ANASTASİADİS SPEHAR GÖRÜŞMESİ
Anastasiadis Spehar Görüşmesi

16 Temmuz 2020 Perşembe 11:50
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la görüştü.
Alithia gazetesi: “Spehar İyice Dinledi” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve beraberindeki heyetin dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la görüştüğünü, görüşmede Anastasiadis’in Spehar’a, şikayetlerini de dile getirdiğini yazdı.
Gazete, Anastasiadis-Spehar görüşmesinin “sıradan” olmaktan çıkarak başka bir yönde gerçekleştiğini, Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin raporuna ilişkin görüşlerini sunmasının yanı sıra, gerek Spehar gerekse BM’nin tutumu konusunda şikayetlerini bizzat Spehar’ın yüzüne söylediğini iddia etti.
Habere göre Anastasiadis, Genel Sekreter’in raporu konusunda Kıbrıs Rum tarafının görüşlerini yazılı sunmanın yanı sıra bazı düşüncelerini sözlü de dile getirirken, akabinde Spehar’ın, UNFICYP’in ve hatta BM’nin çeşitli olaylar karşısındaki tavrının “tarafsız olmadığı” iddiasında bulundu.
Gazete Anastasiadis’in, sınır kapılarının kapatılması ve salgın sürecinin yönetilmesi konularında Kıbrıs Türk tarafının tutumu karşısında BM’nin sesiz kalmasından ile kapalı bölge Maraş ve Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki eylemleri konusundaki “eylemsizliğinden” duyduğu rahatsızlığı güçlü bir şekilde dile getirdiğini vurguladı.
Görüşme sonrasında ise Anastasiadis’in yaptığı açıklamada, “BM Genel Sekreteri’nin raporuna ilişkin düşüncelerini dile getirmenin yanı sıra, uluslararası toplumun ve özellikle de Barış Gücünün tarafsız olma zorunluluğuna vurgu yaptığını” söylemekle yetindiğini belirten gazete, toplantıda hazır bulunanlardan biri olan Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına ise geniş yer verdi.
HRİSTODULİDİS: “GERÇEK OLMAYAN AÇIKLAMALAR MEVCUT”
Hristodulidis açıklamasında, Anastasiadis’in Spehar’a şikayetlerini dile getirdiğini belirtirken “Barikatlar konusunda gerçekleri yansıtmayan açıklamalar yapılamaz. Sn. Akıncı’nın da aslında Anastasiadis’in söylediklerini doğrulayan açıklamaları var” şeklinde konuştu.
BM’nin, sınır kapıları ve “Spitfire (Cafe)” konularında açıklamalarda bulunduğu halde, "kapalı bölge Maraş konusunda açıklama yapmamasının söz konusu olamayacağını” iddia eden Hristodulidis, Maraş konusunda BM Güvenlik Konseyi’nin çok net kararları olduğunu ifade etti.
YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ
Hristodulidis, Spehar’ın toplantıda, “Kıbrıs Türk tarafının Yeşil Hat Tüzüğü’ne ilişkin herhangi bir şikayetini kendilerine iletmediğini” de belirterek “yapılmış bazı belirli açıklamalara veya Sn. Özersay tarafından gönderilen mektuplara dair bir değinmede bulunmadığını” iddia etti.
Hristodulidis, “salgınla ilgili alınan önlemlerin bazıları tarafından kasıtlı olarak farklı gösterildiği ve siyasi anlamlar yüklenmeye çalışıldığını” savunarak “özellikle sınır kapılarına ilişkin kararlarda hiçbir siyasi amaç güdülmediğini” öne sürdü.
Salgının henüz geçmediğini ve yeni bir dalgadan kaçınılması adına sürekli hazır olma mecburiyetleri bulunduğunu dile getiren Hristodulidis, Anastasiadis’in Spehar’la görüşmesinin “çok iyi ve yapıcı bir ortamda geçtiğini, açık ve samimi bir diyalog yapıldığını” sözlerine ekledi.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Politis: “Spehar Tarafsız Olunmaması Konusunu Anastasiadis’ten Bir Kez Daha Dinledi – Anastasiadis BM’nin Tutumunu Protesto Etti”.
Fileleftheros: “Suçlu Spehar – Olayların Raporda Tarafsız Aksettirilmemesi Konusunda Başkanlığın Hoşnutsuzluğu – Anastasiadis Spehar’a Raporda Nelere Değinmeyi Unuttuğunu Hatırlattı”.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eurovision 2025: Final ne zaman, hangi ülkeler yarışacak?Eurovision Şarkı Yarışması'nın 69'uncu finali, 17 Mayıs 2025 Cumartesi akşamı İsviçre'nin Basel kentindeki St. Jakobshalle Arena'da düzenlenecek.15 Mayıs 2025 Perşembe 16:39YAŞAM
Ekmeğe zam yolda!Çıralı: “Sorumlusu biz değil, yönetenlerdir”15 Mayıs 2025 Perşembe 16:36KIBRIS
“Kıbrıs Türk toplumunun kimliği ve iradesi hem kuzeyden hem güneyden tehdit altında”Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüşmesinin ardından Kıbrıs sorunu ve iki toplum arasında devam eden görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:42KIBRIS
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşüyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesi başladı.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:23TÜRKİYE
Erhürman: Mülkiyet konusunda yaşananlar çözüm iklimini zehirliyorAvrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi tarafından Avrupa Günü dolayısıyla düzenlenen panelde, Avrupa Birliği’nin barış paradigmasının Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine nasıl katkı sunabileceği ele alındı.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:22KIBRIS
Bir Haftada 82 Trafik Kazası: 76 Kişi Yaralandı, 5 Milyon TL’lik Hasar Oluştu5-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında KKTC’de meydana gelen 82 trafik kazasında 76 kişi yaralandı. Polis, 15 binden fazla sürücüyü denetledi; 2720 sürücüye yasal işlem uygulandı.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:19KIBRIS
Açık artırma ile araç satışı yapılacakDevlet Emlak ve Malzeme Dairesi Haspolat Ambarında, çeşitli tip salon kapalı van, çift kabin ve motosikletler açık artırma usulü peşin para ile satılacak.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:19KIBRIS
Gazimağusa’da Trafik Kazası: İki Kişi YaralandıSincan Sokak’ta kamyonet ile motosikletin çarpışması sonucu biri kadın iki kişi yaralandı. Yaralılardan birinin parmağında kırık tespit edildi.15 Mayıs 2025 Perşembe 13:52KIBRIS
Mangal Yangına Sebep Oldu: 500 Metrekarelik Alan Zarar GördüMersinlik Göleti yakınlarında çıkan yangına mangaldan sıçrayan kıvılcımlar neden oldu. 1 zeytin ve 7 ardıç ağacının zarar gördüğü olayda, S.M.H.A. (32) hakkında yasal işlem başlatıldı.15 Mayıs 2025 Perşembe 13:42KIBRIS
Ülke Genelinde İkamet İzinlerine Yönelik Denetim: 2 Kişi Tutuklandı14 Mayıs’ta yapılan denetimlerde, KKTC’de yasal statüsü bulunmayan 2 kişi tespit edilerek tutuklandı. Zanlılar hakkında yasal işlem başlatıldı.15 Mayıs 2025 Perşembe 13:32KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs