ANASTASİADİS: “AMACIMIZ DOĞAL GAZI GASP ETMEK DEĞİL”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıslı Türklere “amacımız doğal gazı gasp etmek değil” mesajını verdi.

22 Kasım 2018 Perşembe 16:00
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıslı Türklere “amacımız doğal gazı gasp etmek değil” mesajını verdi.
Alithia gazetesi “Başkandan Kıbrıslı Türklere Mesaj: Doğal Gazı Gasp Etmeyi Amaçlamıyoruz” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Sanayi ve Ticaret Odası’nın (KEVE) dün akşam gerçekleştirilen 91’inci yıllık genel kurulunda yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklere mesaj gönderdiğini yazdı.
Habere göre Anastasiadis konuşmasında, “Kimsenin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal vatandaşlarının tümüne ait olan doğal kaynakları gasp etme amacı olmadığı ve Türkiye de dahil hiçbir ülkeyle iş birliği yapılmayacak gibi bir önyargıya sahip olmadığı” iddiasında bulundu.
Anastasiadis konuşmasında, bölgedeki doğal gaz kaynaklarını hem bölge ülkeleri hem de AB’ye bağlayacak Doğu Akdeniz Doğal Gaz Koridoru’nun gelişmesi, doğal gazdan elde dilecek gelirini idaresi çerçevesinin benimsenmesi ve doğal gazın kulanımı için gerekli altyapının yapılması şeklindeki enerji programına büyük önem verdiklerini vurguladı.
Bu sebepten ötürü Exxon Mobil’in sondaj çalışmasının sonucunu sabırsızlıkla beklediklerini ifade eden Anastasiadis, söz konusu toplantıya katılan Kıbrıs Türk ticaret ve sanayi odası temsilcilerine yönelik olarak ise, “hiç kimsenin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal vatandaşlarının tümüne ait olan doğal gazı gasp etmek amacının olmadığı” iddia etti.
Anastasiadis, “Doğal kaynakların rekabet ve krizler yaratmak yerine bizleri yakınlaştıracak, ülkemizin, komşularımızın ve Avrupa’nın ilerlemesine katkı koyacak bir kaynak olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.
ABD’NİN YUNANİSTAN BÜYÜKELÇİSİ DOĞRULANMIŞ BÜYÜK DOĞAL GAZ KAYNAKLARINDAN BAHSETTİ
Öte yandan gazeteler, ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt’ın Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını kullanmadaki egemenlik haklarına yönelik desteğini bir kez daha dile getirdiğini yazdılar.
Alithia gazetesi “ABD: We Are Here” (Buradayız) başlıklı haberinde, Exxon Mobil’in Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği MEB’inde sondaj çalışmaları devam ederken ABD’nin de Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının korunmasına yönelik mesajlar vermeyi sürdürdüğünü belirtti ve ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt’ın açıklamalarına yer verdi.
Habere göre Pyatt açıklamasında, Doğu Akdeniz’de “hâlihazırda tespit edilmiş ve Avrupa’nın faydalanmasına büyük katkı koyacak, ortaklarımız İsrail ve Mısır büyük önem taşıyan büyük doğal gaz kaynaklar mevcuttur” şeklinde konuştu.
Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü iş birliklerini desteklediklerini ifade eden Pyatt, “Kıbrıs sorununa iki toplumlu federasyona dayanan bir çözüm bulunmasını desteklediklerini, ancak aynı zamanda Kıbrıs’ın kendi doğal kaynaklarını kullanabilme hakkına da destek verdiklerini” sözlerine ekledi.
ABD DIŞİLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Gazete haberinin devamında, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da Barbaros gemisinin 4’üncü parsele girişine ilişkin bir açıklama geldiğini yazdı.
Habere göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “bölgedeki gerginliği arttıracak söylem ve eylemlerden kaçınılması gerektiği” belirtilerek “Kıbrıs’ın MEB’ine ilişkin ABD politikasının uzun zamandan beridir var olduğu ve değişmediği” vurgusunda bulunuldu.
Açıklamada, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi MEB’indeki doğal kaynakları değerlendirme hakkının tanındığı” belirtilirken “adadaki tüm doğal kaynaklar gibi petrol ve doğal gazın bütünlüklü bir çözüm çerçevesinde adadaki iki toplum arasında adil dağıtılması gerektiği” vurgulandı.
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.