18 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara20°C

ALMAN GİZLİ SERVİSİ DE "ESAD" DEDİ

Alman Gizli Servisi de "Esad" dedi

03 Eylül 2013 Salı 08:35

0,,16420070_303,00[1]Alman Gizli Servisi BND'ye göre Suriye'deki gaz saldırısının sorumlusu Esad rejimi. Gizli servis bu iddiasını bölgede yaptığı telefon dinlemeleri ve bölgeden gelen bilgilere dayandırıyor.

Alman Gizli Servis Başkanı Gerhard Schindler, partilerin güvenlik politikası uzmanlarına verdiği brifingde ellerindeki tüm delillerin Esad rejimini gösterdiğini söyledi.

Bölgede sarin gazi kullanıldığını ve bu gazı silah olarak kullanabilme teknolojisinin sadece Esad rejiminde olduğunu söyleyen Schindler, daha önce de rejimin bölgede kimyasal gaz kullandığını iddia etti.

Schidler daha önce gaz karışımının daha düşük seviyede olması nedeniyle ölü sayısının düşük olduğunu öne sürdü.

Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre, muhalifleri korkutmak için Esad zehirli gaza başvurdu ancak karışımda hata yapılınca çok sayıda insan hayatını kaybetti.

BND'nin elindeki bulgular ABD'nin açıkladığı bilgilerle örtüşüyor. Zehirli gaz saldırısının 107 mm çapındaki roketlerle yapıldığı ve bunların kamyonlar üzerinden ateşlendiği tahmin ediliyor.

Ayrıca bölgede Alman Gizli Servisi'nin yaptığı dinlemelerde bir Lübnan'lı üst düzey Hizbullah yetkilisinin İran büyükelçiliği ile yaptığı telefon görüşmesinde "Esad kimyasal gaz saldırısıyla büyük hata yaptı" dediği iddia ediliyor.

Schindler ancak Birleşmiş Milletler Heyetinin sunacağı raporda yer alacak delillerin gerçeği ortaya çıkartacağını söyledi.

Almanya savaştan uzak durmak istese de Oker isimli gizli servise ait geminin Akdenizde olduğu biliniyor. Bu gemideki yüksek teknoloji sayesinde telefon trafiği dinlenebiliyor.

Bölgede durumun kontrolden çıkması durumunda Lübnan ve Türkiye'deki Alman askerlerinin tahliyesiyle ilgili planların da tamamlandığı gelen haberler arasında.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA