25 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele22°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara23°C

ALSANCAK’TA VEKÂLET BİLMECESİ

Alsancak’ta vekâlet bilmecesi

22 Mayıs 2014 Perşembe 12:35

 Alsancak Belediyesi ile ilgili akıllara durgunluk veren iddialar ortaya atıldı. Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara’nın Antalya’ya tatile gitmezden önce hiçbir yetki ve sorumluluğu olmayan kardeşi Aksel Atakara’ya başkanlık için vekâlet verdiği iddia edildi.

İddialara göre Alsancak Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Aksel Atakara, ilk iş olarak yol ve asfalt ihalesine çıktı, dahası hiçbir müteahhidin kabul etmediği ihaleyi yalnız Aşan Nakliyat kabul etti.

Öte yandan Alsancak Belediyesi’nin CTP’li Belediye meclis üyeleri ise iddialarla ilgili çelişkili açıklamada bulundu. Kimi olayı yalanlarken, kimi “oldu” dedi, kimi ise “duyduk ama görmedik” diye konuştu

Taner ULUTAŞ

Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara ile ilgili ortaya atılan iddialar, akıllara durgunluk verdi. Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara’nın,  Antalya’ya gitmezden önce hiçbir yetki ve görevi olmayan kardeşi Aksel Atakara’yı Alsancak Belediye Başkan vekili olarak tayin ettiği iddia edilirken, Belediye Meclisi üyelerinin, farklı açıklamaları iddiaları bilmeceye çevirdi.

İddialara göre Başkanlık koltuğuna “vekil” olarak oturan kardeş Atakara, müteahhitleri makamına çağırarak asfalt ve yol yapımı ile ilgili ihale vermeye çalıştı.

Birçok müteahhidin Aksel Atakara’nın yetkisi olmadığı gerekçesi ile ihaleye girmeyi reddettiği ileri sürülürken Aşan Nakliyat firmasının ihaleye girmeyi kabul ettiği de ortalıkta dolaşan iddialar arasında.

“Hiçbir görev ve yetkisi olmayan kardeşine başkan vekilliği verdi”

AS TV’de yayınlanan Akşamüzeri programına katılan Alsancak Belediye Başkan Adayı Cezar Ekinci yaptığı açıklamada, “Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara Antalya’ya tatile gitti. Bu gayet doğal bir olay. Ancak doğal olmayan kendisi tatile giderken hiçbir yetkisi ve görevi olmayan kardeşine belediye başkan vekilliği vermesidir. Peki, bir belediye başkanı o veya bu şekilde yurt dışına çıkınca yerine kim bakar? Tabi ki Asbaşkan. Asbaşkan yerine hiçbir görev ve yetkisi olmayan kardeş değil” diye konuştu.

“Yasaya aykırı bir duruma sessiz kalamazsınız”

Cezar Ekinci sorulan sorulara cevaben devam ettiği açıklamasında şunları kaydetti: “Alsancak Belediye Başkan Yardımcısı ile Belediye Meclis üyelerinin bu duruma neden müdahale etmediğini anlayamadım. Aynı partiye mensup olabilirsiniz. Ancak yasaya aykırı bir duruma da sessiz kalamazsınız. Yetkililerin bu duruma hemen müdahale etmesi gerekir.”

CTP’li Belediye meclis üyeleri de farklı konuştu

Öte yandan görüşlerine başvurduğumuz Alsancak Belediyesi’nin CTP’li Meclis üyeleri farklı görüşler ortaya koydu. Kimi olayı doğrularken kimi söylentiyi duyduğunu, ancak görmediğini, kimi ise böyle bir olayın olmadığını söyledi. Meclis üyeleri Detay muhabirine şu açıklamalarda bulundu:

Fırat Ataser:

“Bir hafta önce yurtdışına gitti ve önceki gün geldi. Ondan önce kardeşi vekâlet ederdi. Bu konuyla ilgili bir karar aldık. Başkanın yurtdışına gitmesi üzerine, AS Başkan Pervin Selçuklu’nun vekâlet etmesi gerekirdi. İş yaptırması amacıyla yerine kardeşini getirdi. 4 yıl hiçbir şey yapmadı son bir ay kala iş yapmak için koltuğa oturttu.”

Cengiz Güvensoy:

“Başkanın yerine asbaşkan vekâlet etti. Gazetede çıkan dedikoduları duyduk. Ama biz Asbaşkanın vekâlet ettiğini biliyoruz. Tabi bu konuda biz araştırma yapıyoruz.”

Soner Cangil:

Kimin vekâlet ettiğini bilmiyoruz. 4 UBP Meclisi üyesi, 4 de CTP’li meclis üyesi olmak üzere toplam 8 meclis üyesi var. Başkan bunlara her yıl asbaşkanlık sözü vermişti. Alsancak Belediyesi’nin Meclis tarafından seçilmiş bir As Başkanı yoktur. Pervin Selçuklu’nun vekâlet etmesi de maaş alması da gayri yasaldır. Kardeşi makamına oturdu ve makam koltuğunda emirler yağdırdı diye duyduk. Buna şahit olmadık ama duyduk.

Belediye Yasası ne diyor?

Asbaşkan Seçimi. 65 (4) Belediye Başkanının görevli olarak veya temsil sıfatı gereği, Belde dışında bulunduğu veya yıllık özür veya hastalık izinleri sebebiyle görevinden geçici olarak ayrıldığı hallerde, Belediye Başkanının görevleri Belediye Asbaşkanı tarafından yürütülür.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA