24 Nisan 2024
  • Lefkoşa31°C
  • Mağusa32°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele32°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

ANASTASİADES: GÜVEN YARATICI TEDBİRLER UYGULANMALI

Anastasiades: Güven yaratıcı tedbirler uygulanmalı

22 Mayıs 2014 Perşembe 12:50

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, çeşitli Birleşmiş Milletler kararlarındaki çağrıda da yer alan Maraş’ın BM yönetiminde yasal sahiplerine geri verilmesi gibi Kıbrıs'ta Güven Yaratıcı Tedbirleri uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

“50 yıllık UNFICYP: Minnettarız” konulu serginin açılışında konuşan Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades, vizyonunun çok da uzak olmayan bir gelecekte bu müzakerelerin meyve vermesi, bir çözüme ulaşılması,  bütün Kıbrıslıların arzusu olan bir Avrupa ülkesinde barış içinde birlikte yaşanması, temel insan hakları ve özgürlüklerine tam saygıdan yararlanılması olduğunu belirtti.

Nikos Anastasiadis şöyle konuştu:

“Çeşitli BM kararlarında da çağrısı yapılan, masaya koyduğum diğer güven yaratıcı tedbirlerle birlikte Birleşmiş Milletler yönetiminde Maraş’ın yasal sahiplerine geri verilmesi için onarımının hemen yapılması bu yönde bir destek, benzersiz oranda bir vizyon olacaktır.”

“Bu tek başına Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında iki taraflı güven havasının yaratılmasına katkıda bulunacak, Kıbrıs sorununa bir çözüm beklentilerinde Kıbrıs halkı için umut, güven ve inanç yaratacaktır.”

“Bu tür Güven Yaratıcı Tedbirlerin uygulanması önemli teşvik olacağından şimdi yeni bir aşamaya girmiş olan müzakerelere katkıda bulunma zamanı gelmiştir.”

“Avrupa Birliği kurumlarının, en son ziyaret ettiğim Başbakan Merkel dâhil sayısız Avrupa liderinin ve Obama Yönetiminin bu öneriyi memnuniyetle karşılamaları da ayrıca önemlidir” diyen Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı, Rusya ve diğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerin bu konudaki duruşlarından da söz etti.

Hem mavi bereli askerlerin, ayrıca her düzeydeki Birleşmiş Milletler yetkililerinin, 'Varoşa'nın Birleşmiş Milletler yönetimine devredilmesi' çağrısı yapan Güvenlik Konseyi'nin 550 sayılı kararını anlaşılmasından memnuniyet duyacaklarından emin olduğunu belirten Anastasiades, UNFICYP'in Maraş’ın yasal sahiplerine geri verilmesi için onarımına uygun hale getirmede şimdiki çalışmalarını artırmak için gerekli bütün tedbirleri alacağını kaydetti.

UNFICYP'in adadaki görevinin paha biçilmez olduğunu ifade eden Nikos Anastasiades şöyle devam etti:

“UNFICYP'in buradaki varlığı adanın ve ada halkının yeniden birleşmesi için kalıcı bir çözüme ulaşacağı güne kadar gerekli olduğu tam olarak bilinmektedir.”

“Bugün burada Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla, Kıbrıs'ta 1964'ten bu yana Kıbrıs'ta hizmet vermiş binlerce barış gücü askerini onurlandırmak için bulunuyoruz.”

Kıbrıs halkı ve hükümetinin Birleşmiş Milletlere ve bu güce katkıda bulunan otuz iki ülkeye, ayrıca UNFICYP'i gönüllü olarak destekleyen bütün ülkelere minnettarlığını ifade eden Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı, kendisini dinleyenlerden 1964'ten bu yana Kıbrıs'taki barış gücünde görev yapmış ve hayatlarını kaybetmiş 184 barış gücü askeri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunmalarını istedi.

1974 yazında, savaşın ortasında ve sonra barış gücünün yerel ateşkes sağlayarak ve savaştan etkilenen halka yardım ederek UNFICYP'in görev ve sorumluluklarının sınandığını anlatan Anastasiadis, “Aslında birçok UNFICYP askeri bulundukları noktalarda veya şimdi UNFICYP karargâhı olan Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nın savunmasında Türk saldırılarında öldürülmüştür” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı, 1974 harekâtından hemen sonra UNFICYP'in Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne ve diğer uluslararası kuruluşlara çalışmalarında yardımcı olduğunu, işgal kurbanlarına yardım ettiğini, tıbbi yardım ve gıda sağlanmasını kolaylaştırdığını, kayıp kişilerin yerinin belirlenmesini ve savaş esirlerinin serbest bırakılmasını sağladığını anlattı.

Nikos Anastasiadis, yakın zamanda UNFICYP'in, geçiş noktalarının açılmasının kolaylaştırılmasında ve ara bölgenin mayınlardan temizlenmesinde de önemli bir görev üstlendiğine dikkat çekti.

Anastasiadis, UNFICYP'in başından beri Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin 'sürekli barışçı çözüm arayışlarında' iyi niyet misyonunun çalışmalarına destek verdiğini kaydetti.

Buttenheim

Lisa Buttenheim de konuşmasında, UNFICYP'in bu yıl Kıbrıs'ta en uzun ve sürekli barış gücü olarak 50. yılını kutladığını söyledi.

UNFICYP'in devam eden taahhüdünün Kıbrıs sorununa en kısa sürede kapsamlı bir çözüm bulmak olduğunu belirten Buttenheim, şöyle devam etti:

“Bu akşam adada barış gücü olarak barış ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunan 32 ülkeden 100,000'i aşkın barış gücü askerini onurlandırıyoruz, Kıbrıs'ta barış için hizmet verirken hayatlarını kaybeden 184 personeli özel olarak onurlandırıyoruz.”

Kıbrıs'taki UNFICYP'in çalışmalarından, güven yaratıcı tedbirler vasıtasıyla iki toplum arasında ilişkileri geliştirmek için günlük çabalarını anlatan Lisa Buttenheim, “Biz hakikaten buradaki varlığımıza artık gerek kalmayacak günü bekliyoruz ve uzun zamandır ulaşmak istediğimiz bu hedefe ulaştık” dedi ve Kıbrıs'a çalışmalarını onaylamasından dolayı teşekkür etti.

Buttenheim, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin, belediye başkanları ve belediyelerin ortak çalışmalarıyla eski Lefkoşa'nın yeniden birleştirilmesi ve yeniden canlandırılması çağrısından söz etti.

“Bütün Kıbrıslılara en iyi mesaj bir arada bir gelecek mesajı verilmesidir” diyen Lisa Buttenheim, UNFICYP'in yardımcı olmaya hazır olduğunu bildirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA