ANASTAİADİS’E GÖRE ‘SORUN, TÜRK TARAFININ SİYASİ EŞİTLİK YORUMUNDA’
Neofitu: Kıbrıslı Türkler Kıbrıslı Rumların haklı endişelerine kulak vermeli

11 Şubat 2019 Pazartesi 14:10
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Politis’te dün yayınlanan röportajıyla verdiği, siyasi eşitlik netleşmeden garantiler konusuna girmek niyetinde olmadığı mesajına, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastaiadis’ten cevap geldi. Anastasiadis “sorunun, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitlikle ilgili yorumunda olduğunu” öne sürdü.
Alithia’nın “Gel Görüşelim” başlığıyla manşete çektiği habere göre, Anastasiadis, Akıncı’nın açıklamalarını yorumlarken, “Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin on yıllardır tanındığını ancak her konuda bir olumlu oyun, siyasi eşitlik olmadığını, aksine siyasi eşitsizlik yarattığını” iddia ederek, şunları söyledi:
“Sayın Akıncı siyasi eşitlik ile, merkezi hükümetin veya diğer kurumsal organın her kararında olumlu oy kast ediyorsa, üzgünüm ama bu siyasi eşitlik değil aksine siyasi eşitsizlik yaratır; çünkü bir toplumun diğerine dayatma yapmasına olanak tanır.”
Desantralizasyon önerisinin detaylı izahı konusunda ise “desantralize bir federasyonda tam olarak hangi yetkilerin federal devletler arasında paylaşılacağını birlikte kararlaştırmak için” Akıncı ile diyaloğa hazır olduğunu söyleyen Anastasiadis, “ama önce desantralizasyon prensibinin kabul edilmesi gerek” dedi.
Anastasiadis, “desantralizasyon ilkesinin tek başına her şeyi anlattığını” da savundu ve “bu prensip kabul edilirse devletler arasında neyin paylaşılacağı diyalog meselesidir ki, iki toplumun, birinin ötekine sorun çıkarmayacağı, devletin işlevsel, sürdürülebilir olacağı ve dolayısıyla her kararda bir olumlu oy gerekmeyeceği konusunda daha güvenli hissetsin” dedi.
AVEROF NEOTİFU
Aynı gazete DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, “yeniden birleşme yolu, ancak tarafların karşılıklı olarak birbirinin kaygılarına kulak verdiğinde açılır. Kıbrıslı Türkler Kıbrıslı Rumların haklı endişelerine kulak vermelidir” dediğini yazdı.
Habere göre Türk tarafının, güvenlik-garantiler başlığının açılması için öne siyasi eşitlik üzerinde “anlaşma sağlanması gerektiği” duruşuna işaret eden Neofitu, “Kıbrıs sorunu ala carte göğüslenemez. Kıbrıslı Rumlar olarak Kıbrıs sorununun çözümünü istiyoruz ama öncelikle bizi güvenlik ilgilendiriyor. Yeniden birleşmiş Avrupai Kıbrıs’ta yabancı garantörler ile çözüm olamaz” dedi.
Politis “Doğru İçerikle Eşitlik… Başkanın Akıncı’ya Cevabı, Sorun Kıbrıslı Türklerin Yorumu” başlığını kullandı ve Anastasiadis’in “desantralize federasyon üzerinden yetkilerin paylaşılmasıyla, bütün kararlarda olumlu oya gerek kalmayacak, sürdürülebilir bir devlet yaratılabilir” görüşünü öne çıkardı.
Habere göre Anastasiadis, Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un çalıştığı belgelere 30 Haziran 2017 tarihli Guterres Çerçevesi’ne 4 Temmuz 2017’de getirilen izahın eklenmediğine dair bilgiler üzerine Güney’de başlayan tartışma da sorulduğunda, yorum yapmaktan kaçındı.
Fileleftheros haberi “Desantralizasyon Her Şeyi Anlatır… Başkan, ‘Her Kararda Olumlu Oy Siyasi Eşitsizlik Yaratır’ Diyor” başlığıyla verdi.
ANDROS KİPRİANU
Haravgi “Çıplaklıklarını Örtmek İçin Komplocu Arıyorlar” başlıklı haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un “Ulusal Konsey” toplantısı sonrasında yaptığı, Crans Montana tutanaklarının eksik olduğu açıklamasına atıf yaparak “halkın zekâsını küçümsemeye çalışıyorlar” dediğini yazdı.
Habere göre AP adaylarının tanıtımı için dün gittiği Pile’de konuşan Kiprianu, “EDEK Başkanı, Genel Sekreter Antonio Guterres de dahil neredeyse BM Sekreterliği’nin tamamında bizim tarafın tezlerini destekleyici tezler içeren belgeleri güya yok etmek için bir komplo olduğu görüntüsü verdi” ifadesini kullandı.
AKEL’in “daha baştan, tek belge bulunduğunu, bunun da Genel Sekreter’in raporlarını da içeren 30 Haziran 2017 belgesi olduğunu açıkça ortaya koyduğuna” işaret eden Kiprianu şöyle devam etti:
“Hükümetin argümanlarının yıkılmakta olduğu şu an Anastasiadis hükümeti ve DİSİ’nin argümanlarının çıplaklığını örtmek için komplolar ve komplocular bulmaya çalışıyorlar. Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının çıkarlarına gerçekten hizmet etmek istiyorsak, vatanımızın yeniden birleşmesine olanak tanıyacak ön şartların oluşturulması yönünde çalışmalıyız.”
Politis de Kiprianu’nun Pile’deki konuşmasında, Anastaiadis’in “Ulusal Konsey” toplantısında çizdiği, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine dair görüntünün başka, medyanın ve özellikle Konsey toplantısına katılan ve olguların farklı anlatıldığını çok iyi bilen siyasilerin işlemeye çalıştığı görüntünün başka olduğuna dikkat çektiğini yazdı.
YORGOS KATRUGALOS
Aynı gazete Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrugalos’un, dün Atina Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlıkları arasındaki hazırlık görüşmelerinin yakında başlayacağını söyleyerek, Yunanistan’ın, Crans Montana’da kaydedilen, özellikle güvenlik, garantilerin kaldırılması, askerin çekilmesinin planlanmasına dair ilerlemenin değerlendirilmesi isteğini ortaya koyduğunu yazdı.
DAÜ-SEN: Üniversiteler Siyasi Hesaplarla YönetilemezSayın Şemi Bora, siyasi talepler doğrultusunda yapılmak istenen münhal ve istihdamlara ve DAÜ'nün değerli gayrimenkulleriyle ilgili olası tasarruflara engel olan bir VYK Başkanı olarak mı görülmektedir?17 Eylül 2026 Perşembe 12:26KIBRIS
DP, 9 belediyede kendi adayını çıkaracak!Demokrat Parti’nin (DP) Lefkoşa, Girne, Tatlısu, Çatalköy–Esentepe, Erenköy–Karpaz, Değirmenlik–Akıncılar, Geçitkale–Serdarlı, Mesarya ve Yeniboğaziçi belediyelerinde kendi adaylarıyla seçime gireceği bildirildi.17 Eylül 2026 Perşembe 12:23KIBRIS
DAÜ'de Kriz üzerine Kriz! Rektörlük Eşgüdüm Komitesi'ne mali raporları sunamadı!Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) yönetim ve mali yapıya ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazandı. DAÜ Rektörlüğü Eşgüdüm Komitesi'ne mali raporları sunamadı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılması gereken toplantı yapılamadı.17 Eylül 2026 Perşembe 12:16KIBRIS
Seçime giderken DAÜ'de Partizanlık Hortladı!DAÜ'ye VYK Başkanı ve VYK üyesi dayanmıyor... 3 ay önce atanan başkanın görevden alınması istendi. Yeni istihdamlar gündemde... VYK Başkanı görevden alınmak isteniyor. DETAY DAÜ Dosyasını açıyor...17 Eylül 2026 Perşembe 07:35KIBRIS
Onur Olguner'den okullarda yangın güvenliği çağrısı: Eksikler belirlenip giderilmeliMimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, okulların yangın güvenliği koşullarının yetkili uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, her okul için eksikliklerin tespit edilmesini ve giderilmesine yönelik somut bir uygulama takvimi hazırlanma16 Eylül 2026 Çarşamba 15:17KIBRIS
Rum tarafı, Guterres’in 7 maddelik önerisini kabul ettiğini açıkladıRum Sözcü Konstantinos Letimbiotis Rum tarafının BM Genel Sekreteri’nin 7 maddelik önerisini kabul ettiğini, Kıbrıs Türk tarafından da aynı tavrı beklediğini söyledi.16 Eylül 2026 Çarşamba 15:08KIBRIS
Girişimcilik Hibe Programı sonuçları açıklandıGirişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmelerine ve sürdürülebilir işletmeler kurmalarına katkı sağlamak amacıyla yürütülen program üç ana aşamadan oluştu.16 Eylül 2026 Çarşamba 15:03KIBRIS
Ersan Saner davayı kazandı: Nil Pınar Gökmen’e 8 ay hapis cezasıKamuoyunda uzun süre gündem olan “skandal video” davasında karar açıklandı. Gazimağusa Kaza Mahkemesi, Nil Pınar Gökmen’i dört ayrı davadan suçlu bularak 8 ay hapis cezasına mahkûm etti.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:59KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta sosyal medyaya erişim yaşının 15’e çıkarılması planlanıyorRum Bakanlar Kurulu, çocukları sosyal medya platformlarının olası tehlikelerinden korumak amacıyla sosyal medyaya erişim yaşının 15’e yükseltilmesini öngören Eylem Planı’nı onayladı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:59TEKNOLOJİ
"Tunçer başına defalarca vurulması sonucu hayatını kaybetti"Rukiye Tunçer cinayeti ilgili tutuklu bulunan S.A.T’in tutukluluk süresi 8 gün uzatıldı. Polis, Tunçer’in profesyonel dikey polisaj makinesiyle başına defalarca vurulması sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybettiğini açıkladı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:57KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.