20 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ANASTASİADİS ABD ELÇİLİĞİNDE BARIŞ İÇİN ÜMİTLERİNİ YİNELEDİ

Anastasiadis ABD Elçiliğinde barış için ümitlerini yineledi

16 Haziran 2016 Perşembe 11:27

Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis, “iki tarafın henüz halledilmemiş konular üzerinde yapıcı önerilerde bulunarak, sürece ciddiyet ve karşılıklı saygı ile müdahil olması durumunda, 2016 yılı içerisinde Kıbrıs sorununda çözüme varılmasına” dair iyimserliğini yineledi.

Simerini gazetesinde yer alan habere göre Anastasiadis, Salı akşamı, “Bağımsızlık Günü” sebebiyle Lefkoşa’daki ABD Elçiliğinde düzenlenen bir etkinliğe katılıp, burada konuşma yaptı.

Etkinlikte yaptığı konuşmada, ABD’deki Rumların rolü ve varlığından övgüyle söz eden Anastasiadis, ABD’deki Rum diasporasının iki ülke arasında aktif bir bağ teşkil ettiğini dile getirdi.

Konuşmasında, iki ülke arasındaki mükemmel düzeydeki ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Anastasiadis, Rum hükümetinin arzusunun ikili ilişkilerin büyümesi olduğunu belirtti, buna paralel olarak, iki ülke yetkililerinin karşılıklı ziyaretlerinin, bu ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaretlerin dönüm noktası olduğundan da söz eden Anastasiadis, bu ziyaretlerin, iki ülkenin, enerji, güvenlik, terörle mücadele ve diğer konulardaki karşılıklı işbirliğinin ileriye götürülmesine önemli derecede katkıda bulunduğunu söyledi.

Anastasiadis, en önemli şeyin, bu ziyaretlerin, ABD’nin Kıbrıs sorununda, BM ile AB ilke ve değerleriyle tamamen aynı hizada olan, sürdürülebilir ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması çabalarına ilişkin samimi ilgisini doğrulamış olması olduğuna da işaret etti.

ABD Başkanı Barack Obama ile Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Kıbrıs sorunundaki ilerlemeye dair ilgilerini içtenlikle takdir ettiklerini de ifade eden Anastasiadis, Amerikan Hükümetine, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik uzun vadeli desteğinden ötürü de teşekkür etti.

Anastasiadis son olarak “vatanın ve halkın yeniden birleşmesi, aynı zamanda bütün insanlık hakları ile etnik kökenlerinden bağımsız olarak adanın bütün yasal sakinlerinin temel özgürlüklerinin tam anlamıyla korunacağı çağdaş bir Avrupa ülkesinde, gerek Kıbrıslı Rumlar, gerek Kıbrıslı Türklerin refahı için güvenilir perspektiflerin oluşturulması hedefiyle, Kıbrıs sorununda sürdürülebilir ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması için, durmaksızın çalışmayı sürdüreceğini” sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA