19 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele25°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C

ALMAN BASINI: YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Alman basını: Yeni bir dönem başladı

03 Haziran 2013 Pazartesi 15:40

Alman basını bugün de Türkiye’deki kitlesel protesto gösterilerine geniş yer ayırıyor.

Der Tagesspiegel gazetesi, “İstanbul’da huzursuzluk: Türk baharı” başlığını attığı yorumda, “Gösterilere katılanlar artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylüyor. Günler süren sokak çatışmaları ve polisin müdahalelerinin ardından hükümet, yelkenleri suya indirdi. Başbakan Erdoğan için bu, şimdiye kadar aldığı en büyük yenilgi. Birçok kişi ülkede yeni bir dönemin başladığı görüşünde” satırlarına yer veriyor.

Die Welt gazetesi aynı konuyla ilgili yorumunda, “Başarılara alışmış olan Başbakan Erdoğan ilk kez spontane biçimde ortaya çıkan halk hareketine boğun eğmek zorunda” ifadesine yer veriyor. Yorumun devamında şu görüşler dikkat çekiyor:

“Yeni, dindar bir gençlik yaratmak istediğinden övgüyle bahseden Erdoğan, gençleri anlamıyor. Kendi yarattığı, geleceğin Müslüman gençleri belki onu harika bulacak. Ancak günümüzün genç insanları sürekli olarak Erdoğan’ın kendilerine dersler vermesinden ve onları sınırlandırmasından sıkıldı. Erdoğan, hassas bir aşağılanma yaşadı. Ancak eğer başarabilecek durumda ise biraz tevazu göstermeyi öğrenmek zorunda.”

Almanya’nın önde gelen ulusal gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung yorumunda İçişleri Bakanlığı’nın müdahalelerle ilgili soruşturma başlatılacağı sözü vermesini ve vatandaşlara sert müdahalede bulunan polislerin gerekirse cezalandıracağını duyurmasını olumlu buluyor. Gazetenin yorumu şöyle:

“Bakalım iş bu aşamaya gelecek mi? Ancak bundan daha da önemlisi, Türkiye’nin azınlıklara daha farklı muamele etmeye alışmasıdır. Dünya tesadüfen gözünü Türkiye’ye çevirdiğinde, azınlıklara anlayış gösterilmesi yeterli değildir.”

Münih merkezli Süddeutsche Zeitung, “Kazanana kadar kendimizi savunacağız” başlıklı haberinde, gösterilerin Ankara’ya da sıçradığını, dün gece polisle göstericiler arasında sert çatışmaların yaşandığını belirtiyor. Gazete haberinde, AB ve ABD’nin polisin göstericilere sert müdahalesini kınadığına dikkat çekiyor.

Düsseldorf merkezli ekonomi gazetesi Handelsblatt ise Erdoğan’ın bir taraftan bölgede demokrasi mücadelesi veren halklara kendi demokrasisini örnek olarak gösterirken, diğer yandansa gelecekte Cumhurbaşkanı’nı eşi benzeri olmayan yetkilerle donatacak bir başkanlık sistemini öngören anayasa hazırlıklarına devam ettiğini belirtiyor.

Gazete, “Erdoğan’ın önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanı seçilecek olması sır değil. Ancak bu planlarını mezara gömmek zorunda kalacak. Çünkü yapılan bu gösteriler, protestolar Türk halkının ‘güçlü bir adam’ istemediğini gösteriyor” ifadesine yer veriyor.

Berlin’de yayımlanan Die Tageszeitung’un konuyla ilgili yorumunun başlığı, “Erdoğan ve karanlık güçleri.”

Yorumda, “Başbakan Erdoğan 10 yıllık iktidarının ardından vatandaşları ile temasını kaybetti. Ancak Türkiye’de seçim yapılsa yine de Erdoğan kazanır” deniliyor.

Protestolara başından beri geniş yer ayıran Der Spiegel dergisi internet sayfasında yer verdiği analizde, “Ankara’da biber gazı, İstanbul’da ise barışçıl kitlesel gösteriler… Türkiye durulmuyor. Başbakan Erdoğan ‘çapulculara’ karşı yeni bir cephe açarken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘dersimizi aldık’ açıklamasını yapıyor” satırlarına yer veriyor.

Badische Neuste Nachrichten ise Türkiye’deki gelişmelerle ilgili yorumunda, gösterileri “Türklerin olgunluk sınavı diploması” şeklinde nitelendiriyor. Yorum şöyle devam ediyor:

“Göstericiler hükümetlerine sınırlarını gösterdi. Bu, önceden olduğu gibi hala otoriter prensiplere göre yönetilen ve çok uzun bir süredir hükümetle sorun yaşadığında artık orduya darbe çağrısında bulunmayan Türk halkı için, dev bir adım.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA