ALİ BABACAN: KİMSENİN TÜRKİYE’Yİ 1990’LI YILLARA DÖNDÜRMEYE HAKKI YOK
DEVA Partisi lideri Ali Babacan, İnsan Hakları Eylem Planı üzerinden iktidara eleştirilerde bulundu. 2002 yılındaki Avrupa Birliği müzakerelerini hatırlatan Babacan, “2021 yılında 2002’den de geriye gidilmesi bizi üzüyor.

06 Mart 2021 Cumartesi 18:59
DEVA Partisi lideri Ali Babacan, İnsan Hakları Eylem Planı üzerinden iktidara eleştirilerde bulundu. 2002 yılındaki Avrupa Birliği müzakerelerini hatırlatan Babacan, “2021 yılında 2002’den de geriye gidilmesi bizi üzüyor. Bu millet bunu hak etmiyor. Kimsenin Türkiye’yi 1990’lı yıllara döndürmeye hakkı yok” dedi.
Okulların açılmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Babacan, “Okulların açılması doğru. Mesele okulları açmakta değil, tekrar kapanmasını önlemekte. Okulları açtım demekle olmuyor, maharet tekrar kapanmamasında. Bu nedenle sağlık önlemleri azami ölçüde alınmalı. Ana hedef tedbirlere uyularak açık tutmak olmalıdır” ifadelerini kullandı. Babacan cumartesi günü de eğitime devam edilerek öğretmenlere ek ücret verilmesi gerektiğini savundu.
Babacan, Muğla’da partisinin 1. Olağan Bodrum İlçe Kongresi’nde konuştu. Türkiye’nin zihniyet değişimine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Babacan şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye 2002’nin gerisine düştü”
“İnsan Hakları Eylem Planı’nda masumiyet karinesi, ayrımcılık yasağı, hukuk güvenliği demişler. Bu ilkeler imzamız olan uluslararası sözleşmelerde de Anayasa’da da yazıyor. Yeni mi hatırlıyorsunuz? Bakın Avrupa Birliği müzakerelerine başlarken 2002 yılında benim de katıldığım bir toplantıda Kopenhag Zirvesi’nde iki yıllık reform süreci öngörüldü. ‘Eğer iki yılda Türkiye, Kopenhag siyasi kriterlerini yeterince karşılarsa tam üyelik müzakereleri başlayabilir’ denildi. İki yılda anayasal düzenleme ve yasal değişikliklerle yeterince karşılandı ve müzakerelere başladık. 2021 yılında 2002’den de geriye gidilmesi bizi üzüyor. Bu millet bunu hak etmiyor. Kimsenin Türkiye’yi 1990’lı yıllara döndürmeye hakkı yok.
“İnsan Hakları Eylem Planı vatandaşımız için mi, yoksa AB’yi idare etmek için mi?”
“Açıklanan reform paketinin AB ile yürütülen sürecin bir parçası olduğunu öğrendik. Takvim sıkışmış. Bir AB destek paketi var, o paketin içinde de bu reformların açıklanmasıyla ilgili unsur var. Bu açıklama bizim kendi vatandaşlarımız için mi, yoksa AB ile ilişkileri idare etmek için mi? Yakında hepsi ortaya çıkar. Biz uygulamaya bakarız.
“Okulların açılması eski bir musluk reklamını hatırlatıyor”
“Okulların kademeli açılmasına karar verildi. Oyuncak gibi, bir açacağız bir kapatacağız dediler. Gençler sosyal medyada bununla dalga geçmeye başladı. Ağlanacak halimize gülmeye başladılar. Eskiden bir musluk reklamı vardı, aç-kapa-aç-kapa. Okullarla ilgili düzenleme o reklamı hatırlatıyor.
“Maharet okulları açmak değil, kapanmamasını sağlamak”
“Okulların açılması doğru. Mesele okulları açmakta değil, tekrar kapanmasını önlemekte. Okulları açtım demekle olmuyor, maharet tekrar kapanmamasında. Bu nedenle sağlık önlemleri azami ölçüde alınmalı. Ana hedef tedbirlere uyularak açık tutmak olmalıdır. Bilgi ve veriler tüm süreçte şeffaflıkla paylaşılmadır. Eğitim açığının kapanması için cumartesi günleri de eğitime devam edilmeli ve öğretmenlere ek ücret ödenmelidir. EBA’ya erişim sıkıntısı 21. yüzyılda söz konusu olamaz, hızla çözülmelidir.
“Asgari gelir desteği uygulamasını getireceğiz”
“Dar gelirli vatandaşa yaptıkları sınırlı yardımları propaganda makinesini çalıştırarak duyuruyorlar. Oysa Türkiye, sosyal yardımların milli gelire oranı oldukça düşük bir ülke. Panayırlarda, lunaparklarda, sirklerde aynalar vardır. Bakınca farklı görürsünüz. Hakikatin hiçbir suretiyle ilgilenmiyorlar. Biz asgari gelir desteği uygulamasını getireceğiz. Vatandaşı sosyal yardımlarda bir partinin üye kartını gösterme gibi insan onuruna yaraşmayan muamelelerden kurtaracağız. Ailelerin ihtiyacını tespit edip, ihtiyaç sahiplerinin kapısına biz gideceğiz. Ekonomiyi büyüterek, büyümenin nimetlerinden tüm toplumun adil bir şekilde yararlanmasını sağlayarak sosyal yardımlara olan ihtiyacı azaltacağız.
“Temiz siyaset, temiz su ve temiz hava için yola çıktık”
“Vatandaşlarımız sağlık ve refahı çevreyle ilgili risklere karşı korunmalı. Çevre kirliliğinin önlenmesi için doğal kaynaklar ekolojik dengeye zarar vermeyecek biçimde kullanılmalı. Bir zamanlar Türkiye’yi bol su kaynakları olan bir ülke diye bilirdik ama maalesef değil. Dikkat edilmezse ülkemiz on sene içinde su fakiri bir ülke olacak. Şimdiden harekete geçmeliyiz. Su yönetimi tek bir koordinasyonla ve havza bazında yapılmalı. Biz sadece temiz siyaset için değil, temiz hava ve temiz su için yola çıktık.”
Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığına Karşı Önlemler AlındıBoğaziçi köyündeki mandıralarda bulunan büyükbaş hayvanlarda şap hastalığının tespit edilmesi üzerine, İskele Belediyesi’nin de katılımıyla Lefkoşa’da ilgili kurumların iştirakiyle toplantı gerçekleştirildi.14 Aralık 2025 Pazar 21:46İSKELE
İskele Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığı Şüphesi: Bakanlıktan Acil TedbirlerTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Boğaziçi Köyü İskele bölgesinde bir mandrada şap hastalığı şüphesi üzerine kapsamlı önlemler alındığını duyurdu.14 Aralık 2025 Pazar 18:37İSKELE
Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"14 Aralık 2025 Pazar 17:59KIBRIS
ARUCAD 5. Eğitim Çalıştayı yapıldıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD), Kuzey Kıbrıs’taki lise ve ortaokul öğretmenlerine yönelik 5. Eğitim çalıştayı yapıldı.14 Aralık 2025 Pazar 17:56ARUCAD
Doğanın Şifası Bu Kitapta ToplandıProf. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” adlı yeni kitabı ile bitkilerin şifalı ve aromatik özelliklerine ışık tutan kapsamlı bir eser daha ortaya koydu.14 Aralık 2025 Pazar 17:54YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Bağımsızlık Yolu 11 Yaşında!Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, örgütlü mücadelenin temellerinin atılışının 11. yıl dönümü dolayısıyla dayanışma yemeği düzenledi.14 Aralık 2025 Pazar 17:52KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın bütçe görüşmelerine devam edecekCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarın saat 10.00’da toplanarak Hukuk Dairesi, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerini ele alacak.14 Aralık 2025 Pazar 17:50KIBRIS
13. Maaşlar ödeniyor13’üncü maaşlar ayın 25’i ve 26’sında yatırılacak14 Aralık 2025 Pazar 17:46KIBRIS
Lefkoşa'da uyuşturucu operasyonuLefkoşa Polis Müdürlüğüne bağlı Cürümleri Önleme Şube Amirliği Ekipleri Lefkoşa’da bir evde yaptığı aramada 30 gram hintkeneviri bulması olayıyla ilgili 4. Bir kişi daha tutuklandı.14 Aralık 2025 Pazar 12:02LEFKOŞA
Yılbaşı eğlencesi cep yakıyor, işte fiyatlar!İşte sanatçıların sahne alacağı oteller ve yılbaşı programları14 Aralık 2025 Pazar 11:48YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.