ANASTASİADİS, SİSİ, HARİRİ VE ÜRDÜN KRALI İLE BİR ARAYA GELECEK
İlk AB-Arap Ligi Devletleri Zirvesi için Mısır'a gidecek olan Rum Lider Nikos Anastasiadis, Mısır'da bölge devletleri liderleriyle bir dizi temaslarda bulunacak.

22 Şubat 2019 Cuma 11:05
İlk AB-Arap Ligi Devletleri Zirvesi için Mısır'a gidecek olan Rum Lider Nikos Anastasiadis, Mısır'da bölge devletleri liderleriyle bir dizi temaslarda bulunacak.
Anastasiadis zirvede, Kıbrıs’ın, iklim değişikliğinin göğüslenmesi için bölge ülkelerinin politikalarının ve eylemlerinin koordinasyonu için bir rol üstlenmesi girişimini de ilerletecek.
Rum Başkanlık Sarayında gazetecilere açıklamada bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, Anastasiadis’in zirve çerçevesinde, bölge devletleri liderleriyle önemli ikili görüşmeler ve temaslarda da bulunacağını söyledi.
Anastasiadis bunun yanı sıra, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah Al Sisi, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Ürdün Kralı II. Abdala ile de temaslarda bulunacak.
Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou devamla şöyle dedi:
“Bu ikili görüşmeler ve diğer temaslarla sıkı işbirlikleri ve üçlü işbirlikleri ilerletilerek, bir Avrupa istikar sütunu olarak Kıbrıs’ın güvenlik koşullarının güçlendirilmesi konusunda oynayabileceği rolü vurgulmaktadır.
Bunun Arap ülkeleri ile bir ilişki içinde AB’nin daha da faal olmasını önemli olarak görüyoruz. Çünkü genel avantajlar dışında, bu ilişkiler çerçevesinde, Kıbrıs özel aktif bir rol oynamaktadır. AB üyesi özelliğine sahip bir devlet olarak komşularıyla ama aynı zamanda diğer Arap ülkeleriyle oluşturduğu özel dostluk ilişkileriyle, sık sık Kıbrıs’ın bir köprü rolü oynadığına vurgu yapıyoruz. Planlanan dış politikamıza uygun olarak ülkemizin bölgesel rolü de güçlenmektedir.
Cumhurbaşkanı bu nedenle ilgili girişimler oluşturdu, her şeyden önce birleşik Avrupa ile bölgemiz ve Arap Dünyası ile ilişkilerinin geliştirilmesini destekledi ve Avrupa Konseyi çerçevesinde zirvenin düzenlenmesi için başrolde yer aldı.
AB’nin, bu bölgede olan güvenlik ve istikrar konularına daha çok yaklaşmasını önemli olarak görüyoruz, çünkü bu anlamda, çok taraflı iklim istikrarının güçlendirilmesinde Kıbrıs’ın hayati çıkarları var. Dolayısıyla, diğer konular arasında -tabii ticaret ve yatırımın olduğu gibi- güvenlik, mülteciler, göçmenler ve bölgesel gelişmelerin de gündeme alınmasının önemini vurgulamak istiyoruz”.
İklim Değişikliği İçin Girişimler
Prodromou, ilkim değişikliği tehditlerini göğüslemek amacıyla, Güney Kıbrıs’ın bölge devletlerinin politika ve eylemlerinde bir koordinasyon rolü üstlenmesi amacıyla Rum Lider’in zirvede bir girişim üstleneceğini açıkladı.
Prodromou şöyle dedi:
"Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerini ilgilendiren iklim değişikliği karşısında sadece toplu şekilde hareket edebiliriz. Bu şekilde, Kıbrıs’ın bölgesel rolünün ve Kıbrıs’a olan ihtiyacın sadece enerji ve güvenlik konularıyla kıstılı kalmadığı ortaya çıkmış oluyor. Ayrıca, pek çoğu için bugün, iklim değişkliğinin göğüslenmesi güvenlik konusuyla bağlantılı olarak algılanmaktadır”.
Çarşamba günü Profesör Sachs’ı kabul eden Anastasiadis’in girişiminin hangi aşamada bulunduğuyla ilgili bir soruya Prodromou, dünya çapında önemli bir ekonomist ve sürdürülebilir kalkınma uzmanı ve BM sürdürülebilir kalkınma ağı başkanı olan Profesör Sachs’ın ilk andan itibaren Rum Lider’in önerilerine olumlu cevap verdiğini, bunu iyi bir fikir olarak gördüğünü ve Hükümetimizin yapmak istediği çabaları güçlendirebileceği yanıtı verdi.
Prodromu, Anastasiadis’in Mısır’da düzenlenen bu zirve fırsatıyla bu girişimi tanıtmaya ve devamla bölge ülkelerinin bir anlaşmaya varmaları ve bu koordinasyonun gerçek olması, gerek teknokratlar gerekse bilimsel düzeyde gerekli olanların hazırlanması amacıyla başka girişimler de üsteleneceğini açıkladı.
Sözcü, "Cumhurbaşkanının Profesör Sachs ’tan ama aynı zamanda başka bilim adamlarından alabileceği öneriler, fikirler ve uzman görüşler kesinlikle çabalarımızı güçlendirecektir” dedi.
Profesör Sachs’tan bir rol üstlenmesi istenilip istenilmediği sorusuna Prodromou, Sachs’ın bu nedenle ve Cumhurbaşkanı’nın daveti üzerine Lefkoşa’da bulunduğu yanıtını vererek amacın bu girişimin nasıl gelişebileceği ve ilerletilebileceği konusunda istişareler olduğunu duyurdu.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.