AMERİKAN SAĞLIK BAKANLIĞI MARLBORO’NUN ”İQOS”UNA ONAY VERMEDİ
Marlboro'nun “daha az zararlı” iddialarını destekleyen somut bilimsel bulgular yok

06 Şubat 2018 Salı 10:59
Bir tütün ısıtma cihazı olan iqos, Marlboro sigaralarının da üreticisi olan Philip Morris adlı şirket tarafından icat edilmiştir. Şirketin iddialarına göre bu aletle tütün tüketmek, normal sigaraya göre daha az zararlı. Amerika pazarına girmek isteyen şirket önce FDA onayı almak durumunda. Geçen hafta bu ürün hakkında ilk değerlendirmeyi yapan FDA, şirketin bu ürünü “daha az zararlı” diye pazarlamasını reddetti. Çünkü Marlboro'nun “daha az zararlı” iddialarını destekleyen somut bilimsel bulgular yok.
Şu an dünyada 30 civarında ülkede satılan bu ürün için, dev tütün şirketi Philip Morris 3 milyar dolar harcadı.
FDA önümüzdeki günlerde bu ürünün Amerika’da satılıp satılamayacağına karar verecek.
FDA tarafından “daha az zararlı” diye pazarlanması uygun görülmeyen iqos’un hisse senetleri büyük bir hızla yaklaşık %7 değer kaybetti.
FDA NEDİR?
Amerika Birleşik Devletleri'nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı; gıda, diyet eklentileri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürosudur. FDA kısaltmasının açılımı Food and Drug Administration olup, Türkçe "Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi" olarak ifade edilebilir.
IQOS NEDİR?
iqos pille çalışan ve tütünü yakmak yerine ısıtmaya yarayan bir cihazdır. Üzerinde bulunan düğmeye basıp çektiğinizde, duman buhar karışımı bir şey çıkarır. Tadıysa normal sigaradan pek farklı değildir, hatta bazı kişilere göre daha yoğun ve kötü bir tadı vardır.
Sadece Marlboro’nun da üreticisi olan Philip Morris’in ürettiği iqos sigaralarıyla çalışır.
Çok az duman/buhar çıkardığından sigarayı bırakmaya çalışanlar için pek tatmin edici değildir. Birçok kişi iqos’a başladıktan sonra tekrar normal sigaraya dönüyor. Daha az zararlı olduğu iddiası ise bir yalan olan bu ürünün gereksiz bir icat olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Sıvıyla çalışan elektronik sigaraların dünyada hızla yayılmasıyla, etekleri tutuşan dev sigara şirketi Philip Morris tarafından icat edilen iqos “i quit ordinary smoking” in kısaltmasıdır. iqos sanılanın aksine, elektronik sigara değildir.
Sigara şirketleri, pazarlama yöntemleri ve sigaraya kattıkları bağımlılığı artırıcı maddeler yüzünden birçok kez davalık olmuşlardır. Philip Morris de bu şirketlerden biri. 2000’li yılların başında Çek Cumhuriyeti sigaradan rekor miktarda vergi geliri elde edince, Philip Morris(Marlboro) “Halkın sigara içmesinin ekonomiye katkısı çok büyük” gibi skandal bir açıklama yapmıştı.
ELEKTRONİK SİGARA NEDİR?
En basit tanımıyla cihaz duman yerine buhar oluşturur ve kullanıcı içinde nikotin de bulunan bu buharı içine çeker. İsteğe göre içerisinde nikotin bulunmayan sıvılar da kullanılabilir. Buhar dumanın aksine tar ve diğer kanserojen maddeleri içermez. Doktorlara göre elektronik sigara, dumanlı sigarayı bırakmaya yardım edebilir.
İngiltere’de bir devlet kurumu olan Public Health England’ın (Kamu Sağlığı İngiltere) araştırmalarına göre normal sigaradan en az %95 daha az zararlıdır.
Public Health England’ın ardından, Cancer Research UK de (Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Enstitüsü) araştırmalar yapıp, sigara içenleri elektronik sigaraya yönlendirmek için kampanya başlattı.Halkı sigaradan uzak tutmak amacıyla, elektronik sigaraların çok daha az zararlı olduğunu bildiren ilanlarını yüzlerce otobüs durağında yayınlamaya başladı.
İlanlarda "Araştırmalar elektronik sigara kullanımının, sigara içmekten çok daha az zararlı olduğunu gösteriyor" deniyor.
2018 Ocak itibariyle İngiltere’de yaklaşık 3 milyon kişi sigarayı bırakıp, elektronik sigara kullanmaya başladı.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DE ELEKTRONİK SİGARALARI DESTEKLİYOR
2008 yılında The World Health Organization (WHO) yani Türkçe ismiyle Dünya Sağlık Örgütü de elektronik sigaraların, sigarayı bırakmak isteyenler için iyi ve etkili bir yöntem olduğunu duyurdu.
Sigara şirketlerinin lobicilik faaliyetleri sonucu “elektronik sigaralar daha zararlı” deyen haberlere siz de rastlamışsınızdır. Bu iddiaları destekleyen bilimsel veriler yok, bu tip haberlerin kaynağının tek amaçları kâr olan sigara şirketleri olduğu düşünülüyor.
Public Health England(Kamu Sağlığı İngiltere), Cancer Research UK (Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Enstitüsü), Dünya Sağlık Örgütü ve FDA’in (Amerikan Sağlık Bakanlığı Gıda ve İlaç Dairesi ) dedikleri ortadayken, elektronik sigarayla ilgili bu sahte haberlere rağbet etmemenizi öneriyoruz.
MUCİDİ ÇİNLİ BİR ECZACI HON LİK
Elektronik sigaranın icadı ve piyasaya sürülmesi çok eski yıllara dayanmıyor. Yapılan araştırmalar doğrultusunda icadının 2003 yılında ve 52 yaşındaki HonLik tarafından gerçekleştiği bilinmektedir. 1951 doğumlu olan Hon Lik, Çin’de bir eczacı olup, 1982 yılında Liaoning Koleji’nin Tıp Bölümü'nden mezun olmuştur ve elektronik sigarayı ilk icat eden kişi olarak kayıtlarda yer almaktadır.
Birçok hastalığın ve erken yaşta ölümün sebebi olan sigaradan kurtulmak isteyenlere soruyoruz: silah üreten şirketler kadar şeytani olan sigara üreticilerinin “iqos”una mı güvenilir yoksa tıp fakültesi mezunu Çinli bir eczacının icadına mı? Karar sizin…
Kerem Yolak - Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resmi Gazeteden haberler.... İrsen Küçük’ün ismi Lefkoşa Çevre Yolu’na verildiMerhum başbakanlardan İrsen Küçük’ün ismi Lefkoşa Çevre Yolu’na verildi.10 Temmuz 2025 Perşembe 16:15KIBRIS
Cevdet Yılmaz yarın KKTC’ye gelecek...Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yarın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) ziyaret edecek.10 Temmuz 2025 Perşembe 16:09KIBRIS
Bakanlar Kurulu, 3 kişi yasaklı göçmen ilan ettiBakanlar Kurulu, kamu düzeni ve güvenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle biri yabancı uyruklu olmak üzere üç kişiyi Yabancılar ve Muhaceret Yasası kapsamında 'yasaklı göçmen' ilan etti. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 15:51KIBRIS
Yakın Doğu’da olta heyecanıYakın Doğu Üniversitesi Göleti’nde unutulmaz bir balık tutma etkinliği gerçekleşti. İKAS Süpermarket iş birliğiyle, Erbulut Jimnastik Kulübü’nün ve Near East Bank’ın ana sponsorluğunda düzenlenen "Yakın Doğu'da Olta Heyecanı" etkinliğinde, çocuklar ilk ke10 Temmuz 2025 Perşembe 15:39YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
DAÜ 2024-2025 Bahar dönemi mezuniyet töreni coşkuyla gerçekleştiDoğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 2024–2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Lisans ve Ön Lisans Mezuniyet Töreni, 9 Temmuz 2025 Çarşamba günü, saat 19.00’da, DAÜ Yasin Düşüner Stadyumu’nda gerçekleştirildi.10 Temmuz 2025 Perşembe 15:33DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Suçunu kabul etti... Evinde yok yok...Suçunu kabul etti... Evinde yok yok...10 Temmuz 2025 Perşembe 14:47KIBRIS
Kadına şiddet! Aracın önüne atladıKadına şiddet! Aracın önüne atladı10 Temmuz 2025 Perşembe 14:39KIBRIS
Sürüş sınavına kısa sürede girebilmenin önünü açan yasa gücünde kararname yürürlükteMotorlu araç sürüş sınavına kısa sürede girebilmenin önünü açan yasa gücünde kararname yürürlüğe girdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 14:32KIBRIS
Pazar günü Lefkoşa’da tören provası var... Bazı yollar trafiğe kapatılacak20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıl dönümü kapsamında pazar günü Lefkoşa Dr. Fazıl Bulvarı’nda resmigeçit provası yapılacak. Prova esnasında bazı yollar trafiğe kapatılacak.10 Temmuz 2025 Perşembe 14:26LEFKOŞA
Bengihan: Şener Levent’in Türkiye’de mahkum edilmesi kabul edilemezKİEF Başkanı Güven Bengihan, gazeteci Şener Levent’in Türkiye’de yazıları ve karikatürü nedeniyle yargılanıp mahkum edilmesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti.10 Temmuz 2025 Perşembe 13:42KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Filtre icindeki naylon igosu icerken erime yapiyor,Naylon hafif kokusu bogazda hafif yanma yapiyor artik siz dusunun zararlimi degilmi ben hala kullaniyorum ama endiselerim var filtre icindeki naylon icin
Beğendim (26)Beğenmedim (8)YanıtlaBu konuda bilimsel bir bulgu olsa dahi bu konunun ardında amerika ve ingiltere varsa illaki bir lobicilikle hedef saptırma var demektir. Şöyle bir durum söz konusu bana kalırsa. `philip morris kazancına bakar` yani dolayısıyla ister insan sağlığına daha az zarar versin ister kanser yapsın. O işlerle ilgilendiğini zannetmiyorum. Saygılar.
Beğendim (4)Beğenmedim (7)YanıtlaKüfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beğendim (4)Beğenmedim (1)YanıtlaIqos yine tutundur. E sigarada tutun veya yanabilecek hic bir sey yok.
Beğendim (7)Beğenmedim (6)YanıtlaBizimkinlerde Olmayan olmayan labavatuarlarında yaptıkları test bardon Sıgara ıtaalatcılarının verdıgı rakı masasında elektronık sıgaraların zararlı olduguna karar verdıler Gelsin Dolarcıklar :)
Beğendim (2)Beğenmedim (9)Yanıtla