ALMANYA SAVUNMA BAKANI URSULA VON DER LEYEN’DEN “MESAJ”
Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Almanya Savunma Bakanı Ursulavon der Leyen’in, açıklamalarında dolaylı olarak Türkiye’ye mesaj gönderdiği iddia edildi.

06 Mart 2019 Çarşamba 14:00
Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Almanya Savunma Bakanı Ursulavon der Leyen’in, açıklamalarında dolaylı olarak Türkiye’ye mesaj gönderdiği iddia edildi.
Fileleftheros gazetesi, “Türkiye’ye Yönelik Mesaj Gönderdi-Alman Savunma Bakanı: “Bölged Barış ve İstikrarı Korumamız Önemli” başlıklı haberinde, Almanya Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen’in, Rum mevkidaşı Savvas Angelidis ile gerçekleştirdiği görüşmeye ve görüşmeden sonra yaptığı açıklamalara geniş bir biçimde yer verdi.
Gazete, Alman Savunma Bakanı’nın, uluslararası hukuka saygı gösterilmesiyle ilgili Güney Kıbrıs’a yönelik dayanışma dile getirmekle, Türkiye’ye dolaylı mesaj göndermiş olduğunu savundu.
Gazete, bu açıklamanın Türk gemileri tarafından Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’nin ihlal edilmesine ve Türk provokasyonlarına yanıtı teşkil ettiğini; ayrıca bunun AB içerisinde Fransa ile birlikte güçlü bir ülke olan Almanya’dan gelmesi adına Güney Kıbrıs tarafından oldukça önemli olarak addedildiğini yazdı.
Habere göre, Alman Savunma Bakanı Von der Leyen, Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, her iki ülkenin de AB üyesi olduğunu ve bunun; tüm ülkelerden dayanışma ortaya koymalarının önemli olduğunu göstermek için uluslararası hukukun korunması taahhütlerini teşkil ettiğini ifade etti.
Von der Leyen, bölgedeki barış ve istikrarın korunmasının önemini vurgularken, ülkesinin, diğer ülkelerin yaptığı gibi aynı dayanışmayı Güney Kıbrıs’a gösterdiğini belirtti.
Türk “provokasyonlarına” ilişkin bir soru üzerine Alman Savunma Bakanı “uluslararası hukuk ve kanunların var olduğunu, bunların, kendilerini sınırlandırmak için değil daha iyi bir gelecek için birlikte var olma, barışçıl işbirliği ve perspektifi temellere koymak için var olduğuna dikkati çekti.
İKİLİ GÖRÜŞME
Gazete, Rum ve Savunma Bakanları arasındaki görüşmede, Avrupa Daimi Yapısal İşbirliği (PESCO) çerçevesinde ikili işbirliğinin yoğunlaştırılmasının ele alındığını yazdı.
Gazete, iki bakanın, baş başa görüşmesinin ardından daha sonra heyetler arası görüşmeye geçildiğini de belirtti.
Habere göre, Almanya Savunma Bakanı Von der Leyen, görüşme sonrasındaki açıklamaları çerçevesinde, Güney Kıbrıs’ın, PESCO içerisinde çok aktif bir ülke olduğunu ayrıca her iki ülkenin lojistik ağ ve askeri hareketlilikle ilgili programlara katıldıklarını ifade etti.
PESCO çerçevesindeki işbirliğinin yoğunlaştırılması için uzmanları bir araya getirme konusunda da uzlaşma sağladıkları ifade eden Von der Leyen, Güney Kıbrıs’ın olanaklar bakımından yegane avantaja, ayrıca jeo stratejik bir konuma sahip olduğunu söyledi.
Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis ise Almanya Savunma Bakanı’nın ziyaretini oldukça önemli olarak nitelendirdi ve bu ziyaretin, Güney Kıbrıs ve geniş bölge için çok kritik bir dönemde yer aldığına da dikkat çekti.
Angelidis, Alman mevkidaşının buradaki varlığının, iki ülkenin, savunma ve güvenlik alanlarındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve daha da güçlendirilmesi iradesini de ortaya koyduğunu ifade etti.
Son olarak yaşanan uluslararası gelişmelerin ve jeostratejik değişikliklerin, önü görülemez ve dengesiz siyasi bir durum yarattığından bahseden Angelidis, iki ülke arasında PESCO çerçevesindeki işbirliğine ilişkin olarak ise AB’nin, güvenlik politikasının derinleştirilmesine kararlı bir şekilde hareket ettiklerini belirtti.
ALMANYA SAVUNMA BAKANI DİSİ’NİN KONFERANSINDA DA KONUŞTU
Öte yandan Politis gazetesi, Almanya Savunma Bakanı UrsulaVon der Leyen’in, DİSİ partisinin düzenlemiş olduğu “Avrupa’da ve Güney Doğu Akdeniz’de Güvenlik. Jeopolitik Sorunlar ve Fırsatlar” temalı konferansa katılarak burada bir konuşma yaptığı yazdı.
Habere göre Almanya Savunma Bakanı UrsulaVon Der Leyen, Güney Kıbrıs’ın, AB2nin güvenliği ve bölgesel güvenlik için önemli olduğunu belirtirken, Almanya’nın, Ada’nın yeniden birleşmesi mücadelesinde Güney Kıbrıs’a sağladığı destek ve dayanışmadan da söz etti.
Von der Leyen ayrıca Güney Kıbrıs’ın, tek yanlı olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’deki hidrokarbondan faydalanmasına ilişkin egemenlik hakkına yönelik AB’nin dayanışmasını da dile getirdi.
35 Sivil Hizmet Görevlisi Münhaline Başvurular Bugün Başladıolis Genel Müdürlüğü, kurumun ihtiyaçları doğrultusunda 35 (kadın/erkek) Sivil Hizmet Görevlisi (Bilgisayar Operatörü) kadrosu için açılan münhal kapsamında başvurular bugün başladı.15 Aralık 2025 Pazartesi 12:52KIBRIS
Holguin iyi bir başlangıç yaptıkHolguin, üçlü görüşme ve yeni süreci değerlendirdi. BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin, üçlü görüşme ve yeni süreci, Yenidüzen gazetesine değerlendirdi.15 Aralık 2025 Pazartesi 11:40KIBRIS SORUNU
Nami: BM öncelikle konuları tekrar tartışma çabalarına engel olmalıEski Dışişleri Bakanı ve müzakereci Özdil Nami, son liderler görüşmesinde yapılan açıklamayı değerlendirdi.15 Aralık 2025 Pazartesi 11:37KIBRIS
“Şap hastalığı sadece hayvanı değil, üreticinin geleceğini vuruyor”Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Tarım ve Hayvancılık Komitesi, şap hastalığına ilişkin yazılı açıklama yaparak, hastalığın ülke hayvancılığı ve gıda güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:57İSKELE
KKTC genelinde sağanak yağmur ve kuvvetli rüzgâr etkili olacakMeteoroloji Dairesi, bölgenin alçak basınç ve soğuk–nemli hava kütlesinin etkisine girdiğini açıkladı. Hava parçalı ve çok bulutlu, yer yer sağanak yağmurlu; rüzgâr ise zaman zaman kuvvetli esecek.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:54HAVA DURUMU
Olguner: Suya karşı değil, suyla birlikte tasarlanan kentler mümkündürKTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, son yağışların ardından yaşanan su taşkınlarının planlama ve yapılaşma hatalarının sonucu olduğunu belirtti.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:47KIBRIS
Bağımsızlık Yolu bütün kadro ve programlarıyla olası bir seçime hazırAsgari ücret tartışmalarının önüne geçmenin yolunun asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlenmesinden geçtiğini vurgulayan Rahvancıoğlu, ocaktan bugüne asgari ücretin enflasyon karşısında bir maaş kaybettiğine de dikkat çekti.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:46KIBRIS
Güzelyurt-Lefkoşa anayolunda trafik kazasıGüzelyurt-Lefkoşa anayolunda trafik kazası yaşandı. Kazanın ardından olay yerine polis ekipleri sevk edilirken, bölgede güvenlik önlemleri alındı.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:42KIBRIS
Gençler Şampiyonu İsmet Hüryol Kuzey Kıbrıs Bilardo Federasyonu tarafından organize edilen 2025-2026 Gençler 1. Ayak bilardo turnuvası başladı.15 Aralık 2025 Pazartesi 09:57DİĞER SPORLAR
Erhürman-Hristodulidis görüşmesinin detayları Rum basınında: 5+1 yeni yıla kaldıErhürman ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in ortak açıklamasında, Kıbrıs Türk tarafının Güvenlik Konseyi kararları çerçevesine geri döndüğü kaydedildi; 2020’den bu yana ilk kez iki tarafın uzlaşısıyla bu kararlara atıf yapıldı.15 Aralık 2025 Pazartesi 09:54KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.