ANASTASİADİS: "MESELE, AZINLIK - ÇOĞUNLUK MESELESİ DEĞİL; SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK"
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine ilişkin yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

28 Aralık 2018 Cuma 15:15
Alithia ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün RMMO’ya ait bir kışlayı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs sorununa ilişkin önceki günkü sözlerine yanıt verdiğini yazdılar.
Gazete: “Başkan’dan Akıncı’ya Siyasi Eşitlik Konusunda Yanıt – Bana Örnek Bir Devlet Göster” başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın siyasi eşitlik konusundaki sözlerine; “Siyasi eşitlik başka şey, dünyadaki federal sistemlerde mevcut unsurların, bir toplum tarafından, mekanizmalar yoluyla diğer topluma empoze edilmek istenmesi başka şey” şeklinde yanıt verdiğini yazdı.
Habere göre Anastasiadis, Akıncı’ya, istediği şekilde olan dünyada bir devleti örnek göstermesi çağrısında bulunarak, “oluşturucu eyaletlerden birisinin, olumlu oy mekanizmasıyla bir diğerinin kaderini belirlediği bir federasyon modeli veya, federasyonu da geçtim, diğerinin topraklarını işgal eden üçüncü bir ülkenin garantörlüğü altında olan bir ülke göstersin” şeklinde konuştu.
Anastasiadis, “Azınlıktan veya çoğunluktan değil, devletin kalıcılığının, temel demokrasi ilkelerinin, uluslar arası hukuk kuralları ve AB normlarının, 44 yıldır kabul edilemez işgal, mülk yağması ve insan hakları ihlalleri yaşanan bu AB üyesi ülkede uygulanmasını sağlamak için devletin işlevselliğinden bahsediyoruz” dedi.
Akıncı’nın Kıbrıs Rum tarafının düşünce şeklini değiştirmesi yönündeki sözlerine ise Anastasiadis, “Sn. Akıncı’ya, bana davranışımı değiştirmemi tavsiye etmesi yönünde telkinde bulunan mantığın değil, gerçek mantığın üstün geleceğini umut ediyorum” sözleriyle yanıt verdi.
Anastasiadis, Kıbrıs’ta kalıcı barışı istediklerini, bunun da taraflar arasında karşılıklı saygıyla başarılabileceğini de sözlerine ekledi.
AKEL ELEŞTİRİLERİNİ SÜRDÜRDÜ
Öte yandan AKEL partisi Anastasiadis’e yönelik eleştirilerini dün de sürdürdü.
AKEL’den yapılan açıklamada, Anastasiadis’in Kıbrıs Türk tarafının olumlu oy konusundaki tezlerini “şeytani göstermeye çalıştığı” ve Akıncı’nın, Kıbrıs Türk toplumunu azınlık yapmak istediği şeklindeki iddialarına yanıt vermek yerine, “Kıbrıslı Rumların her şeyde tek başına karar vermemesi için, Bakanlar Kurulu ve bazı federal organlarda talep edilen tek olumlu oyu kötü göstermeyi seçtiği” vurgulandı.
Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada ise Anastasiadis’in sözlerinde haklı olduğu, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir siyasi sistem olmadığı ancak Anastasiadis’in bu tespitlerinde geç kaldığı ifade edildi.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Fileleftheros: “Ondan Örnek İstedi – Anastasiadis Akıncı’ya Taleplerinin Geçerli Olduğu Başka Bir Ülke Göstermesi Çağrısında Bulundu”.
Politis: “Gene Olumlu Oy – Başkan: Akıncı Böyle Bir Modelin Hangi Devlette Olduğunu Söylesin”
Haravgi: “Olumlu Oy Referans Şartlarında Pürüz – Hiç Kimse Azınlık-Çoğunluk İlişkisi İstemiyor Ancak…”
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.