28 Mart 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

ALTIN SAHİL’DE ÇÖPLER UÇUŞUYOR

Altın Sahil’de çöpler uçuşuyor

11 Ağustos 2014 Pazartesi 11:58

Çevrecilerin sürekli dikkat çekmeye çalıştığı ve eylemlere sahne olan Karpaz’ın Altın Sahil kumsalı, sorumsuz vatandaşlar tarafından kirletilmeye devam ediyor.

Deniz kaplumbağalarının yumurtlama bölgesi olan bu bölgeye atılan çöpler, yalnız yumurtlamak için sahile çıkan ve özellikle yumurtladıktan sonra veya yumurtadan çıktıktan sonra denize dönmeye çalışan bu hayvanlar için ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.

Rana Sarro

Altın Sahil’de yeniden vatandaşların çevreye attığı çöpler önemli bir çevre sorununu beraberinde getiriyor. Haftasonu’nda tatil için Altın Sahil’i tercih eden vatandaşların yarattığı kirlilik ve sahil boyuna çöp bidonlarının da bulunmadığı gözlemlendi. Çevre Koruma Dairesi tarafından “Deniz Kaplumbağalarının üreme alanındasınız, çöp atmayın” şeklindeki levhalar dikilmiş olmasına karşın bu bölgede çadırlı ve deniz şemsiyeli vatandaşların bulunduğu ve çöplerin çevreye atıldığı dikkat çekiyor.

Kaplumbağalar için ölümcül

Kaplumbağalar için ölümcül sonuçlara neden olan çevredeki çöp yığınları ve poşetler konusunda, yetkililerin aralıksız çalışmalar yapılması gerekiyor. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama bölgesi olan bu bölgeye atılan çöpler, yalnız yumurtlamak için sahile çıkan ve özellikle yumurtladıktan sonra veya yumurtadan çıktıktan sonra denize dönmeye çalışan bu canlılar için ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.

Çevre Koruma Dairesi nerede?

Birleşmiş Milletlerin Kırmızı Listesinde yer alan deniz kaplumbağaları ve onların yumurtlama alanları için tüm dünyada yürütülen çalışmalara paralel olarak 1992 yılından itibaren ülkemizde de koruma çalışmaları yapılıyor. Çevre Koruma Dairesi’nin öncülüğünde ve ilgili kuruluşlar ile gönüllü olarak katılan öğrencilerle yapılan çalışmalarla, ülkedeki popülasyonun belirlenmesi ve koruma çalışmalarının sürdürülmesi amaçlanıyor. Tüm Akdeniz sahillerine yılda 300-400 adet yeşil kaplumbağa, 2 bin de Caretta Caretta yumurtluyor.Ülkemizde sürdürülen araştırma sonuçlarına göre Yeşil Deniz Kaplumbağalarının yüzde 30’u ve Caretta Caretta’ların yüzde 10’u KKTC sahillerini tercih ediyor. Ancak sahillerdeki gerek çöplerin yarattığı kirlilik, gerekse inşaatlar bu canlıların hayatlarında büyük olumsuzluklara neden oluyor.

İnşaatlar var

Kaplumbağaların yumurtlama için kullandığı, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen bazı sahillerde imarın yasak olmasına rağmen yapılaşmaların olduğu göze çarpıyor. Altın Kum bölgesinde bulunan ahşap pansiyonlara önemli bir sorun teşkil ediyor. , Koruma Bölgesi dahilinde olan orman arazileri kiralanıp, üzerlerine küçük pansiyonlar inşa edilmesi ise farklı sorunları beraberinde getiriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA