20 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa19°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

ALMANYA BÜYÜKELÇİSİ: ALMANYA AB BAŞKANLIĞI OLARAK SALGIN, BREXİT VE AB İLE İLGİLİ ZOR MÜZAKERELERE HAZIRIZ

Almanya Büyükelçisi: Almanya AB Başkanlığı olarak salgın, Brexit ve AB ile ilgili zor müzakerelere hazırız

Almanya Büyükelçisi: Almanya AB Başkanlığı olarak salgın, Brexit ve AB ile ilgili zor müzakerelere hazırız

09 Temmuz 2020 Perşembe 09:49

Almanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Franz Joseph Kramp, 1 Temmuz’da Avrupa Birliği başkanlığını üstlenen Almanya’nın Avrupa Birliği’nin karşı karşıya bulunduğu acil konularda sıkı ve çetin müzakerelere hazır olduğu mesajı verdi.
 
Almanya Başkanlığının öncelliklerini tanıtma konuşmasında Büyükelçi Kramp, önümüzdeki aylarda özellikle Çok Yıllı Bitçe Çerçevesi ve AB’nin salgından sonra kalkınma planı ve aynı zamanda Brexit konusunda zor ve yoğun müzakereler olacağını söyledi. Almanya’nın bu konularda ve aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesi de dâhil dış politika ile ilgili konularda uzlaşma sağlanmasına çalışacağını belirtti.
AB’nin yakın çevresiyle gerginliğin azaltılması gerekir
-------------------------------------------------------------------------------------------------
“Bizimle komşu olan bölgelerin istikrarlı olması, barışçıl kalkınma ve çatışmaların azaltılması ve aynı zamanda tüm bölgede refah ve kalkınma koşullarının oluşturulması bizi ilgilendiriyor” diyen Büyükelçi Kramp, İran, Suriye, Doğu Akdeniz, Güney Afrika ve Libya’daki duruma da değindi. AB’nin ortak yaklaşımlarla bu sorunların çözümüne yardımcı olması gerektiğini ve bunu sadece birlik ve beraberlik içinde yapabileceğini vurguladı.
Doğu Akdeniz’de özellikle Kıbrıs’la ilgili Türkiye tarafından yaratılan gerginliklerle ilgili olarak, AB ve Avrupa Konseyinin pek çok kararında Kıbrıs’a tam dayanışma ifade edildiğini ve bu yönde oybirliği ile belli önlemler de alındığını hatırlattı.
 
Suriye ve İran’daki durum ve Orta Doğu’daki barış süreci konusunda memnun olmadıklarını dile getiren Büyükelçi Kramp şöyle devam etti:
 
“Durumun yatışması için çalışmamız ve yardımcı olmaya çabalamamız gereken pek çok alan var. Bu sorunlara bir çözüm bulacağımız konusunda umutlu değilim ama en azından AB’yi etkileyen mülteciler konusuyla ilgili gerginlikleri ve tehlikeleri azaltabiliriz.”
“Bu konularda, Almanya Başkanlığı söylediği gibi birliği başarmaya çalışabilir. Bu zor bir süreçtir. Çünkü 27 farklı üye ülkeler bu konuda anlaşma sağlamalıdır ve bu da önceliktir”.
“AB’nin ortak bir pozisyona sahip olabilmesi için bir uzlaşma yolu bulunmalıdır”.
 
Çok Yıllı Bütçe Çerçevesi konusunda acil anlaşma gerek
-------------------------------------------------------------------------------
Almanya Büyükelçisi, Çok Yıllı Bütçe Çerçevesi ve AB kalkınma planı ile ilgili tartışmaların çok zor ve çetin olacağını belirterek AB’nin her zaman bir anlaşma yolu bulduğunu vurguladı. Çeşitli Avrupa başkentlerinden gelen mesajların anlaşma için niyet olduğunu gösterdiğini belirterek sonunda dayanışma ruhunun hüküm sürmesi umudunu dile getirdi ve aksi takdirde büyük bir krizin ortaya çıkacağına dikkat çekti.
 
Büyükelçi Kramp, Temmuz ayı içinde bir anlaşmaya varılmasını dileyerek bunun devamla Avrupa Parlamentosundan ve ulusal meclislerden geçmesi gerekeceğini ve bunun da uzun süreceğini kaydetti. Bunun uzun bir zaman süreci çerçevesi bırakmayacağını belirterek bunun acil olduğunun anlaşılması dileğinde bulundu.
 
Brexit: Anlaşma olmaması durumunda acil eylem planına hazır olmalıyız
---------------------------------------------------------------------------------------------------------Brexit’le ilgili olarak Büyükelçi Kramp, AB’nin müzakerelerde birlik içinde olmasının önemli olduğunu söyledi ve son tur müzakerelerin beklendiği gibi gelişmemesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Ve Almanya Başbakanının de belirttiği gibi AB’nin hiçbir anlaşma olmadan gerçekleşecek bir Brexit’e hazır olması ve böyle bir durumda acil eylem planı hazırlaması gerektiğinin altını çizdi.
 
Alman Başkanlığının öncellikleri
-----------------------------------------------------------------------
Almanya Başkanlığının öncelliklerini sıralayan Büyükelçi Kramp, COVID-19 salgınının aşılması yönündeki koordinasyonlara değinerek AB’nin gelecekte yeni bir kriz, Çok Yıllı Bütçe Çerçevesi ve kalkınma için “Gelecek Nesil” araçları, temel öncelikler ve Brexit anlaşması için hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Büyükelçi diğer bir önceliğin de AB’nin yeşil ve dijital gelişimi olduğunu, Avrupa “Yeşil Anlaşmasının” ve sürdürülebilir yatırımların daha fazla ilerletilmesi gereği olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, AB’nin dijital ve teknolojik egemenliğinin güçlendirilmesi yönünde çabalar yapılacağını ve dijital diplomasi oluşturulacağını kaydetti.
 
Gündemin ilk sıralarında Avrupa dayanışması, toplumsal ve Avrupa mülteci ve sığınma politikasının ilerletilmesi ve AB’nin ana temeli olarak hukukunun üstünlüğünün güçlendirilmesi olduğunu belirten Büyükelçi, son olarak, dış politika konusunda AB’nin doğrudan komşu bölgelerinde istikrarın sağlanması, Afrika ile ortaklık ilişkileri ve Çin konusunda ortak pozisyon izlenmesinin yer aldığını, temel hedefin, uluslararası düzeyde AB’nin olanaklarının güçlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA