19 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele25°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C

ANASTAİADİS’E GÖRE ‘SORUN, TÜRK TARAFININ SİYASİ EŞİTLİK YORUMUNDA’

Neofitu: Kıbrıslı Türkler Kıbrıslı Rumların haklı endişelerine kulak vermeli

Anastaiadis’e göre ‘Sorun, Türk tarafının siyasi eşitlik yorumunda’

11 Şubat 2019 Pazartesi 14:10

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Politis’te dün yayınlanan röportajıyla verdiği, siyasi eşitlik netleşmeden garantiler konusuna girmek niyetinde olmadığı mesajına, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastaiadis’ten cevap geldi. Anastasiadis “sorunun, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitlikle ilgili yorumunda olduğunu” öne sürdü.

Alithia’nın “Gel Görüşelim” başlığıyla manşete çektiği habere göre, Anastasiadis, Akıncı’nın açıklamalarını yorumlarken, “Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin on yıllardır tanındığını ancak her konuda bir olumlu oyun, siyasi eşitlik olmadığını, aksine siyasi eşitsizlik yarattığını” iddia ederek, şunları  söyledi:

“Sayın Akıncı siyasi eşitlik ile, merkezi hükümetin veya diğer kurumsal organın her kararında olumlu oy kast ediyorsa, üzgünüm ama bu siyasi eşitlik değil aksine siyasi eşitsizlik yaratır; çünkü bir toplumun diğerine dayatma yapmasına olanak tanır.”

Desantralizasyon önerisinin detaylı izahı konusunda ise “desantralize bir federasyonda tam olarak hangi yetkilerin federal devletler arasında paylaşılacağını birlikte kararlaştırmak için” Akıncı ile diyaloğa hazır olduğunu söyleyen Anastasiadis, “ama önce desantralizasyon prensibinin kabul edilmesi gerek” dedi.
Anastasiadis, “desantralizasyon ilkesinin tek başına her şeyi anlattığını” da savundu ve “bu prensip kabul edilirse devletler arasında neyin paylaşılacağı diyalog meselesidir ki, iki toplumun, birinin ötekine sorun çıkarmayacağı, devletin işlevsel, sürdürülebilir olacağı ve dolayısıyla her kararda bir olumlu oy gerekmeyeceği konusunda daha güvenli hissetsin” dedi.

AVEROF NEOTİFU

Aynı gazete DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, “yeniden birleşme yolu, ancak tarafların karşılıklı olarak birbirinin kaygılarına kulak verdiğinde açılır. Kıbrıslı Türkler Kıbrıslı Rumların haklı endişelerine kulak vermelidir” dediğini yazdı.

Habere göre Türk tarafının, güvenlik-garantiler başlığının açılması için öne siyasi eşitlik üzerinde “anlaşma sağlanması gerektiği” duruşuna işaret eden Neofitu, “Kıbrıs sorunu ala carte göğüslenemez. Kıbrıslı Rumlar olarak Kıbrıs sorununun çözümünü istiyoruz ama öncelikle bizi güvenlik ilgilendiriyor. Yeniden birleşmiş Avrupai Kıbrıs’ta yabancı garantörler ile çözüm olamaz” dedi.

Politis “Doğru İçerikle Eşitlik… Başkanın Akıncı’ya Cevabı, Sorun Kıbrıslı Türklerin Yorumu” başlığını kullandı ve Anastasiadis’in “desantralize federasyon üzerinden yetkilerin paylaşılmasıyla, bütün kararlarda olumlu oya gerek kalmayacak, sürdürülebilir bir  devlet yaratılabilir” görüşünü öne çıkardı.

Habere göre Anastasiadis, Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un çalıştığı belgelere  30 Haziran 2017 tarihli Guterres Çerçevesi’ne 4 Temmuz 2017’de getirilen izahın eklenmediğine dair bilgiler üzerine Güney’de başlayan tartışma da sorulduğunda, yorum yapmaktan kaçındı.
Fileleftheros haberi “Desantralizasyon Her Şeyi Anlatır… Başkan, ‘Her Kararda Olumlu Oy Siyasi Eşitsizlik Yaratır’ Diyor” başlığıyla verdi.

ANDROS KİPRİANU

Haravgi “Çıplaklıklarını Örtmek İçin Komplocu Arıyorlar” başlıklı haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un “Ulusal Konsey” toplantısı sonrasında yaptığı, Crans Montana tutanaklarının eksik olduğu açıklamasına atıf yaparak “halkın zekâsını küçümsemeye çalışıyorlar” dediğini yazdı.

Habere göre AP adaylarının tanıtımı için dün gittiği Pile’de konuşan Kiprianu, “EDEK Başkanı, Genel Sekreter Antonio Guterres de dahil neredeyse BM Sekreterliği’nin tamamında  bizim tarafın tezlerini destekleyici tezler içeren belgeleri güya yok etmek için bir komplo olduğu görüntüsü verdi” ifadesini kullandı.

AKEL’in “daha baştan, tek belge bulunduğunu, bunun da Genel Sekreter’in raporlarını da içeren 30 Haziran 2017 belgesi olduğunu açıkça ortaya koyduğuna” işaret eden Kiprianu şöyle devam etti:
“Hükümetin argümanlarının yıkılmakta olduğu şu an  Anastasiadis hükümeti ve DİSİ’nin argümanlarının çıplaklığını örtmek  için komplolar ve komplocular bulmaya çalışıyorlar.  Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının çıkarlarına gerçekten hizmet etmek istiyorsak, vatanımızın yeniden birleşmesine olanak tanıyacak ön şartların oluşturulması yönünde çalışmalıyız.”

Politis de Kiprianu’nun Pile’deki konuşmasında, Anastaiadis’in “Ulusal Konsey” toplantısında çizdiği, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın TC Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan ile görüşmesine dair görüntünün başka, medyanın ve özellikle Konsey toplantısına katılan ve olguların farklı anlatıldığını çok iyi bilen siyasilerin işlemeye çalıştığı görüntünün başka olduğuna dikkat çektiğini yazdı.

YORGOS KATRUGALOS

Aynı gazete Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrugalos’un, dün Atina Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlıkları arasındaki hazırlık görüşmelerinin yakında başlayacağını söyleyerek, Yunanistan’ın, Crans Montana’da  kaydedilen, özellikle güvenlik, garantilerin kaldırılması, askerin çekilmesinin planlanmasına dair ilerlemenin değerlendirilmesi isteğini ortaya koyduğunu yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA