19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

ANASTASİADES RAHATSIZ

Anastasiades rahatsız

10 Haziran 2014 Salı 15:19

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs’taki bazı Rum siyasi partilerinin Kıbrıs sorununa ilişkin tutum ve açıklamalarından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

Kıbrıslı Rum kayıplardan Mihalakis Grutas’ın önceki gün Larnaka’nın “Dali” köyünde gerçekleştirilen cenaze töreninde Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos tarafından okunan açıklamasında Anastasiadis’in, bazı Rum siyasi güçlerinin Kıbrıs sorununda partisel çıkarları gözetmelerinden şikâyet ettiği gözlemlendi.

Anastasiadis açıklamasında, “ortak açıklamada Kıbrıslı Türklerin bile yanlış yorumlamaya girişmedikleri bazı unsurların Kıbrıslı Rum politikacılar tarafından bilinçli olarak saptırıldığını” iddia ederek içte birlik olunması gerektiği ve tek rakiplerinin sözde Türk uzlaşmazlığı olduğunu öne sürdü.

Anastasiadis, Kıbrıslı Türklere ve Türkiye’ye de seslenerek, “tek amacının, Kıbrıs Cumhuriyetini ülkenin tüm vatandaşlarının geleceğini ve refahını garanti altına alacak çağdaş bir Avrupa devleti yaratacak bir rejime, 1977, 1979 ve 2006 Doruk Anlaşmaları temelinde yeni bir rejime dönüştürecek ortak açıklamanın uzlaşı noktaları temelinde çözüme ulaşmak olduğunu” söyledi.

Anastasiadis ayrıca, “Mevcut kabul edilemez durumu ortadan kaldıracak bir çözüm bulunmasına bağlılığının ve kararlılığının, Kıbrıs Türk tarafının kabul edilemez tezlerini kabul ettiği şeklinde algılanmaması gerektiğini” de ifade etti.

Öte yandan Rum İçişleri Bakanı Hasikos, “Potamya’da” (Dereliköy) gerçekleştirilen bir kayıp büstü açılışına da katılarak, yine Anastasiadis’in mesajını da okudu.

Anastasiadis mesajında, “iki toplumun ortak faaliyetlerinin arzu edilen çözüme ulaşılabilmesinin temel şartlarından biri olduğunu” iddia ederek “Potamya” köyünün iki muhtarına, Panayotis Yatrou ve Hasan Mehmet Emin’e, etkinliğe kendisini de davet ettikleri için teşekkürlerini iletti.

Anastasiadis, “Potamya” köyünün ve sakinlerinin, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin birlikte yaşamasının çok zor hatta imkansız olduğunu iddia edenler karşısında en iyi örneklerden biri olduğunu da savundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA