20 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ANASTASİADES'İN AĞZINDAN İŞTE MERAK EDİLEN "ORTAK AÇIKLAMA"

Anastasiades'in Ağzından İşte Merak Edilen "Ortak Açıklama"

14 Şubat 2014 Cuma 11:00

ortakRum Lider Nikos Anastasiadis, Çarşamba gecesi halka seslenerek Kıbrıs Türk tarafının lideriyle görüş birliğine vardıkları ortak açıklamanın Kıbrıs sorununa çözüm oluşturmadığını, müzakerelerin bir çözüm arayışında temel prensiplerini ve çerçevesini ortaya koyduğunu belirtti.

Halka ortak açıklamanın hükümleriyle ilgili bilgi vermek için yaptığı basın açıklamasında Anastasiadis, Derviş Eroğlu’yla görüş birliğine vardığı parametreleri ayrıntılı olarak izah etti.

Rum Lider, görüş birliğine varılan ortak açıklamayla, Kıbrıs Türk tarafının endişeleri bir tarafa bırakılmadan Kıbrıs Rum tarafının hassasiyetlerinin ve hedeflerinin ortaya konduğunu vurguladı.

Konuşmasının başında adanın siyasi liderliğine seslenen Nikos Anastasiadis, farklı görüşlere tamamen saygılı olduğunu belirtti ve bütün siyasi liderlerden bütün Kıbrıslı Rumların ortak dileklerine yanıt vermelerini istedi.

Anastasiadis, “Ne izlenmesi gerektiğini söylemek için güçleri birleştiriniz. Çünkü çok iyi bilinmektedir ki ortak açıklama, ülkemizin yeniden birleşmesinin sağlanması için zahmetli çalışmaların sadece başlangıcıdır” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Kıbrıslı Türklere de seslenen Nikos Anastasiadis, onlara Kıbrıs sorununu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşları için insan haklarının ve temel özgürlüklerin sağlanarak en kısa sürede çözmeyi samimiyle arzu ettiği konusunda güvence verdi.

Anastasiades şöyle konuştu:

“Çözümün kazananının veya kaybedeninin olmaması gerekmektedir. Çözüm, karşı tarafa hükmetme olasılığı vermemelidir. Çözüm herkes için birlikte yaşama, birlikte yaratma, modern bir Avrupa devletinde refah içinde olmayı sağlamalıdır.”

“İki taraf, altı aylık yorucu çalışmalardan sonra 11 Şubat’ta ortak bir açıklama üzerinde görüş birliğine varmalıydı. Ortak Açıklama, diğer tarafın endişelerini göz ardı etmeden, bizim hedeflerimizi ve hassasiyetlerimizi memnun ediyor.”

Anastasiadis, siyasi parti liderlerinin ve Rum Lider' üst düzey danışma organı Ulusal Konsey’in bu hedefe ulaşılmasına büyük katkı sağladıklarını duyurdu.

Nikos Anastasiadis, bundan dolayı onlara teşekkür etti ve farklı görüşler belirtmiş olsalar da, Kıbrıs Rum tarafının aynı fikirde olmadığı karşı tarafın taleplerinin de başarıyla yerine getirilmesine katkıları olduğunu belirtti.

Yunanistan hükümetine de samimi teşekkürlerini ileten Anastasiades, gelişmelerle ilgili günlük bilgi verildiğini ve Yunanistan’dan çabalarla ilgili tam destek alındığını ifade etti.

Parlamento’daki partiler tarafından önerilen ve açıklamanın nihai içeriğinin şekillenmesine katkıda bulunan hukuk ekibine de teşekkür eden Anastasiadis, ortak açıklamadaki yedi maddeyi ayrıntılı bir şekilde anlattı.

Nikos Anastasiadis ortak açıklamadaki ilk paragrafta, şimdiki statükonun (Türkiye’nin 1974’teki işgalinin bir sonucu olarak adanın bölünmüşlüğü) iki lider tarafından kabul edilmez olduğunun belirtildiğine işaret etti.

Anastasiadis, diğer şeyler yanında bunun, "işgal güçlerinin varlığı, ülkenin devam eden bölünmüşlüğü, Kıbrıs’ın Türk işgali altındaki bölgelerde Kıbrıs Rum mallarının yasadışı kullanımı, insan hakları ve temel özgürlüklerin ihlali, dini ve kültürel mirasın zarar görmesi, Kıbrıslı Rumları işgal bölgelerindeki mallarını satmaya zorlama ihtiyacı ve işgalin neden olduğu

oldubittilerin kalıcı olması" anlamına geldiğini anlattı.

Nikos Anastasiadis, ilk paragrafın, çözümün temel prensiplere, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygıyı sağladığına ve Avrupa Birliği içerisindeki birleşik bir Kıbrıs’ta bütün vatandaşların ortak geleceğini koruyacağına da dikkat çekti.

Rum Lider, ortak açıklamanın 4. paragrafına da değinerek Avrupa Birliği’nin kuruluş prensipleri ve değerlerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bütün topraklarında korunacağına ve saygı göreceğine de işaret etti.

Anastasiadis ortak açıklamanın 3. paragrafının da eşit biçimde veya daha da fazla öneme sahip olduğunu, Birleşmiş Milletlerin her üye ülkesinin özelliği olan ve Avrupa Birliği’nin birleşik bir Kıbrıs için garanti ettiği üç temel özgürlüklerin, uluslararası tek bir yasal kimlik, tek ve bir egemenlik ve tek vatandaşlık olduğunu vurguladı.

Nikos Anastasiadis, üçüncü paragrafta herhangi bir dar zaman veya diğer zaman sınırlamalarını dışarıda bıraktığına işaret etti.

5. paragrafın ‘her şey kabul edilmeden hiçbir şey kabul edilmez’ prensibini benimsediğini ifade eden Rum Lider, 6. paragrafın da arabuluculuğun her çeşidini özellikle dışarıda bıraktığını, bir anlaşmanın ancak tarafların özgür iradeleriyle Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için ayrı referandumlara sunulması temelinde olabileceğini kaydettiğini söyledi.

Anastasiadis, dördüncü paragrafta, bütün Kıbrıs’ın veya Kıbrıs’ın bir kısmının hiçbir ülkeyle birleşmeyeceğinin, hiçbir ülkeyle veya hiçbir şekilde bölünme ve ayrılma olmayacağının, statünün herhangi bir şekilde tek taraflı girişimle kesinlikle değişemeyeceğinin belirtildiğini ve tartışmasız bir şekilde yasaklandığını anlattı.

Ayrıca Anastasiades’e göre, yasalarda hiyerarşiye de 4. paragrafta kesin ifadelerle değinildi ve devletin en üst yasasının, bütün federasyon yetkilerini ve kurucu devletleri bağlayan Federal Anayasa olacağı kaydedildi.

Anayasanın diğer yasalardan daha üstün olacağına dikkat çeken Nikos Anastasiadis, Federal Hükümetin güçleri üzerinde kesin görüş birliğine varıldığında, diğer fazla güçlerin, yani kalanların Federal Anayasa tarafından kurucu devletler için müzakere edileceğini anlattı.

Bu güçlerin eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi iç güçler olacağını izah eden Rum Lider, kurucu devletlerin hiçbir var oluş öncesi egemenlik hakkı olmayacağının garanti edildiğini de vurguladı.

Anastasiadis, diğer konuların yanı sıra 3. paragrafta, Federal Devlet ve kurucu devletler arasındaki herhangi bir farklılığın Federal Anayasa Mahkemesi’nce çözüleceğini de duyurdu.

(KHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA