28 Mart 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

"ALMANYA İLE İLİŞKİLERİMİZİN TAMAMEN KÖTÜLEŞMESİNİ KİMSE BEKLEMEMELİ"

TC Başbakanı Binali Yıldırım, dün "Ermeni Soykırımı" tasarının parlamentosunda kabul edildiği Almanya'yla ilişkilerde kötüleşme beklenmemesi gerektiğini söyledi.

"Almanya ile ilişkilerimizin tamamen kötüleşmesini kimse beklememeli"

03 Haziran 2016 Cuma 10:22

Başbakan Binali Yıldırım, Bakü ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı konuşmada dün "Ermeni Soykırımı" tasarının parlamentosunda kabul edildiği Almanya'yla ilişkilere dair "Almanya ve Türkiye iki önemli müttefik. Bu karar ile birden bire Almanya ile ilişkilerimizin kötüleşmesini kimse beklemesin. Buna tepkisiz kalamayız. Partiler ortak bildiri ile gerekli tepkiyi ortaya koydu" diye konuştu.

EKONOMİK YANSIMALARI OLACAK MI?

Başbakan Yıldırım "Soykırım tasarısının kabul edilmesinin ardından hangi adımlar atılacak, ekonomik yansımaları nasıl olacak?" sorusuna cevap verdi. Yıldırım "Karar sonrası Merkel'le görüşme oldu. Aslında Dışişleri'nden verilen cevap açıktı. Büyükelçimiz'le görüşüp gerekli cevap verilecektir. Almanya ve Türkiye iki önemli müttefik. Bu karar ile birden bire Almanya ile ilişkilerimizin kötüleşmesini kimse beklemesin. Buna tepkisiz kalamayız. Partiler ortak bildiri ile gerekli tepkiyi ortaya koydu. Biz bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini umut ediyoruz. Bizim başımızı öne eğecek bir durumumuz yok. Bırakın bunun kararının tarihçiler ortaya koysun. Bizim amacımız dostluktur. Bir düzeltme yapıyoruz; büyükelçimiz dün akşam Türkiye'ye gelmiş. Olaylar hızlı gelişiyor."

'TARİHİ HATA'

Başbakan açıklamalarında şunları ifade etti: "Dün Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen bir avuç Ermeni lobisinin etkisiyle kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin karar dost ve müttefik ülkemiz Almanya'nın Parlamentosu'nun tarihi bir hatasıdır. Üzerinde hukukçuların bile anlaşamadığı bu karar Türk milleti tarafından asla ve asla kabul edilemez ve yok hükümünde bir karardır. Bu yüzde büyükelçimizi geri çağırdık. Önümüzdeki günlerde Türkiye olarak gereken tavır ve davranışı tereddütsüz yerine getireceğiz. Bu kararla Almanya ile Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir. 650 kişillik Alman Parlamentosu'nda sadece 250 kişinin katılması aslında bu kararın parlamento çoğunluğu ile kabul edilmediğini gösteriyor. Biz yine de ilişkilerimizi sürdüreceğiz." 

OPERASYON HAZIRLIĞI VAR MI?

Başbakan Yıldırım, konuşmasını yaptıktan sonra gazetecilerden soru aldı. Bir gazeteci, "Dün Genelkurmay'la görüşmeniz olmadı. Nusaybin'e bir ziyaret vardı Hulusi Akar'ın. Cerablus-Mare hattı konusunda olası bir operasyon hazırlığı var mı?" diye sordu. Başbakan Binali Yıldırım, "Evet, makum Suriye'de Irak'ta çok uzun süredir devam eden istikrarsızlıklar var. Orada birden farklı terör örgütleri var. Bunlar birbirleriyle savaşıyor. Suriye'nin bağımsızlığı için çalışan muhalif gruplar var. Bu ve buna benzer bölgelerde durum her an değişebilir. Türkiye olarak gelişmeleri takip ediyoruz. Bizim koalisyon ülkeleriyle hukukumuzda hassasiyetimiz Türkiye aleyhinde faaliyetlerde bulunan gruplara asla müsaade edilmemesi" diye cevap verdi.

YENİ ANAYASA

Başbakan Binali Yıldırım, partili cumhurbaşkanlığı ve başkanlık sistemine dair sunulması beklenen yeni anayasaya ilişkin olarak, "Türkiye'nin ihtiyacıdır. Artık bu işi fazla geciktirmenin bir anlamı yok. Son kez buyurun gelin, bu anayasayı birlikte yapalım. Tabii diğer partiler bu konudaki tutumlarını sürdürmeye devam ederse partimiz daha fazla duyarsız kalamaz. Çalışmalarımız tamamlanınca bunu kamuoyu ile paylaşıp gerekli adımları atacağız" dedi. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "'Anayasa ne derse desin...' derken sözlerim çarpıtıldı. Her ne kadar Cumhurbaşkanı sorumsuzdur dese de Cumhurbaşkanı'nın doğrudan halk tarafından seçilmesiyle doğal olarak siyasi sorumluluğu da olmuştur. Bu durumun anayasa ile düzenlenmesi gerekiyor."

solhaber

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA