AKINCI “TÜRKİYE” DEDİ
Cumhurbaşkanı Akıncı yaptığı açıklama ile olası bir çözümde Türkiye’nin garantörlüğünün istendiğini kaydetti ve müzakere masasında Güney Kıbrıs’a dolaylı olarak mesaj gönderdi.

08 Aralık 2015 Salı 11:25
LİDERLERDEN BİLGİLENDİRMELER BAŞLADI: Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde yoğun şekilde devam eden görüşmelerde bir yandan farklı kaynaklardan uzlaşılan noktalar yavaş yavaş kamuoyunun gündemine gelirken diğer yandan ise 2016 yılının Mayıs ayına doğru referandumun olabileceği Anastasiades’in açıklamaları ile gündeme geldi. Liderler kamuoyuna daha açık şekilde açıklamalar yapmaya başladı.
“TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜ İSTENİYOR”: Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün yaptığı açıklamada garantiler konusuna değindi ve Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin Türkiye’den geçtiğini söyledi. Akıncı bunun Kıbrıslı Türklerin talebi olduğunu da sözlerine ekledi. Öte yandan Akıncı tüm KKTC yurttaşlarının yeni federasyonun vatandaşı olacağını ve aylar içinde çözümün olabileceğini de dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıslı Türkler güvenliklerini Türkiye’nin garantörlüğünün devamında görüyor” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türklerin garanti ve güvenlik konusundaki taleplerine anlayış gösterilmesi gerektiğini de belirtti.
Garanti ve güvenlik konusunda Kıbrıs Türk halkının kendini güvende hissedeceği bir çözüm bulmanın önemine vurgu yapan Akıncı, halkın talebinin Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesi yönünde olduğunu, buna saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Akıncı, bugün güvenlik ve garantörlük konularına ilişkin Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendirmelerde bulundu.
“NEYİN GARANTİ EDİLECEĞİ ORTAYA ÇIKMALI”
Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorununda 47 yıldan beri devam eden müzakerelerin olumlu bir sonuca vardırılabilmesi için 6 aydan beri yoğun bir uğraş verildiğini, 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamada da ifade edildiği gibi, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı iki kesimli iki toplumlu federal bir yapının kurulması için çaba harcamaya devam ettiklerini belirtti.
Ortak metinde de ifade edildiği gibi bu anlaşmanın hem AB ilkelerini gözeteceğini hem de siyasi eşitlik içinde iki kesimliliği iki toplumluluğu da göz önünde bulunduracağını vurgulayan Akıncı, “Bizim açımızdan AB ilkelerinin önemli olmasının yanı sıra BM parametrelerinin de önem taşıdığı aşikardır” dedi.
Bu çerçevede 90’lı yılların başından beri BM parametresi halinde olan ve iki kesimliliğe açıklık getiren prensiplerin de önemli olduğuna değinen Akıncı, Kıbrıslı Türklerin kendi bölgelerinde kurucu devletlerini kendi iradeleri ile yönetmelerinin yanı sıra nüfus ve mülkiyet sahipliği açısından da sarih çoğunluk sahibi olmalarının, çözümün Kıbrıs Türkleri açısından vazgeçilmez temel prensiplerinden olduğunu vurguladı.
Bulunacak olan çözümün nasıl garanti edileceği konusunun önem taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun için de neyin garanti edileceğini ortaya çıkarmak gerektiğini kaydetti.
Akıncı, “Garanti ve güvenlik düzenlemeleri dışında kalan diğer beş başlıkta konuların tümüyle sonuçlandırılması ve kurulacak olan yapının ortaya çıkması gerekmektedir ki bu yapıyı nasıl garanti edeceğimizi konuşma noktasına gelebilelim” dedi.
“GÜVENLİK VE GARANTİ KONULARI EN SONA BIRAKILDI”
Güvenlik ve garanti konularının en sona bırakıldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun bir diğer nedeninin; bu konuların iki toplumu ilgilendirdiği kadar, üç garantör ülkeyi de ilgilendirmesi olduğunu söyledi.
“BEŞLİ TOPLANTI GEREKLİ OLACAK”
Garantör ülkelerin onaylamayacağı bir değişikliğin, garanti sisteminde yer alamayacağını ifade eden Akıncı, “Dolayısıyla son safhada beşli bir toplantının gerekli olacağı aşikardır” dedi.
Rum tarafının garantilerle ilgili kendi anlayışını ortaya koyabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, onların kendi taleplerini seslendirebileceklerini belirtti.
Akıncı, “Ancak Kıbrıs Türk halkı açısından önemli olan güvenliklerinin nasıl sağlanacağı ve bunun kendilerinin arzu ettiği çerçevede olmasıdır. Başkalarının arzu ettiği bir şekilde değil, kendini güvende hissedeceği bir çerçevede garanti ve güvenlik konusunda çözüm isteyecektir” diye konuştu.
Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin garantörlüğünü istediklerine vurgu yapan Akıncı, Rum toplumunun kendini tehdit altında hissetmemesinin önemli olduğunu, ancak Kıbrıslı Türklerin de bu konudaki taleplerinin anlayışla karşılanmasının şart olduğunu ifade etti.
Akıncı, “Ben öyle inanıyorum ki bulunacak çözümün bütün temel taşları ortaya çıktıktan sonra, her iki tarafı da tatmin edecek düzenlemeler yapılabilir. Yeter ki öncelikle yapılması gerekenleri tamamlayabilelim” diye konuştu.
“AYLAR İÇİNDE ÇÖZÜM OLABİLİR”
Cumhurbaşkanı Akıncı, irade ve niyet olduğu takdirde çözümün aylar içinde gelebileceğine yönelik inancını yineleyerek, bu kanaatini sürdürdüğünü belirtti.
Akıncı, daha çözümlenmesi gereken başlıklar bulunduğunu, toprak konusuna henüz ayrıntılı olarak girilmediğini, mülkiyet konusunda pürüzlerin aşılmadığını, ancak niyet ve irade olursa bu konularda ilerleme sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.
VATANDAŞLIK KONUSU
Önümüzdeki aylarda referanduma gitmenin olasılık dahilinde bulunduğunu belirten Akıncı, vatandaşlık konusuyla ilgili de bazı açıklamalarda bulundu. Tüm KKTC yurttaşlarının Birleşik Federal Kıbrıs vatandaşı ve AB vatandaşı olacaklarını söyleyen Akıncı, bu konuda herhangi bir farklılık olmadığını belirtti.
Kıbrıslı Türkler ve Rumların vatandaşlık sayılarının dondurulamayacağını vurgulayan Akıncı, nüfusun doğal akış içinde gelişeceğini, bu konunun herhangi bir şekilde oranlarla sınırlandırılmayacağını vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Harmancı’dan Sert Tepki: “Gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar”Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda son dönemdeki siyasi gelişmelere sert tepki gösterdi.22 Nisan 2025 Salı 09:56KIBRIS
Üstel aday değil! UBP'nin adayı Tatar!Levent Özadam Yazdı: Üstel’den Net Mesaj – “Cumhurbaşkanlığı Gündemimde Yok”22 Nisan 2025 Salı 09:48KIBRIS
Genç Sanatçıya Çifte Ödül!Devlet Genç Sanatçılar Yarışması ve Sergisi”nde “The Goddess’s Dreams” adlı çalışmasıyla “Başarı Ödülü”ne layık görülürken, “Hecate” adlı eseriyle de Kültür Dairesi Özel Ödülü’nün sahibi oldu.22 Nisan 2025 Salı 09:46KIBRIS
TDT Aksakallılar Konseyi KKTC’de toplanacakTürk Devletleri Teşkilatı’ndan (TDT), bazı üye ülkelerin Avrupa Birliği ile tepki çeken anlaşması sonrası önemli bir adım geldi. Aksakallar Konseyi’nin 17’nci toplantısının KKTC’de düzenlenmesine karar verildi.22 Nisan 2025 Salı 09:36KIBRIS
Meclis denetim göreviyle toplanacakCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da denetim göreviyle toplanacak.22 Nisan 2025 Salı 09:09KIBRIS
Dolar rekor seviyedeSon bir ayın en yüksek seviyesine ulaşan Dolar’ın rekor serisi sürüyor.22 Nisan 2025 Salı 09:08KIBRIS
Hava sıcaklığı 5 derece düşecek, Cuma günü yağış bekleniyorHava sıcaklığı 5 derece düşecek, Cuma günü yağış bekleniyor22 Nisan 2025 Salı 09:01KIBRIS
Cuma günü yağış bekleniyorMeteoroloji Dairesi, sıcaklık ilerleyen günlerde düşeceğini, Cuma günü de yer yer sağanak yağışın beklendiğini duyurdu.21 Nisan 2025 Pazartesi 16:56KIBRIS
Serhat Akpınar DP Genelş Sekreterliği'nden istifa ettiDemokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Serhat Akpınar, yaklaşık 2,5 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini açıkladı.21 Nisan 2025 Pazartesi 12:01KIBRIS
Son dakika! Papa Francis hayatını kaybettiSon dakika! Papa Francis hayatını kaybetti21 Nisan 2025 Pazartesi 11:15AVRUPA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Hani be türkiyeden kurtulmak isterdik işimize karışmasın askeride parasıda gerekli değil derdik ne oldu iş ciddiyeb inince türkiyeninde garantisini isterik der olduk. İşin gerçeğinde türkiyedenbaşka güveneceğimizin aslında olmadığınımı anladık. Şenel elcil ve saz arkadaşları derhal toplanmalı ve türkiyenin garantisinedeihtiyacımız yok demeli yoksa ustaları kızar bak..
Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla