28 Mart 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

AKSA'YA TEPKİ

AKSA'ya Tepki

21 Temmuz 2013 Pazar 18:27

1374402048[1]Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, neden olduğu çevre kirliliği dolayısıyla Kalecik’teki AKSA tesisi önünde protesto eylemi yaptı.

Bazı sendika, dernek, vakıf ve çevre örgütlerinin başkan ve üyelerinin de katılarak destek verdiği eylemde yaklaşık 300 kişi, “Çevre Haksa, Cevap Ver AKSA” sloganıyla AKSA’nın çevre için hesap vermesi talebinde bulundu.

Saat 10.00 sıralarında başlayan eylemde, tesis önünde toplanan eylemciler,  “Ey Paragözler! Basiretsiz Hükümetler. Buldunuz Dağ Deniz, Her Yanımızı Vurdunuz”, “Hay AKSA”, “Adalet Varsa Hesap Ver AKSA”, “Ülke Batsa Umurunda mı AKSA?”,  Siber SALDIRI Bekliyoruz”, “Duymayan Varsa Çevre Katili AKSA”, “Denizimizi, Nefesimizi Elimizden Almayın”, “Sizin Kaybedecekleriniz Olmayabilir Ama Bizim Var”, “Mesele Kıyaksa AKP, AKSA” yazılı pankartlar taşıdılar.

Eylemciler, “Aklın Varsa Kenar Kenar AKSA”, “Çevre Haksa, Hesap Ver AKSA”  ve “Evine Dön AKSA” şeklinde sloganlar attılar.

HARMANCI: “SİVİL TOPLUMUN TALEPLERİNİ DİNLEMEMİZ GEREK”

Bu arada eylem yerine gelen  Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, “Eyleme destek vermeye mi geldiniz?” sorusuna, “Sivil toplumun taleplerini dinlememiz gerek” yanıtını verdi.

Eylem, Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu adına Yasemin Çobanoğlu tarafından basın açıklaması okunmasıyla tamamlandı.

BASIN AÇIKLAMASI

Basın açıklamasında, petrol kazasının doğal ekolojik döngüye kalıcı zararlar verdiği vurgulanarak, ilk bulgular ışığında kazanın, AKSA şirketinin ihmalkarlığı, yetersizliği  ve donanımsızlığı yüzünden kaynaklandığının net olarak görüldüğü savunuldu.

Geçmiş hükümet üyelerinin “petrol faciasına” karşı ciddi bir açıklama yapmadıklarına değinilen açıklamada, “Çevreyi, doğayı, en önemlisi  de halkın geleceğini hiçe sayarak petrol  kazalarına göz yumanlar, belli ki kurdukları çarpık ilişkiler nedeniyle  hiçbir ders almayarak halen ‘petrol dolum tesisi yapacağız’ diyorlar. Ama nafile…” ifadeleri kullanıldı.

Yaşanan olayın kaza değil, cinayet olduğu vurgulanarak, “ihmal sonucu” gerçekleştiği iddia edilen doğa katliamının, denizlerin yanında halk sağlığını da uzun süre etkileyeceği, petrolün ekosistemdeki  derin etkilerinin ileriki yıllarda görüleceği, ayrıca bölge esnafının da olay nedeniyle zarara uğradığı  kaydedildi.

“Yıllardır havamızı, denizimizi ve geleceğimizi pervasızca kirleten AKSA suçludur. Biliyoruz ki, yaşanan çevre kirliğinin faturasını hiçbir miktar karşılayamaz “ denilen açıklamada, sorumluların yargı önünde hesap vermesinin, devletin ve yetkili organların ivedi görevi olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, benzeri olayların tekrarlanmaması için yasa ve tüzüklerin eksiksiz uygulanması ve gerekli yasal düzenlemelerin  de yapılması istendi.

Açıklamanın sonunda “Biz buraya hesap sormaya geldik: Yaktın yıktın, kirlettin; bir özür bile dilemedin AKSA. Eğer çevre haksa, cevap ver AKSA. Bu ülkede yasa hukuk varsa, hesap ver AKSA” ifadeleri, toplu şekilde okundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA