25 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

ANASTASİADES: "MERKEZİ HÜKÜMETİN VE OLUŞTURUCU DEVLETLERİN YETKİLERİNİ ELE ALDIK"

“Kıbrıs Cumhuriyeti” Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Birleşmiş Milletler gözetiminde yaptığı görüşmeyi verimli olarak niteledi.

Anastasiades: "Merkezi hükümetin ve oluşturucu devletlerin yetkilerini ele aldık"

18 Haziran 2016 Cumartesi 12:27

Kıbrıs Cumhuriyeti” Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Birleşmiş Milletler gözetiminde yaptığı görüşmeyi verimli olarak niteledi.

Bu görüşme, iki liderin tamamlanmamış konular üzerinde anlaşılan yapı esasında bundan böyle haftada iki kez bir araya geleceklerini açıklamalarından sonraki ilk görüşmeleri oluyor.

Görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan Anatasiades,

“Bugünkü görüşme verimliydi diyebilirim. Merkezi hükümetin ve oluşturucu devletlerin yetkilerini ele aldık” dedi.

İyi bir ilerleme olduğunu, sonuçlandırmak için sağlam bir zemin bulunduğunu ifade eden Anastasiades, gelecek görüşmede iki liderin uluslararası anlaşmaları sonuçlandırmak için federal hükümetin yetkileriyle federal devlet ve oluşturucu devletler arasındaki işbirliği anlaşmaları konularını görüşeceklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides`in ve başkanlığın, anlaşmayı finanse etmek için hidrokarbon kullanımından yararlanılabileceği açıklamalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı, sonuçlara atlanamayacağını, bir anlaşma durumunda tazminat bedelinin, yeniden yerleşim maliyetinin ve ayrıca karşılanması için Dünya Bankası ve IMF`nin raporları aracılığıyla gerçek bir ekonomik yardım amaçlı uluslararası bir kampanya bulunduğunu hatırlattı.

Kredi yardımı ihtiyacı olması durumunda, halka yeni vergiler yüklememek için olanaklardan birinin, özellikle doğal gazdan artan bir zenginlik olması durumunda, az bir miktarının tazimatların karşılanmasından kaynaklanacak sorunların çözümünde kullanılması olabileceğini belirtti.

“Bu, doğal zenginliğimizi başkalarının yükümlülüklerini yerine getirmek için kullanacağız demek değildir. Türkiye`nin katkıda bulunması gerektiği açıktır. Uluslararası yardım talep edeceğiz, yardım konferansı aracılığı ile değil ama ikili temaslarla ve eğer bir miktar kalırsa, tamamlanmazsa, doğal zenginliklerden kullanılabilecektir.”

Anastasiades açıklamasında, doğal gaz kaynakları yönetiminden gelecekte elde edilecek gelirle ilgili doğal zenginliklerin dağılımının Uluslararası Yatırım Fonu'yla kararlaştırılacağını da duyurdu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon`la Cumartesi günü yapacağı görüşme öncesinde Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras`la yaptığı telefon görüşmesi sorulan “Kıbrıs Cumhuriyeti” Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği temel ilkeleri ve uluslararası hukukun dikkate alınmaması durumunda ortaya çıkabilecek kaygılar ve sorunların ele alınmasını göz önünde bulundurarak Lefkoşa'nın çalışabilir ve kalıcı bir çözümün ilkelerinde ısrar ettiğini belirtti.

Anastasiades, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile de benzeri bir telefon görüşmesi yaptığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA