02 Mayıs 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

AKSA’NIN FİLTRELERİ ARALIK’TA

Aksa’nın filtreleri Aralık’ta

30 Ağustos 2014 Cumartesi 13:36

Yıllardır filtre konusunda uyarılan AKSA sonunda çalışma başlattı… Çevre Bakanı haberi müjde gibi verdi… Teknecikte devam eden kirlilik için ise temennide bulunmakla yetindi

Yıllardır yapılan uyarılara rağmen kuruluşundan bu yana Kalecik’teki elektrik santraline filtre takmayan AKSA firması sonunda bu yönde çalışma başlatınca Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı olayı müjde gibi duyurdu. Bakırcı, AKSA firmasının Kalecik’teki santrale filtre takılması yönünde çalışma başlattığı ve filtrenin Aralık ayı sonuna kadar tam kapasiteyle devreye gireceğini belirterek, Teknecik için de çevre dostu bir yöntemin hayata geçirilmesinin en büyük temennileri olduğunu söyledi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, BRT’de "Günün Özeti" programında katılan Bakan Bakırcı, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Bakan Bakırcı, Kalecik'te faaliyet gösteren AKSA firmasıyla yaptıkları istişare sonucunda firmanın filtre için çalışma başlattığı yönünde bilgi aldıklarını belirterek, ilk etapta tesisteki 6 bacadan 3’üne, ardından da diğer 3 bacaya filtre takılacağı, firmanın bunun için gerekli ekipmanları ülkeye getirdiğini kaydetti.

Aralık ayı sonuna kadar toplam 6 bacada da filtrenin tam kapasiteyle devrede olacağını ifade eden Bakırcı, böylece özellikle bölge halkı ve çevre sağlığı için büyük bir sorun olan bu problemin nihayet ortadan kalkacağını söyledi.

"SU 2015’TE”

Programda, Türkiye'den gelecek olan su projesi ile ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Bakırcı, şu anda çalışmaların devam ettiğini, istemeyerek de olsa Hamitköy'deki depoya ulaşmak adına anayolda bazı çalışmalar yapıldığını ve yolun zaman zaman daraldığını belirterek, bunun için halktan özür diledi.

Su projesi kapsamında her iki  ülkede de barajların bitmiş durumda olduğunu anımsatan Bakırcı, “2015 sonunda hedefimiz tüm evlere suyun akmasıdır" dedi.

Şu anda önlerinde dağıtımla ilgili 3 alternatif olduğunu söyleyen Bakan Bakırcı, şöyle devam etti:

"Birinci alternatif yap-işlet-devret modeliyle tüm altyapıyı yükleyici firmanın üstlendiği (ki bunun içinde atık su arıtmadan tutun da yağmur suyu toplama ve göletler gibi tesisler de var) bir modeldir. İkinci alternatif de yarı özerk yarı devlet modeli, Üçüncü alternatif ise şu an uygulanan modeldir. Yani Su işleri Dairesinin suyu depolara ulaştırması ve mevcut sistemle Belediyeler üzerinden dağıtılması"

SUYUN ÜCRETİ...

Bakırcı şöyle devam etti:

"Suyun gelmesi ve yapılan masraflar için sonuçta Türkiye bizden bir ücret talep etmiyor. Ancak suyun evlere pompalama vasıtasıyla ulaştırılması için belirli bir ek elektrik enerjisine ihtiyaç duyulacaktır. İşte su fiyatının belirlenmesindeki ana faktör bu olacaktır."

TOPU BELEDİYELERLE KAYMAKAMLIKLARA ATTI

Çevre ile ilgili sorunlardaki sorumluluk konusunda zaman zaman kamuoyunda bilgi eksikliği bulunduğunun görüldüğünü savunan Bakırcı, ülkenin her köşesinde yaşanan kirliliğin sorumluluğunu tek başına Çevre Bakanlığı’na yüklemenin yanlış olduğunu belirterek, konuyla ilgili örnekler verdi.

Bakırcı, "belediyelerde grev oluyor, bazı kesimler oluşan çöplerden dolayı Bakanlığımızı suçluyor. Yerel Yönetimlerden sorumlu İçişleri Bakanlığıdır. Bunu kamuoyumuzun bilmesi gerekiyor. Bu durumu zaman zaman çeşitli bölgelerde de verilen izinler konusunda da yaşıyoruz. Örneğin bazı bölgelerde kurulan ya da kurulacak olan tesislerde izin verecek yetkili makamlar, Kaymakalmlıklar ya da eski eserler dairesidir. Bütünüyle sorumluluğu Çevre Bakanlığına bırakmak doğru değildir" dedi.

CEZA VAR UYGULAMA YOK

Çevreyi kirletenlerle ilgi olarak ise Bakırcı, "Cezalarımız yeterli ama tespit etmek konusunda, yakalama konusunda biraz geri kalıyoruz.Bu konuda çeşitli düşüncelerimiz var. Tabi kaynak bulmam lazım önce. Bu yıl bu mümkün görünmüyor. Ama seneye kısmetse bazı noktalarda bazı yerlerde kamera sistemi düşünüyoruz” dedi.

Dipnot: AKSA’nın sonunda Kalecik’e filtre takacak olmasını müjde olarak veren Çevre Bakanı’nın Teknecik konusunda temenniyle yetinmesini doğrusu garip bulduk. Bakanlıklar temenni değil icraat makamları olmalıdır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA