20 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

ANASTASİADES: BÖLÜNMENİN KALICILIĞINA İZİN VERİLMEMELİ

Anastasiades: bölünmenin kalıcılığına izin verilmemeli

17 Temmuz 2014 Perşembe 15:55

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiades, adanın bölünmesinin kalıcı olmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti. Kıbrıs Rum yönetimi lideri, Türkiye’nin askeri harekâtının oluşturduğu trajedinin dönüp dolaşıp aynı noktaya gelmesine de izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiades, 20 Temmuz Barış Harekâtının 40. yıldönümü vesilesiyle, Kıbrıs Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye bunu anlayabilirse, mevcut koşulların Kıbrıs sorununun herkesin yararına olacak bir çözümün bulunmasına izin verdiğine inandığını ifade etti.

Ayrıca, Kıbrıslı Rumların haklarını koruyacak, aynı zamanda da Kıbrıslı Türklerin haklarını da engellemeyecek bir çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümünün avantajlarına da değinen Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiades, "Kıbrıs sorununun çözülmesi ile Doğu Akdeniz'de bulunan hidrokarbon rezervlerini kullanma, Yunanistan ve Türkiye arasında uzlaşma koşullarını yaratmak için daha fazla fırsatlar olacak” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, “çözüm, aynı zamanda istikrarın oluşturulmasının güçlendirilmesine yardımcı ve ülkenin tüm yasal sakinlerinin yararına olacak önemli yatırımlar çekecek” ifadesine yer verdi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiades devamla şöyle konuştu: "AB müktesebatının Baf'tan Karpaz'a, Limasol'dan Girne'ye kadar geçerli olacağı federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti yoluyla engelleri aşabilmeyi becerirsek ve bölünme çizgilerini ortadan kaldırabilirsek, ülkenin ve çocuklarımızın geleceği daha parlak ve daha umutlu olacaktır”.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri yıldönümü vesilesiyle Kıbrıs halkına gönderdiği mesajda, “ Kıbrıs'ın Türkiye tarafından ‘istila edilmesi’, adanın yüzyıllar boyunca süren tarihini altüst eden trajik bir olaydır” dedi.

Aynı zamanda, "Yunan nüfusun Kıbrıs'ın kuzeyindeki bölgelerden kovulması, tüm Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs'ın kuzey kesiminde yerleştirilmesi ve bu alanların organize bir şekilde sömürgeleştirilmesi, yeni bir gerçek yarattı” iddiasında bulundu.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri yıllar geçtikçe, bu geçici durumun kalıcı bir duruma dönüşebilme riski olduğu uyarısında bulundu.

Kıbrıs'ın kalıcı bölünmesine izin vermemek gerektiğini dile getiren Kıbrıs Rum yönetimi lideri. “Bu yıldönümü vesilesiyle mesajım şudur: bu trajedinin yolunu tamamlamasını önlemek zorundayız” dedi.

Siyasi bir çözüme ilişkin mevcut umutlar hakkında sorulduğunda da,  Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin bunun farkına vardığı takdirde, bugün oluşan önkoşulları, herkesin kazanabileceğini sağlayan bir çözümün bulunmasına izin verdiğine inandığını ifade etti. Siyasi sorununun çözüldüğü zaman, Kıbrıs'ın oynayabileceği büyüklüğünden çok daha büyük bölgesel bir rolünün olduğunu vurguladı.

Bölgedeki jeopolitik dengenin yeniden tasarlandığını kaydeden Anastasiades, "Kıbrıs bölgemizde, İsrail ve tüm Arap ülkeleri ile mükemmel ilişkilerini koruyarak, Hristiyanlar ve Müslümanların birlikte yaşamasının en iyi örneği olabilecek tek ülkedir” şeklinde konuştu.

"Kıbrıs sorununun çözülmesiyle, Doğu Akdeniz'de bulunan hidrokarbon rezervlerini kullanması için daha fazla fırsatlar olacak. Yunanistan ve Türkiye arasında uzlaşma koşulları yaratılacak” dedi.

“Çözüm aynı zamanda istikrarın oluşturulmasının güçlendirilmesine yardımcı olacak ve ülkenin tüm yasal sakinlerinin yararına olacak önemli yatırımlar çekecek” diye vurguladı.

Anastasiades son olarak "Benim dileğim ve umudum şudur; karşı taraf bu dönemin dinamiklerini anlayacak ve biz 1974 trajedisinin üzücü yıldönümü değil çözümün yıldönümünü kutlayacağız” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA