundaki politikasını açıklığa kavuşturduğunu yazdı.
Gazete “Hedefim Direnebilecek Bir Çözüm” başlığıyla iç sayfadan geniş yer verdiği haberinde ise, Anastasiadis’in, yetkilerin desantralize edilmesi fikrinin “gevşek federasyonu” teşkil etmediğini söylediğini iletti. Anastasiadis, Kıbrıs devletinin gelecekteki statüsünün, iki kesimli iki toplumlu federasyona dönüşeceğini de vurguladı.
“Gazetecilerin Sorularına Yanıtlar” ara başlığıyla yayımlanan haberde ise, Anastasiadis’in bir soruya yanıtında, “desantralizasyonun ısrar değil, olumlu oy konusunun düzenlenmesiyle ilgili olduğunu” söylediğini yazdı.
Gazeteye göre, “desantralizasyonun, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların (Kıbrıslı Türklerin) haklarını kötüye kullanacağını hissetmeyeceği farklı bir felsefeye sahip olduğunu” savunan Anastasiadis, “vetonun ise ortak karar verilecek üç durum dışında olmadığını, öte yandan Kıbrıs sorununa çözüm bulunması halinde, Kıbrıs Türk MEB’i bulunmayacağını” da iddia etti.
Anastasiadis, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmesi konusundaki bir soruya yanıtında, bunun Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile Çavuşoğlu arasındaki görüşme sırasında ayarlandığını ve Çavuşoğlu’nun görüşmelerini istediği konusunda kendisine bir mesaj gönderdiğini söyledi.
Fileleftheros gazetesi ise “Döngüyü Kapattı - Başkandan ‘Hepimiz Denedik ve Müzakerelerde Başarısız Olduk’ İtiraf”’ başlıklarıyla manşetten yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam düzenlediği basın toplantısında ortaya koyduğu şeylere dayanarak “Rum Yönetimi’nin tüm başkanlarının son 44 yıldır Kıbrıs sorununda izledikleri çabalar döngüsünün büyük ölçüde kapandığını” yazdı.
Gazete, Anastasiadis’in, çabaların Türk uzlaşmazlığının sonucu olarak başarısız olduğunu iddia ettiğini yazarken, öte yandan Anastasiadis’in basın toplantısıyla bir yandan federal Kıbrıs devletinde yetkilerin desantralize edilmesi önerisini izah etmek istediğini, bir yandan da halkın ve siyasi liderliğin önerisine daha fazla dikkat göstermeleri gerektiği konusunda kendilerini ikna etmeye çalıştığını kaydetti.
Gazete “İkna Etme Operasyonu” başlığıyla iç sayfadan yer ayırdığı haberinde ise, Anastasiadis’in dün akşamki basın toplantısının, desantralize federasyon konusundaki önerisinin, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifi ve müzakerelerin yeniden başlamasına bir çıkış yolu sağlayabileceği konusunda halkı ve siyasi liderliği, aynı zamanda Kıbrıs Türk toplumunu ikna etme operasyonundan ibaret olduğunu yazdı.
Gazete “Çözümsüzlüğün Sorumluluğunun Kendisine Yüklenmesi Konusunda Şikâyetler” ara başlıklı haberinde ise, Anastasiadis’in gazetecilerin sorularına yanıtında, Kıbrıs sorununda ilerleme yaşanmaması konusunda sürekli eleştirilere maruz kaldığı konusuna değinerek, bunca yıldır sorununun neden çözülmediği sorusunu sorduğunu ekledi.
Politis ise “Etkin… Aynı Zamanda Doğru İçerikle- Başkan Yalnızca Kıbrıslı Türklerin Hayati Çıkarlarına İlişkin Olarak Olumlu Oy Diyor- Cep Telefonları Arasında Bağlantı Kurulamaması Kıbrıslı Türklerin Sorumluluğu- Temel Kriter Olarak İşlevsellikte Israr Etti” başlıklarıyla verdiği haberinde, Anastasiadis’in bir federasyonda yetkilerin desantralize edilmesi felsefesini izah ettiğini ancak bu yetkilerin hangileri olması gerektiği konusuna girmediğini yazdı.
Gazete, Anastasiadis’in cep telefonları bağlantısı konusunda söylediklerine ise “Siyasi Rant İstediler- Telefonlar Konusundaki Tıkanmayı Kıbrıslı Türklere Mal Etti” başlığıyla yer verdi. Gazete, Anastasiadis’in Derinya sınır kapısının açılışı aleyhindeki argümanların ise ciddi olmadığını söylediğini ekledi.
Haravgi ise haberi “Başkan Çelişkili ve İnandırıcı Değildi” başlığıyla manşete çekti ve Anastasiadis’in çok beklenen ve reklamı çok yapılan basın toplantısının, müzakerelerin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması hedefiyle ilerlemesine ilişkin irade eksikliği ve pusuda yatan tehlikelerle ilgili endişelerin teyit edilmesinden başka bir şey olmadığı yorumunda bulundu.
Kanunsuz avlanmaErgazi-Kilitkaya köyleri arasında 14 numaralı av bölgesinde, bölgede avlanmakta olan kimliği meçhul avcı/lar tarafından açılan ateş sonucu ise, 1 kişi yüzünden yaralanmıştır. Soruşturma devam etmektedir.01 Kasım 2026 Pazar 19:57KIBRIS
Dikkat bu okullarda grev var!KTOEÖS, yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak01 Kasım 2026 Pazar 19:09LEFKOŞA
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.