ALMANYA'DAN TÜRKİYE'YE AFGANİSTAN DESTEĞİ
Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, bugün Ankara'ya gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi.

18 Haziran 2021 Cuma 21:56
Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, bugün Ankara'ya gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi.
Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, Ankara'yı ziyaretinde Almanya'nın Karadeniz bölgesinde daha fazla katkı sağladığı mesajını verirken Türk hükümetini de Afganistan'da daha önemli bir rol üstlenmesi için cesaretlendirdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Türkiye'ye silah ihracatı konusundaki kısıtlamalar konusundaki beklentilerini dile getirdi.
Görüşme sonrasındaki ortak basın toplantısında da Kramp-Karrenbauer, NATO'ya karşı ortaya çıkan tehditlerin giderek çeşitlenmeye başladığını, bunların birlikte göğüslenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. "Rusya ile ilgili olarak bütüncül bir yaklaşıma ihtiyacımız var" diyen Kramp-Karrenbauer, Almanya olarak sadece Baltık Denizi'nde değil, NATO'nun doğu kanadında da daha fazla katkı sağladıklarını ifade etti.
Bu hafta başında Brüksel'de yapılan NATO liderler zirvesinin ardından gerçekleşen ziyaretin en önemli gündem maddelerinden biri NATO ve ABD birliklerinin çekilmeye hazırlandığı Afganistan oldu.
"Türkiye'ye müteşekkirim"
Alman Bakan, Afganistan'da NATO misyonunun sona ermesinin ardından edinilmiş kazanımların devam etmesi gerektiğini ifade etti. "İlk etapta her şeyden önce diplomatik temsilciliklerin muhafaza edilmesi konusunda aynı görüşü paylaşıyoruz. Güvenliğin, ilk etapta havaalanının güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Altyapının da desteklerle inşa edilmesi gerekiyor" dedi.
Alman Bakan, sözlerini "Türkiye burada önemli bir rol üstlenmeye hazır olduğu için müteşekkirim. Bunun sadece Türkiye'nin görevi olmayacağı konusunda ve burada ittifakın ve müttefiklerin desteğinin gerektiği noktasında da aynı görüşü paylaşıyoruz" şeklinde sürdürdü.
Görüşmeler sürüyor
Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlayan Türkiye, ABD ve NATO birliklerinin ülkeden çekilmesinin ardından da havalimanını işletmeyi öneriyor. Afganistan'ın dünya ile bağlantısını sağlayan havalimanı, diplomatik temsilciliklerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri açısından da önem taşıyor. Kabil'deki havalimanının işletilmesi ve tıbbi hizmetlerin sunulması, NATO birliklerinin Temmuz ayı başında çekilmesinin ardından, diplomatik faaliyetlerin sürdürebilmesi için şart koşuluyor.
Ancak havalimanının kim tarafından ve nasıl işletileceğine dair henüz bir karar verilmedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO zirvesi sonrasındaki açıklamasında bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirterek "Türkiye elbette burada kilit bir rol oynayacaktır" demişti.
Afganistan konusu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'in yaptığı görüşmede de gündeme gelmiş, Erdoğan toplantı sonrasındaki açıklamasında eğer Afganistan'da bir görev üstlenilecekse, "diplomatik, lojistik, bunun yanında mali konularda Amerika'nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor" şeklinde konuşmuştu. Erdoğan ayrıca Macaristan ve Pakistan'ı da yanlarına almak istediklerini söylemişti.
Silah satışındaki "kısıtlamalar kaldırılmalı"
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Alman Bakan Kramp-Karrenbauer ile "son derece yapıcı, olumlu, karşılıklı anlayış ve yaklaşım birliği içinde" görüştüklerini söyledi.
Türkiye ve Almanya arasındaki savunma sanayi alanındaki yakın iş birliğine dikkati çeken Akar, silah ihracatı konusunda Almanya'nın Türkiye'ye uyguladığı kısıtlamalar konusundaki beklentilerini dile getirdi. Bakan Akar, "Önümüzdeki dönemde bu yaptığımız faaliyetlerin, ortak çalışmaların daha da gelişebilmesi için bazı konularda, özellikle kısıtlamalar konusunda bazı somut adımlar atılması gerektiğini kendilerine ifade ettim. Kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini Sayın Bakan'a söyledik" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini ifade eden Bakan Akar, "Herhangi bir kısıtlama Türkiye'nin dolayısıyla da İttifak'ın birtakım zaaflara düşmesine sebebiyet verebilir" ifadesine vurgu yaptı.
Türkiye'nin terörle mücadelesinin de görüşmede dile getirdiklerini belirten Akar, "PKK eşittir YPG" dedi ve "Bunun her türlü açık delille ortada olduğunu, gerçek olduğunu ve buna göre hareket etmemiz gerektiğini de Sayın Bakan'a ifade ettim" şeklinde konuştu.
Seçime giderken DAÜ'de Partizanlık Hortladı!DAÜ'ye VYK Başkanı ve VYK üyesi dayanmıyor... 3 ay önce atanan başkanın görevden alınması istendi. Yeni istihdamlar gündemde... VYK Başkanı görevden alınmak isteniyor. DETAY DAÜ Dosyasını açıyor...17 Eylül 2026 Perşembe 07:35KIBRIS
Onur Olguner'den okullarda yangın güvenliği çağrısı: Eksikler belirlenip giderilmeliMimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, okulların yangın güvenliği koşullarının yetkili uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, her okul için eksikliklerin tespit edilmesini ve giderilmesine yönelik somut bir uygulama takvimi hazırlanma16 Eylül 2026 Çarşamba 15:17KIBRIS
Rum tarafı, Guterres’in 7 maddelik önerisini kabul ettiğini açıkladıRum Sözcü Konstantinos Letimbiotis Rum tarafının BM Genel Sekreteri’nin 7 maddelik önerisini kabul ettiğini, Kıbrıs Türk tarafından da aynı tavrı beklediğini söyledi.16 Eylül 2026 Çarşamba 15:08KIBRIS
Girişimcilik Hibe Programı sonuçları açıklandıGirişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmelerine ve sürdürülebilir işletmeler kurmalarına katkı sağlamak amacıyla yürütülen program üç ana aşamadan oluştu.16 Eylül 2026 Çarşamba 15:03KIBRIS
Ersan Saner davayı kazandı: Nil Pınar Gökmen’e 8 ay hapis cezasıKamuoyunda uzun süre gündem olan “skandal video” davasında karar açıklandı. Gazimağusa Kaza Mahkemesi, Nil Pınar Gökmen’i dört ayrı davadan suçlu bularak 8 ay hapis cezasına mahkûm etti.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:59KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta sosyal medyaya erişim yaşının 15’e çıkarılması planlanıyorRum Bakanlar Kurulu, çocukları sosyal medya platformlarının olası tehlikelerinden korumak amacıyla sosyal medyaya erişim yaşının 15’e yükseltilmesini öngören Eylem Planı’nı onayladı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:59TEKNOLOJİ
"Tunçer başına defalarca vurulması sonucu hayatını kaybetti"Rukiye Tunçer cinayeti ilgili tutuklu bulunan S.A.T’in tutukluluk süresi 8 gün uzatıldı. Polis, Tunçer’in profesyonel dikey polisaj makinesiyle başına defalarca vurulması sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybettiğini açıkladı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:57KIBRIS
Seçime Doğru ... Detay'dan ilk anket... CTP açık ara önde!Bu Pazar bir seçim olsa sandığa giderim diyenlerin oranı %76,17’ye ulaştı. Halkın %11’i ise sandığa gitmeyeceğini belirtti. Sandığa gidip gitmeme konusunda kararsızların oranı %12,83 olarak dikkat çekti.15 Eylül 2026 Salı 20:06KIBRIS
3 milyon TL'lik büyük ikramiye ‘35915’ numaralı bilete isabet ettiPiyangolar Birimi'nin 15 Eylül 2026 çekilişinde 3 milyon TL'lik büyük ikramiye, ‘35915’ numaralı bilete isabet etti.15 Eylül 2026 Salı 19:06KIBRIS
Erenköy Lisesi’nin yenilenen binalarının açılışı yapıldıMilli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eğitimde fiziki yatırımların önemine işaret etti, asıl hedefin bilim, kültür ve akademik başarıda yükselmek olduğunu belirtti.15 Eylül 2026 Salı 18:05KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.