28 Mart 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

AMERİKAN ORDUSUNDA CİNSEL TACİZ ARTTI

Amerikan Ordusunda Cinsel Taciz Arttı

29 Haziran 2013 Cumartesi 09:53

womansoldier_picnik[1]Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon, yeni yayınladığı raporda, ordu mensupları arasında görülen cinsel taciz olaylarında yüzde 37 oranındaki artışa dikkati çekiyor

Sarkıntılıktan, tecavüze uzanan taciz olayları, geçen yıl yaklaşık %37 oranında arttı. Mağdurlarının hem erkek hem de kadınlar olduğu taciz olayları Pentagon’u Amerikan ordusunda köklü değişiklikler yapmaya itiyor.

Aktif askeri görevlerde artık daha çok kadın yer alıyor. Cinsel taciz ihbarlarının sayısı da, ordudaki kadın sayısıyla birlikte artıyor. Önlem alınması için yapılan çağrılar da artıyor.  Başkan Obama, “Bu yalnızca utanç verici, yüz kızartıcı, bir suç değil, aynı zamanda askerimizi olabileceğinden daha az etkili yaptı, yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Ayrıca bu durum ulusal güvenliğimiz için de tehlikelidir” diyor.  Bazıları, Amerika Deniz Kuvvetleri’nde görevliyken üst rütbeli bir asker tarafından tecavüze uğrayan Jenny McClendon’ı şimdi daha iyi anlıyor. McClerandon şimdilerde “Bizi Koruyanları Koruyun” sloganıyla değişimi savunan grup için çalışıyor: “Eğer birlikte çalıştığınız insanların sizin yanınızda yer alacağına inanmıyorsanız, aynı insanlara size saldırmayacakları konusunda güvenemiyorsanız o zaman çalıştığınız birime inancınız kalmamıştır ve bu da ortada bölünmüş bir birlik var demektir.”

Kadınlar artık aktif ordu gücünün %14’ten fazlasını oluşturuyor. Bu da kadın ve erkek askerler için yakın temas halinde çalışırken profesyonelliğin korunabileceği bir ortam sağlanması konularında yeni sorunlar doğuruyor.  Ordu, cinsel saldırılarla mücadele etmek için yayınladığı kamu duyuruları ve eğitim programlarıyla farkındalığı arttırmaya çabalıyor.  Ancak bu uygulamaların sorumlularının bazı olayların faili olduğu iddiaları, bu konuda sarfedilen çabaları zedeleyebilir. Zira, Hava Kuvvetleri’nde cinsel tacizi önleme ve müdahale biriminin başındaki Albay Jeffrey Krusinski, Pentagon yakınlarında bir kadını elle taciz etmekle suçlanıyor.

McClendon derin kültürel bir değişime ihtiyaç olduğuna inanıyor. 12 yıl önce orduda görev yaparken, erkek askerlerin kadınlarla çalışmak istememelerinin kabul edilebilir olduğunu anımsıyor.   McClendon, “Buna izin verdiğiniz zaman cinsel saldırı ve tecavüzü teşvik eden bir kültür yaratmış oluyorsunuz. Bu duruma meydan okumalıyız. ‘Kadınlarla çalışmak istemiyoruz’ demelerine izin vermemeliyiz. Eğer kadınlarla çalışmak istemiyorsan, orduda da çalışamazsın” diyor.

Kongre’nin, yaklaşık 26 bin cinsel saldırı vakasının yaşandığı orduya yönelik daha sert cezalar uygulaması gündemde. Mağdurlar, bu adımı olumlu karşılıyor.  McClendon, cinsiyet odaklı olmayan bir ortam yaratmanın, orduya çok daha fazla kadın asker kazandıracağına inanıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA