AKINCI FETÖ İLE İLGİLİ KONUŞTU: GAMMAZLAMALAR ÇOK OLUR!
Cumhurbaşkanı Akıncı TBMM’yi ziyaret etti

17 Ağustos 2016 Çarşamba 13:43
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimini lanetledi ve “Türk halkı, tankların karşısında göğüs gererek, can vererek, kan akıtarak demokrasisine sahip çıktı. Biz de Kıbrıs Türk halkı olarak bunu gururla izledik. Bir daha bu acılar yaşanmasın” dedi.
Ankara’da bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, FETÖ'nün darbe girişiminde bombalanan TBMM'ye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.
TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin eşliğinde Meclis’in bombalanan bölümlerinde incelemelerde bulunan Akıncı, gazetecilere açıklama yaptı.
Türkiye'yi ziyaretinin asıl amacının Kıbrıs sorunu olduğuna işaret eden Akıncı, kritik bir dönemeçten geçildiğini, BM Genel Kurulu’nun eylülde toplanacağını, 23 Ağustos-14 Eylül arasında müzakere sürecinde 7 kritik toplantı yapılacağını, bu nedenle Türkiye ile yakın istişare sürecini en üst düzeye çıkarma gerekliliği olduğunu bildirdi.
Akıncı, ziyaretinin diğer amacının 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde yaşananlar nedeniyle Türkiye'ye taziyelerini iletmek olduğunu dile getirdi.
Darbe girişiminde yaşamını yitirenlere rahmet, Türk halkına başsağlığı, Türkiye'nin bir daha böyle günler yaşamamasını dileyen Akıncı, şöyle devam etti:
“15 Temmuz gecesi bu olaylar yaşanırken Kıbrıs Türk halkının bütünlük içinde darbeyi kınadığını hatırlatmak istiyorum. O gece Kıbrıs Türk halkının duygularını, düşüncelerini bizzat bağlanabildiğim kanallarda duyurmaya çalıştım. Darbeye tepkimizi, demokrasiden yana, sivil yönetimden yana, halkın seçtiklerinden yana tavrımızı açıklıkla ortaya koymak üzere Cumhurbaşkanlığında sabaha kadar ekibimle birlikteydim. O duygularımı, düşüncelerimi aktarmaya fırsat bulduğum her makama aktardım. O gece Sayın Cumhurbaşkanı'na ulaşmam mümkün olamadı. Sayın Dışişleri Bakanı'na duygularımızı ve dayanışmamızı iletme fırsatı bulduk.”
Mustafa Akıncı, TBMM'nin demokrasisine, iradesine, “hakimiyet milletindir”, “egemenlik ulusundur” şiarına ne kadar bağlı olduğunu kanıtladığını vurgulayarak, Meclis’in bombaların altında açık tutulmasının büyük bir olay olduğuna dikkati çekti.
“BÜYÜK BİR DEMOKRASİ SINAVI”
Milletvekillerini kutlayan Akıncı, “Büyük bir demokrasi sınavı verdiler” dedi.
Akıncı, Türk milletini kutlayarak, şu görüşlere yer verdi:
“Türk halkı, tankların karşısında göğüs gererek, can vererek, kan akıtarak demokrasisine sahip çıktı. Biz de Kıbrıs Türk halkı olarak bunu gururla izledik. Bir daha bu acılar yaşanmasın.
Türk demokrasisi, hukukun üstünlüğü çerçevesinde, Atatürk ilkelerine bağlı olarak, demokratik, laik sosyal hukuk devleti olarak gelişimini ne kadar ileriye taşırsa bu, Kıbrıs Türk halkı için de o denli güzel bir durumdur. Türkiye ne kadar ileriye giderse, demokratik hukuk devleti prensipleri ne kadar kökleşir, gelişirse bu, Kıbrıs Türk halkı için de bölge için de çok iyi bir gelişme demektir. Bölgenin istikrarı anlamında da çok iyi gelişme demektir.
Bu girişimde bulunanları, melun terör eylemini planlayanları, paralel yapılanmayı lanetliyorum, buna göğüs geren Türk halkını ve TBMM'yi kutluyorum. Hepinize geçmiş olsun dileklerimi Kıbrıs Türk halkı adına iletiyorum.”
FETÖ İLE MÜCADELE
Akıncı, bir gazetecinin “Türkiye'de FETÖ ile son derece ciddi mücadele var. Örgütün KKTC'de faaliyetleri var mı? Varsa mücadeleniz hangi boyutta?” sorusu üzerine, KKTC Hükümeti'nin FETÖ'yü ilk günden terör örgütü ilan ettiğini vurguladı.
Hukuk devletlerinin demokratik hukuk devleti kuralları içinde bilgi, belge ve bu konularda var olan verilere dayalı olarak hareket edebileceğini belirten Akıncı, şunları ifade etti:
“GAMMAZLAMALAR DA ÇOK OLUR”
“KKTC de demokratik hukuk devleti olarak, elinde belge, bilgi, veri varsa bunun gereklerini kuşkusuz yerine getirecektir. En ufak kuşkuya yer yoktur, herhangi bir müsamaha söz konusu olamaz. En ufak tereddüt söz konusu olamaz. Önemli olan bu gibi dönemlerde çok dikkatli olmak gerekir. Kurunun yanında yaşların yanmaması gerekir. Hukuk devleti, bir masum insanı bile herhangi bir şekilde elde yeterli bilgi, veri yokken lekeleyip hakkında suç isnadında bulunursa sadece o kişiye değil, kendi normlarına, kendi demokratik hukuk devleti kavramına da büyük zarar vermiş olur. Bu günler aynı zamanda çok dikkatli olunması gereken günlerdir. Bu gibi dönemlerde gammazlamalar da çok olur. Bunu Kıbrıs’ta da söyledim, burada tekrarlamakta beis görmem. Suçun, suçlunun, terörün üstüne kesinlikle gidelim ama giderken dikkat edelim, yanlışlıklar yapmayalım.”
HAMZAÇEBİ
TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Akıncı'nın TBMM'yi ziyaret etmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti.
Darbe teşebbüsünün; demokrasilerde en büyük gücün millet olduğunu bir kez daha açık bir şekilde ortaya çıkardığını belirten Hamzaçebi, "Millete rağmen hiçbir şey olamaz. Tank, top, tüfek, silah, uçak, bombalar demokrasiye inanmış vatandaşlarımız karşısında hiçbir şey ifade etmemektedir" diye konuştu.
Hamzaçebi, 15 Temmuz'da ve Yenikapı’da ortaya konulan beraberliğin Türkiye'ye yeni başlangıç yapma fırsatı verdiğine değinerek, şunları kaydetti:
“Bu fırsatı hükümet başta olmak üzere bütün siyasi partiler çok iyi değerlendirmelidir. Darbelere karşı Türkiye Cumhuriyeti'nin yapması gereken özgürlükleri, demokrasiyi güçlendirmektir. Bunu ne kadar güçlü kılarsak, sivil toplumu ne kadar güçlendirirsek darbeleri o kadar önlemiş oluruz. Bundan sonra böyle bir teşebbüsün olmayacağına yürekten inanıyorum. 15 Temmuz ve sonrasındaki Yenikapı beraberliği herkese, bütün siyasi partilere, öncelikle de hükümete demokrasiyi, hak ve özgürlükleri güçlendirme görevi vermiştir.”
İlgili Haber:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram müjdesi... Elektriğe zam!Bayram müjdesi... Elektriğe zam!28 Mart 2025 Cuma 19:26KIBRIS
Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Murat Pehlivan serbest bırakıldıSilivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan cuma gününün ilk saatlerinde gözaltına alınmıştı.28 Mart 2025 Cuma 17:31TÜRKİYE
3 günlük Ramazan Bayramı pazar günü başlıyor3 günlük Ramazan Bayramı pazar günü başlıyor28 Mart 2025 Cuma 17:19KIBRIS
Mutfakta ne pişiyor? Liderler 2 Nisan’da buluşuyorColin Stewart, 2 Nisan’da saat 09.00’da ara bölgede Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis’in bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapacak28 Mart 2025 Cuma 16:44KIBRIS
Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun olduKıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atanmasının ertesi günü istfia eden Kubilay Özkıraç'ın yerine Gürsel Uzun atandı.28 Mart 2025 Cuma 16:00KIBRIS
Bayramın birinci ve üçüncü günü sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, Ramazan Bayramı’nın ilk günü ve üçüncü günü yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurdu.28 Mart 2025 Cuma 15:58HAVA DURUMU
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği'nden TAK'a "Elçlik Protestosu Sansürü" protestosuKTOEÖS geçtiğimiz gün TC Elçiliği önünde yaptığı eylemi takip etmeyen devlet ajansı Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) tepki gösterdi. 28 Mart 2025 Cuma 14:18KIBRIS
Burak Maviş: Nazım Çavuşoğlu ve ilgili müdürler derhal istifa etmeliMaviş, Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı ve daire müdürlerinin okula baskın düzenleyerek okul müdürüne yönelik tehdit ve psikolojik şiddet uygulamasını kınadı.28 Mart 2025 Cuma 14:13KIBRIS
Bu da oldu! Kan edebiyatı yapıp... Öğretmenlerin tutuklanmasını istediler!Bu da oldu! Kan edebiyatı yapıp... Öğretmenlerin tutuklanmasını istediler!28 Mart 2025 Cuma 14:07KIBRIS
İBB soruşturmasındaki gizli tanıklardan Oktay Tan, AKP'nin adayı çıktıİBB soruşturmasında "gizli tanık" olan Oktay Tan'ın AKP'nin adayı olduğu ortaya çıktı. 28 Mart 2025 Cuma 14:00TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs