ANASTASİADİS, NEW YORK’TAN ÖNCE YUNANİSTAN’A GİDİYOR
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin, 28 Eylül’de gerçekleştirilmesinin planlandığı haber verildi.

16 Eylül 2018 Pazar 14:20
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin, 28 Eylül’de gerçekleştirilmesinin planlandığı haber verildi. Anastasiadis’in yarın ise Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la istişarelerde bulunmak için Atina’ya gitmesi planlanıyor.
Fileleftheros gazetesi, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) dayandırdığı haberinde, Anastasiadis’in BM Genel Kurul toplantısı çalışmaları için önümüzdeki hafta New York’a gideceğini ve 27 Eylül’de ise burada konuşma yapacağını yazdı.
Anastasiadis’in New York’ta bulunacağı süre içerisinde, bir dizi ikili temasta bulunmasının beklendiğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in 19 Eylül’de ise, AB Dönem Başkanı Avusturya’nın ev sahipliğini yapacağı gayri resmi Avrupa Konseyi toplantısına katılmak için Avusturya’nın Salzburg kentine gideceğini anımsattı.
Anastasiadis’in yarın gideceği Atina’da ise BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un temaslarının tamamlanmasının ardından beklenen gelişmeler ışığında, Kıbrıs sorunuyla ilgili istişarelerde bulunacağı kaydedildi. Anastasiadis ile Çipras’ın iki ülkenin bölge ülkeleriyle olan işbirlikleriyle önümüzdeki Ekim ayında Yunanistan’da gerçekleştirilecek Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü görüşmesini ele alacaklarını ekledi.
Gazete, “Güvenlik Arka Planıyla Stratejik Adımlar- Atina ile Lefkoşa Bir Sonraki Adımları Koordine Ediyor- Top Guterres’in Ayağında” başlıklı yorumsal haberinde ise, bölgede jeopolitik anlamda güç dağılımı yapıldığı bir zamanda, Atina ile Rum kesiminin koordineli ve planlı bir şekilde rollerini yükseltme ve güçlendirme hareketleri yaptıklarını yazdı.
Haberde, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın geçtiğimiz günlerde İsrail ile Mısır’a yaptıkları ziyaretlerin, var olan olanakları ve Atina ile Rum kesiminin rollerinin yükseltilmesine dair olanakları teyit ettiği kaydedildi. Gazete, büyük resme, Fransa ve Hollanda Dışişleri Bakanlarının Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmeleri ile Hristodulidis’in Berlin’e gitmesinin de konabileceğini belirtti.
Bu hareketliliğin, enerji planlamaları ve bunların hayata geçirilmesine dair adımların ileriye götürülmesiyle ilişkilendirildiğini de yazan gazete, ExxonMobil’in önümüzdeki Kasım ayında Güney Kıbrıs’ın “MEB”indeki 10’uncu parselde sondaja başlayacağını anımsattı.
Bunun ardından başka şirketlerin programlarının da hayata geçirileceğini kaydeden gazete, devamla, güvenlik konusunun ise yapılan görüşmelerin ana konusunu teşkil ettiğini belirtti.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına itiraz ettiği andan itibaren, Kıbrıs’la anlaşmalar yapan İsrail’in egemenlik haklarını da ihlal ettiğine işaret ettiğini” kaydeden gazete, İsrail’in bölgedeki tüm hareket ve faaliyetleri yakından izlediğini ekledi.
Gazete, “Top Guterres’in Ayağında” ara başlıklı haberinde ise, BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta Eylül ayının son 10 günü içerisinde, Kıbrıs sorununda bazı hareketler beklendiğini belirtti.
Haberde, Kıbrıs sorunundaki bir sonraki adımın, müdahil taraflarla temaslarını tamamlayan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un sunacağı rapor ve Guterres’in niyetine bağlı olacağına vurgu yapıldı. Gazete, bir sonraki adımlardan kastedilen şeyin, Guterres’in nasıl hareket edeceği, görüşmeler yapılıp yapılmayacağı veya Genel Sekreterin müdahil tarafları bir hazırlık dönemine gönderip göndermeyeceği olduğuna işaret etti.
Gazete, Müzakerelerin hemen veya daha sonra başlaması halinde temelin Guterres çerçevesi olmasının ve BM Genel Sekreteri’nin hedefinin de çerçevesi üzerinde stratejik bir anlaşma sağlanması olduğunu ekledi.
Politis gazetesi ise “New York Zor” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un müdahil taraflarla olan temaslarının, koşulların değişip değişmediği sorusuna olumlu bir yanıt olmadan tamamlandığını yazdı.
Gazete, Rum kesiminin kamuoyunda, liderler ve BM Genel Sekreteri arasında üçlü bir görüşme yapılmasına karşı olmadığı mesajı vermesine rağmen, BM’de böyle bir şey ayarlama yapma niyetinin görülmediğini ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11. Liselerarası Müzik Yarışması 17 Nisan Perşembe günü yapılıyor11. Liselerarası Müzik Yarışması 17 Nisan Perşembe günü yapılıyor12 Nisan 2025 Cumartesi 13:49YAŞAM
Erdoğan'la görüşen DEM Partili Buldan: Süreçte yeni aşamaya geçildi, önümüzdeki hafta Adalet Bakanı ile görüşerek yasal düzenlemeleri konuşacağızErdoğan'la görüşen DEM Partili Buldan: Süreçte yeni aşamaya geçildi, önümüzdeki hafta Adalet Bakanı ile görüşerek yasal düzenlemeleri konuşacağız12 Nisan 2025 Cumartesi 13:48TÜRKİYE
Ayşegül Garabli Yazdı... Ah Tufan Hocam ah!Ayşegül Garabli Yazdı... Ah Tufan Hocam ah!12 Nisan 2025 Cumartesi 09:59KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner Yazdı...Halk Düşmanları: Kurumları İçten İçten ÇürütenlerDoç. Dr. Hamit Caner Yazdı...Halk Düşmanları: Kurumları İçten İçten Çürütenler12 Nisan 2025 Cumartesi 09:47KIBRIS
14 Nisan’da yine eylem var! Genel grev de gündemde...KTÖS, KTOEÖS ve destek veren örgütler, Disiplin Tüzüğü’ndeki değişikliklere karşı 14 Nisan Pazartesi saat 18.00’de meclis önünde eylem başlatacak. Hükümet geri adım atmazsa eylemler sürecek, genel grev de gündemde.12 Nisan 2025 Cumartesi 09:44KIBRIS
Cevdet Yılmaz: KKTC’nin iki devletli çözüm vizyonunu kararlılıkla destekliyoruzTürkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldiklerini duyurdu.12 Nisan 2025 Cumartesi 09:43KIBRIS SORUNU
Erhürman: Kıbrıs Türk halkı başkalaşmayı kabul etmiyorCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, BRT’de katıldığı programda hem dünkü etkinliklerle ilgili , hem de eğitimde yaşanılanlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.12 Nisan 2025 Cumartesi 09:43KIBRIS
Yaban Eşeği Polis Aracına Çarptı: Bir Polis YaralandıKazada bir polis memuru hafif yaralandı ve Yenierenköy Sağlık Merkezi’nde müşahede altına alındı. Yaban eşeği ise olay yerinde telef oldu.12 Nisan 2025 Cumartesi 09:40KIBRIS
Vehit Nekipzade hayatını kaybetti...Vehit Nekipzade hayatını kaybetti...11 Nisan 2025 Cuma 12:30KIBRIS
SONAR'dan yeni anket: AKP ile MHP'nin oyları eridi, birinci parti değiştiSONAR'dan yeni anket: AKP ile MHP'nin oyları eridi, birinci parti değişti11 Nisan 2025 Cuma 12:22TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs