AMNESTY INTERNATİONAL: RUSYA, SURİYE'DE SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

22 Şubat 2016 Pazartesi 11:57
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Rusya'nın Suriye'de savaş suçu işlediğini bildirdi.
Uluslararası Af Örgütü'nün Kriz Müdahale Programı Yöneticisi Tirana Hassan, Sky News televizyon kanalında yaptığı değerlendirmede, Rusya'nın son yıllarda işlenen en korkunç savaş suçlarından bazılarından sorumlu olduğunu belirtti.
Hassan, Rus savaş uçaklarının son haftalarda Suriye'de kasten sivil yerleşim yerleri ve kurtarma görevlilerini vurduğunu ve okul, hastane ve sivillerin evlerini hedef alan bu saldırıların hala sürdüğünü kaydetti.
"Rusya, son yıllarda işlenen en korkunç savaş suçlarının bazılarından sorumlu" ifadesini kullanan Hassan, Rusya ve Beşşar Esed rejiminin sivil hedefleri vurmasının başlı başına savaş suçu olduğuna dikkati çekti.
Hassan, bu ülkelerin ayrıca ölü ve yaralıları tahliye etmeye çalışan yardımsever ve sivillerin hayatını kaybettiği ikinci bombardımanlar gerçekleştirdiğine işaret etti.
Suriye'deki kurtarma görevlileri, sivil yerleşim yerlerinin parça tesirli ve termobarik bombalarla her gün saldırıya uğradığını belirtiyor.
Moskova, sivil yerleşim yerlerini, hastaneleri ve okulları vurduğunu inkar etse de Suriye'deki insani yardım ve kurtarma görevlilerinin beyanları ve saldırılar sonrası görüntüler, Rusya'nın işlediği savaş suçlarını gözler önüne seriyor.
Rusya, Suriye'de yaklaşık 4 aydır düzenlediği hava saldırılarında ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 27 okulu ve 27 sağlık merkezini vurdu.
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) Rusya'nın Suriye'de işlediği insan hakları ihlalleri ve 30 Eylül'den bu yana 27 sağlık merkezini vurmasına ilişkin 3 gün önce "Grozni Katliamı" isimli rapor yayınlamıştı. SNHR, sağlık merkezlerini vuran Rusya'nın muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki Suriye halkına "Sizin için güvenli bir yer veya hedef alınamayacak kırmızı bir çizgi yok dolayısıyla gitmeniz gerekiyor" mesajı vermek istediği kaydedilmişti.
Birleşmiş Milletler, Suriye'de 15 Şubat'ta 4 hastane ve bir okula düzenlenen saldırılarda en az 46 kişinin hayatını kaybettiğini, 70'ten fazlasının yaralandığını açıklamış, bu saldırıların Rusya ve Suriye rejiminden habersiz olamayacağını vurgulamıştı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, saldırıların şoke edici boyutta ve kesinlikle affedilemez olduğunu belirterek kasıtlı olarak yapıldığı ispatlandığı takdirde bu saldırıların 'savaş suçu' sayılacağını kaydetmişti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) geçen hafta Rusya ve Suriye rejimine, okulları ve hastaneleri hedef alan, misket bombalarının da kullanıldığı gelişigüzel saldırılarını ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde balistik füze gibi etki alanı geniş patlayıcı silahların kullanımını durdurma çağrısı yapılmıştı.
HRW, sivil ve sivil yapılara düzenlenen kasti ve tedbirsiz saldırıların savaş suçu olduğunu ve hastaneler ve diğer tıbbi tesislerin savaş hukukunda "özel korunan sivil yerler" olduğunu açıklamıştı.
Börülce, pazı, golyandro, maydanoz ve biberde kalıntı tespit edildi25 yerli üründen 20’si temiz19 Haziran 2026 Cuma 17:07KIBRIS
14 Milyonluk BİMER projesinde neler oldu? TDP Başbakanlık’a sorduToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk ve Mevzuat Geliştirme Sekreteri Av. Tacan Reynar, 12/2006 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında Başbakanlık’a resmi başvuruda bulunarak, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) projesine ilişkin bilgi ve belgeleri19 Haziran 2026 Cuma 16:59KIBRIS
Meteoroloji yarın yer yer sağanak beklendiğini duyurduMeteoroloji Dairesi, yarın yer yer sağanak beklendiğini duyurdu. Hafta sonu sabah saatleri yer yer sis olacak.19 Haziran 2026 Cuma 16:17KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta gıda fiyatlarında artışRum Tüketicileri Koruma Derneği, Güney Kıbrıs’ta Mayıs ayında 250 temel gıda ürününün fiyatlarında artış kaydedildiğini açıkladı.19 Haziran 2026 Cuma 12:09GÜNEY KIBRIS
Rum Merkezi Cezaevi’ne insansız hava aracıyla uyuşturucu sokma girişimi engellendiGüney Kıbrıs’ta Rum Merkezi Cezaevindeki mahkumlara dün sabah yine insansız hava aracıyla uyuşturucu madde atılmaya çalışıldı.19 Haziran 2026 Cuma 12:08GÜNEY KIBRIS
Savaşan: İki seçimin birlikte yapılması daha efektif olurUlusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Ahmet Savaşan, son dönemde siyasetin en çok tartışılan başlıklarından biri olan genel seçimlerle yerel seçimlerin aynı tarihte yapılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu.19 Haziran 2026 Cuma 12:05KIBRIS
Mağusa Spor Derneği Masterleri Kosova YolcusuMağusa Spor Derneği Master futbol takım Kosova’da düzenlenecek olan uluslalararası dostluk kupasına katılıyor.19 Haziran 2026 Cuma 09:59KIBRIS
Basın-Sen: Yoksulluğu yönetmenin değil, ortadan kaldırmanın zamanıdır!Basın-Sen, asgari ücretin yoksulluğu kalıcılaştırdığını belirterek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun lağvedilmesini talep etti.19 Haziran 2026 Cuma 09:52KIBRIS
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.19 Haziran 2026 Cuma 09:50KIBRIS
Bugün ve yarın sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün ve cumartesi günleri yer yer sağanak veya gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu.19 Haziran 2026 Cuma 09:47KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.