20 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ANASTASİADİS MASAYA DÖNDÜ

Kıbrsı Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi ve Ban’ın kendisine yaptığı açıklamaların ardından, müzakerelerdeki ortaya çıkan krize son verdiği belirtildi.

Anastasiadis masaya döndü

28 Mayıs 2016 Cumartesi 12:21

 

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Kıbrsı Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine, Ban’ın burada kendisine yapmış olduğu açıklamalara(izahatlara) ve Anastasiadis’in müzakerelere dönmeye hazır olduğu şeklindeki haberlere geniş bir şekilde yer verdiler.

Gazete Ban’ın, BM’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşruiyeti karşısındaki tutumu konusuna açıklık getirdiğini, Anastasiadis’in de bu açıklamalardan memnun kaldığını yazdı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün öğleyin konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada,  Anastasiadis’in İstanbul’dakine benzer olayların yaşanmaması ve karşılıklı saygının olmasına bağlı olarak müzakerelere devam ettirmeye ve yoğunlaştırmaya hazır olduğunu belirtti.

Hristodulidis açıklamasında ayrıca BM’nin, İstanbul’daki olayın “sahte” devletin yükseltilmesini ileriye götürdüğüne dair yanlış bir görüntü vermek isteyenlere yanıt vermiş de olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesi Anastasiadis ile Ban arasındaki telefon görüşmesinin 10 dakika sürdüğünü yazdı.

Gazete haberinde ayrıca elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM’nin kamuoyu önünde, iki toplumlu diyaloğun ayrı, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin uluslararası tanınmasının ayrı olduğu şeklindeki düşüncelerini dile getirmesini istediğini, daha sonra ise Güney Kıbrıs’ın talebine paralel olarak BM’den açıklama yapıldığını belirtti.

Gazete ancak açıklamanın yazarı olan Eide’nin, kendi şahsına yönelik olarak ifade kullanmasının, Rum tarafının, İstanbul’da olanların nedeni olarak Eide’yi görmelerine bağlı olarak, hoşuna gitmediğini yazdı. 

ANASTASİADİS

Kıbrsı Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis dün katıldığı bir sergi açılışı çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ban’ın açıklamasının ardından yapılan bazı girişimlerin düzeltildiğini ifade etti.

Alithia gazetesine göre Anastasiadis, Kıbrıs sorununa ilişkin sürece dahil olan hiç kimsenin benzer olayları tekrarlamaması temennisinde bulundu.

Anastasiadis’in dün akşam ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yeni bir telefon görüşmesi yaptığını yazan gazete bunun, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis tarafından twitter hesabından duyurulduğunu da belirtti.

LİDERLER SOSYAL ETKİNLİK ÇERÇEVESİNDE PERŞEMBE GÜNÜ BİR ARAYA GELECEK

Politis gazetesine göre Kıbrsı Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada, liderlerin, ilk olarak, Eğitim Teknik Komitesi’nin gelecek perşembe günü gerçekleştireceği etkinlik çerçevesinde bir araya geleceğini açıkladı.

Hristodulidis, Eğitim Teknik Komitesi’nin etkinliğinden önce Anastasiadis’in, pazar gününden Çarşamba gününe kadar, 40’ıncı Avrupa Halk Partisi kurultayı için Lüksemburg’da olacağını belirtti.

Hristodulidis, yeni Rum müzakerecinin belirlenmesine ilişkin bir soru üzerine ise, Andreas Mavroyannis’in 13 Haziran’da BM Genel Kurul Başkanlığı’na seçilmesi halinde bu konuda kararların alınacağını söyledi. 

BAN VE SİDDİQUE’NİN AÇIKLAMALARI

Alithia gazetesi BM’den yapılan açıklamaya dayanarak BM Genel Sekreteri Ban’ın, Anastasiadis ile telefon görüşmesi esnasında, “BM’nin, Kıbrıs’a ilişkin politikasının değişmediğini” ifade ettiğini yazdı.

Habere göre Ban ayrıca BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin rolüne de tam destek belirtti.

BM açıklamasında, İstanbul’da olan olaylara ilişkin olarak Genel Sekreter Ban’ın, “BM’nin Kıbrıs’a ilişkin politikasının değişmediğini” yinelediğini ifade ederken  “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin BM’nin üye ülkesi olduğunu, BM himayesinde iki toplumlu diyaloğun Kıbrıs sorununun BM kararları temelinde sonlandırılması hedefini taşıdığını da belirtti.

Kıbrıs’taki BM Sözcüsü Aleem Siddique ise dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunundaki sürecin ileriye götürülmesi için uluslararası toplumun güçlü desteğinden bahsetti.

Siddique ayrıca BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, müzakerelere sürecine yönelik desteği incelemek için son günlerde Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülkenin büyükelçileriyle temaslarda bulunduğunu söyledi.

Siddique, Eide’nin Çin büyükelçisiyle görüşmediğini de ifade etti.

PARTİLER

Alithia gazetesi DİSİ ve EDEK partilerinin yapmış oldukları açıklamalarına da yer verdi.

DİSİ açıklamasında BM’nin açıklamasının, Türk tarafının, son günlerde, girişiminde bulunduğu her yöntemin ötesinde mevcut durumu (düzeni) yeniden sağladığını ifade etti.

EDEK ise açıklamasında Anastasiadis’in gerçekleştirdiği faaliyetlerle, “Akıncı’nın yükseltilmesi konusunu,   Güney Kıbrıs ile BM arasındaki kırgınlığa” dönüştürdüğünü belirterek Anastasiadis’e eleştiriler yöneltti.

Fileleftheros gazetesine göre Rum Vatandaşlar İttifakı açıklamasında, bir sonraki görüşmede “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamına ilişkin net bir ifadenin sağlanmaması durumunda, Kıbrıs Rum tarafında, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin dağılması hedefini taşıyan müzakerelerin sürdürülmesini kimlerin isteyip istemediğinin ele alınması zamanın geldiğini ifade etti.

Dayanışma Hareketi ise açıklamasında Anastasiadis ile Ban arasındaki telefon görüşmesinin, “eş başkan olarak” Akıncı’nın varlığıyla İstanbul’da ortaya çıkan sorunu çözmediğini belirtti. 

MAVROYANNİS’TEN SONRA MÜZAKERELERİ MUHTEMELEN ANASTASİADİS ÜSTLENECEK

Haravgi gazetesi bir yandan müzakerelerin yoğunlaşması ihtimali diğer yandan da Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in BM Genel Kurul başkanlığına seçilmesi ihtimali nedeniyle Kıbrsı Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk lider Mustafa Akıncı ile birlikte, müzakerelerin dizginlerini direkt olarak üstlenmesinin büyük bir olasılık olduğunu yazdı.

Bunun, Anastasiadis’in yakın çevresi tarafından birkaç aydan beridir görüşülen konulardan biri olduğunu yazan gazete, Mavroyannis’in adaylığının ve muhtemelen seçilecek olmasının, Anastasiadis’i, ya başka bir atama yapacağı, ya da bunu direkt kendisi üstleneceği şeklinde iki seçeneğe yönelttiğini belirtti.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA