20 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa21°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

ANASTASİADES: KIBRIS BÖLGESEL DEĞİL AVRUPA’NIN SORUNU

Anastasiades: Kıbrıs bölgesel değil Avrupa’nın sorunu

03 Mayıs 2014 Cumartesi 14:11

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Kıbrıs'ın on yıl önce Avrupa Birliği'ne katılımının tarihi ve diplomatik bir başarı olduğunu vurguladı.

Lefkoşa'daki AB Evi'nde onuncu yıl dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Anastasiadis, birliğe katılımının ülkenin gerçekten yeniden birleşmesi, eşit durumda bütün Kıbrıs halkının, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıs Türklerin, genelde ülkede yasal olarak oturan herkes için işbirliği koşullarını yarattığını belirtti.

“Kıbrıs sorunu sadece küçük bir bölge sorunu değil, aslında bir Avrupa sorunudur” şeklinde konuşan Rum Yönetimi Başkanı, soruna çözümün sadece Kıbrıs'a değil, bütün bölgeye barış ve istikrar getireceğinin altını çizdi.

Soruna kapsamlı bir çözümün Kıbrıs Cumhuriyeti'ne Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını, iyi komşuluk ilişkilerinde önemli rol oynamasını sağlayacağına dikkati çeken Nikos Anastasiadis, Kıbrıs açıklarındaki enerji kaynakları keşfinin Avrupa Birliği için başka bir enerji seçeneği olacağını kimsenin göz ardı edemeyeceğini kaydetti.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis konuşmasına şöyle devam etti:

“Uluslararası siyasi arenada, karşılığında Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi, adada barış, istikrar, güvenlik ve refahın geri gelmesi için o müttefikliği ve platformları oluşturma çalıştırmaları yaparken Kıbrıs'ın varlığını güçlendirme ihtiyacı olduğuna her zaman inandık.”

“Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne katılımı, ilgili tüm taraflar, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler ve tabii Türkiye açısından Kıbrıs'ta bir çözümü geliştirme ve güçlendirmede de teşvik olmuştur.”

Konuşmasında, Kıbrıs Türk toplumuna da seslenen Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bütününün Avrupa Birliği'ne katılımının Kıbrıs'ın bütün yasal sakinleri için bir imtiyaz olacağını belirtti ve “Bu büyük nimetten Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızın da tam olarak yararlanacağı zamanın geleceğini umuyorum ve bekliyorum” dedi.

Avrupa Birliği üyeliğinin, güvenlik, garantiler ve siyasi istikrar konuları, aynı zamanda temel özgürlüklerin korunması ve bütün vatandaşların insan haklarına istisna bırakmadan saygı duyulması gibi Kıbrıs sorununun önemli yönlerine yanıt olduğu yorumunu yaptı.

Etkinlikte Kıbrıs'taki Avrupa Parlamentosu Ofisi Başkan Vekili ve Kıbrıs'taki Avrupa Komisyonu Temsilciliği Başkanı da birer konuşma yaptılar.

Etkinliğe milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, devlet yetkilileri ve yabancı diplomatlar da katıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA