“ANASTASİADİS VE AKINCI’NIN ÖNCELİKLERİ FARKLI”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 26 Şubat’ta yapacakları gayrı resmi görüşme öncesinde Rum basını, liderlerin önceliklerinin farklı olduğunu iddia etti.

12 Şubat 2019 Salı 14:55
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 26 Şubat’ta yapacakları gayrı resmi görüşme öncesinde Rum basını, liderlerin önceliklerinin farklı olduğunu iddia etti.
Fileleftheros gazetesi “Farklı Öncelikler - Anastasiadis Müzakere İstiyor - Akıncı İçin Konu Başkanlığı Almak” başlıkları altında verdiği yorum haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 26 Şubat’ta yapacakları görüşme öncesinde liderlerin hedeflerine ilişkin iddialarda bulundu.
Anastasiadis’in önceliğinin müzakerelerin başlaması olduğunu ve Akıncı’yla görüşmesinde “desantralizasyon” önerisini gündeme getireceğini iddia eden gazete, Akıncı’nın önceliğinin ise kendi şartlarının karşılanması ve federal devletin başkanlığının garanti edilmesi sonrasında müzakerelerin yeniden başlaması olduğu iddiasında bulundu.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, Guterres çerçevesinde yer alan tüm konuların tartışılması ve müzakerelerin Crans-Montana’da kaldığı yerden devam etmesi görüşünde olduğunu, Kıbrıs Türk tarafının ise konuları bütünüyle ele almayı istemediğini, seçili konuların görüşülmesini arzuladığını da savundu.
Öte yandan gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun karşılıklı açıklamalarla birbirlerini suçlamayı ve eleştirmeyi dün de sürdürdüklerini yazdılar.
Alithia gazetesi, “Sözcü: Crans-Montana Önerilerimi Geri Çekmedik” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromu’nun dün yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in 5 Temmuz 2017’de, nihai bir çözüm şartıyla öneriler sunduğunu ve bu önerileri asla geri çekmediğini söylediğini yazdı.
Habere göre Prodromu, Anastasiadis’in Guterres çerçevesinin belirlenmesinin akabinde, nihai bir çözüm şartıyla bazı öneriler sunduğunu ve bu önerileri hiçbir zaman geri çekmediğini iddia etti.
Prodromu, “Eğer nihai bir çözüm olursa öneriler geçerlidir, eğer olmazsa geçerli değildirler” şeklinde konuştu.
“Guterres’in altı parametresinin hepsi hakkında Kıbrıs Türk tarafının da tezlerini, nihai bir çözüm şartı altında, bilseydik çok faydalı olurdu” ifadesini kullanan Prodromu, söz konusu altı parametrenin hepsinin esas olduğunu ve müzakerelerin, bunlardan bazılarına değinilerek yeniden başlamasının mümkün olmadığını savundu.
Kıbrıs Türk tarafının da Crans-Montana’da öneriler sunduğunun hatırlatılması üzerine ise Prodromu, “6 parametre hakkında da öneriler gerekli” yanıtını verdi.
Akıncı ve Anastasiadis arasında 26 Şubat’ta gerçekleştirilecek görüşmede referans şartları hakkında daha ileri düzeyde bir uzlaşıya varılmasından memnuniyet duyacaklarını ifade eden Prodromu, BM Genel Sekreteri’nin de müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayacak referans şartları üzerinde uzlaşıya varılmasını istediğini sözlerine ekledi.
KİPRİANU VE STEFANU’DAN ELEŞTİRİ
Gazete, haberinin devamında, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin tutumuna yönelik sert eleştirilerine yer verdi.
Habere göre Kiprianu dünkü açıklamasında, “Bunca zamandır dayanağı olmayan şeyleri söylediğimizi kabul etmek yerine olmayan komplo teorilerini açığa çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Kiprianu şunları söyledi:
“Biz Guterres çerçevesinin Crans-Montana’da 30 Haziran’da sunulan çerçeve olduğunu söyledik ancak bazıları 4 Temmuz çerçevesinin var olduğunda ısrar ediyorlar. 4 Temmuz görüşmesinde tutanaklar olup olmadığı konusundaki tartışmalar her şeyden önce BM Genel Sekreteri’ne hakaret etmektir. Eğer Guterres’in bazı çalışanları böyle bir belgeyi yok etmiş olsaydı Guterres bunu en nihayetinde öğrenir ve cezai veya en azından disiplin soruşturması başlatırdı. Bunca zamandır dayanağı olmayan şeyler iddia ettiğimizi kabul etmek yerine komplo teorileri keşfetmeye çalışıyoruz.”
Kiprianu ayrıca, “BM Genel Sekreteri’nin tüm raporlarında da vurguladığı gibi, 30 Haziran çerçevesinin var olduğunu kabul etmemiz ve bunun üzerine inşa etmemiz gerekir” şeklinde konuştu.
Kiprianu ayrıca, “AB, ekonomi, yönetim, mülkiyet, toprak ve güvenlik konularından oluşan altı başlığın paket halinde görüşülmesi önerisini” de yineledi.
Öte yandan AKEL Sözcüsü Stefanu ise Rum sözcünün açıklamalarına yanıt verdi ve “artık gerçeği söylemesi” çağrısında bulundu.
Prodromu’nun, “Anastasiadis’in önerilerini hiçbir zaman müzakere masasından çekmediği” şeklindeki açıklamasını değerlendiren Stefanu, “Prodromu’nun sanki seçim döneminde Anastasiadis’in yaptığı açıklamaları görmemiş ve duymamış gibi olduğunu” belirtti.
Stefanu, Anastasiadis’in seçim öncesi dönemde merkez ve aşırı sağın oylarını çekmek adına, “önerileri geri çektiğini her şekilde dile getirdiğini, şimdi ise önerilerini çekmediği ve hatta karşı tarafın önerilerini beklediğini söylemekte olduğunu” vurguladı ve yalana dayalı politikaların çökeceği uyarısında bulundu.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Politis: “Ucuz Edebiyat Tartışması – AKEL ve Başkanlık Crans-Montana Konusunda Savaşta”
Haravgi: “AKEL Genel Sekreteri: ‘Guterres Çerçevesi Kaybolmadı – Hükümet Sözcüsü: Başkan Önerilerini Geri Çekmedi”
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.