26 Nisan 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa29°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele29°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

ALMANYA’DA MUHALEFET AÇIKLAMA BEKLİYOR

Almanya’da Muhalefet açıklama bekliyor

09 Temmuz 2013 Salı 16:54

alman-muhalefetABD ve İngiltere’nin dijital casusluk faaliyetlerinden Almanya’nın da yararlandığı iddiaları Alman siyasetini karıştırdı. Muhalefet partileri Federal Hükümet’e, bir an önce konuya açıklık getirilmesi çağrısında bulundu.

Almanya'nın haftalık haber dergilerinden ‘Der Spiegel’de yayımlanan bir söyleşide ABD’li eski istihbaratçı Edward Snowden’ın ABD istihbarat kurumlarının yaptığı uluslararası işbirliğine dikkat çekerek "Birçok Batılı ülke gibi Almanlarla birlikte de gizli işler çeviriyorlar" ifadesini kullanması Alman siyasetini karıştırdı.

Snowden'ın kullandığı “Almanlar” ifadesine konu olan “Alman istihbarat teşkilatları” geçen haftalarda bu konuda hiçbir bilgileri olmadığını açıklamış, Meclis Denetleme Komisyonu'nun toplantısına katılan üç istihbarat teşkilatının başkanı da Amerikan casus yazılımı Prizma'dan habersiz olduğunu ifade etmişti. Ancak istihbarat birimleriyle ilgilenen Meclis Denetleme Komisyonu'nun başkanı SPD'li milletvekili Thomas Oppermann, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) sadece Almanya'da bir ayda 500 milyon telefon görüşmesi, kısa mesaj ve elektronik postanın gözetlediğinden bahsedildiğine dikkat çekti.

İstihbarat kurumlarının bu çapta bir gözetleme faaliyetinden haberdar olmamasının kendisini şaşırttığını söyleyen Oppermann "Açıkçası bunu hala açıklayamıyorum. Her halükârda ABD'nin istihbarat kurumları üzerinden yürüttüğü gözetleme eylemi tamamıyla kontrolden çıkmıştır" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA