AKINCI: “BU ÇALIŞMAYI 21 ARALIK 1963’ÜN 55. YILINDA ŞEHİT ERDOĞAN RIFAT’İN ŞAHSINDA TÜM ŞEHİTLERİMİZE ARMAĞAN EDİYORUZ”
24 Aralık 1963’te Kumsal baskını sırasında şehit düşen Erdoğan Rıfat ve tüm şehitlerin anısına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından hazırlatılan anma albümü, 21 Aralık Şehitleri Anma Etkinliği’nde Şehit Erdoğan Rıfat’ın eşi Nevin Rıfat’a sunulacak.

20 Aralık 2018 Perşembe 13:45
24 Aralık 1963’te Kumsal baskını sırasında şehit düşen Erdoğan Rıfat ve tüm şehitlerin anısına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından hazırlatılan anma albümü, 21 Aralık Şehitleri Anma Etkinliği’nde Şehit Erdoğan Rıfat’ın eşi Nevin Rıfat’a sunulacak.
21 Aralık 1963’ün 55. Yılında, Cumhurbaşkanlığı tarafından tarihin tozlu arşivlerinden kültür tarihine 2 albüm olarak kazandırılan eserler, Şehit Erdoğan Rıfat’ın solist olarak yer aldığı Abdülazim Aziz Topluluğu’nun seslendirdiği Türk Sanat Müziği’nin klasikleşen parçalarından oluşuyor.
21 Aralık 1963’ün 55. Yılında, Cumhurbaşkanlığı tarafından tarihin tozlu arşivlerinden kültür tarihine 2 albüm olarak kazandırılan eserler, Şehit Erdoğan Rıfat’ın solist olarak yer aldığı Abdülazim Aziz Topluluğu’nun seslendirdiği Türk Sanat Müziği’nin klasikleşen parçalarından oluşuyor.21 Aralık 1963’ün 55. Yılında, Cumhurbaşkanlığı tarafından tarihin tozlu arşivlerinden kültür tarihine 2 albüm olarak kazandırılan eserler, Şehit Erdoğan Rıfat’ın solist olarak yer aldığı Abdülazim Aziz Topluluğu’nun seslendirdiği Türk Sanat Müziği’nin klasikleşen parçalarından oluşuyor.
“ŞEHİTLERİMİZİN AZİZ HATIRASINA”
Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlatılan anma albümüyle, 21 Aralık 1963 öncesinde, o dönem ortak olan Kıbrıs Yayın Kurumu’nun arşivlerinden gün yüzüne çıkarılan, böylelikle, yarım yüzyılı aşan bir zaman dilimi öncesinde Kıbrıslı Türk müzik sanatçılarının icra ettikleri eserler, günümüz teknolojisinin imkanlarıyla yeniden kültür mirasımıza kazandırıldı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, kültür mirasımıza sahip çıkmak yanında albümün hazırlanmasında bir diğer önemli amacın ise, topluluğun erkek solisti Şehit Erdoğan Rıfat’ın aziz hatırasını yad etmek olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, CD’de yer alan mesajında, “24 Aralık 1963 akşamı Kumsal baskınında, ailesini ve komşularını savunurken şehit düşen Erdoğan Rıfat güzel sesi ile de tanınan değerli bir insanımızdı. Bu çalışmayı 21 Aralık 1963’ün 55. Yılında Şehit Erdoğan Rıfat’ın şahsında tüm şehitlerimize armağan ediyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.
İLK ALBÜM NEVİN RIFAT’A TAKDİM EDİLECEK
Şehit Erdoğan Rıfat’ın eşi Nevin Rıfat ve Abdülazim Aziz Topluluğu’nun üyeleri ile hayatta olmayan topluluk üyelerinin yakınlarının da katılacağı anma etkinliği, yarın akşam saat 20.00’de GAÜ Spectrum Merkezi’nde yer alacak. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen şehitleri anma etkinliğinde, ilk albümü Şehit Erdoğan Rıfat’ın eşine takdim edecek.
KÜLTÜR MİRASIMIZA KAZANDIRILAN CD’LERİN ÖYKÜSÜ
Bu çalışma, uzun çabaların sonunda bugünkü şeklini aldı. Çok uzun yıllar, 1963 öncesi müzik çalışmaları yapan şarkıcı ve toplulukların hiçbir ses kaydına ulaşılamadı. Çünkü bu kayıtlar “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin ortak radyo-tv kuruluşu CBC (Cyprus Broadcasting Corporation) arşivlerinde bulunmaktaydı. 21 Aralık 1963 sonrasında can güvenliği ortadan kalkan Türk personel bir daha CBC’ye gidemedi. Böylelikle Kıbrıslı Türklerin kültür ve sanat yaşamı ile ilgili işitsel ve görsel tüm materyaller, tamamen Rumların kontrolünde olan CBC arşivlerinde kaldı.
4 Ekim 1953’te CBS (Cyprus Broadcasting Service) ismi altında hükümet departmanı olarak yayın hayatına başlayan kuruluş, 1 Ocak 1959’dan itibaren kurum statüsüne kavuşup CBC (Cyprus Broadcasting Corporation) ismini aldı. 1953 Ekim’inde yayına başlayan Kıbrıs Radyo İstasyonu’nun “Türkçe Yayın Sorumlusu” öğretmenlikten gelme, sanatsever ve diksiyon üstadı Suphi Rıza’nın teşvik ve telkinleriyle kurulan müzik toplulukları, radyonun Türkçe yayınlarında kullanılmak üzere 30 dakikalık emisyonlar hazırlamaya başlamışlardı.
Önce Mustafa Kenan şefliğinde “Erkekler Ses Topluluğu” (1956’dan itibaren Mustafa Kenan Fasıl Heyeti); “Kamuran Aziz ve Arkadaşları” ve 1956 yılında “Abdülazim Aziz Topluluğu” ülkemiz müzik yaşamına katılan gruplar oldu. Abdülazim Aziz Topluluğu’nun saz heyeti şu isimlerden kuruluydu:
Abdülazim Aziz – Keman, Şivane Aziz- Piyano, Keğam Celalyan- Kanun, Ahmet Anlar- Klarnet ve Hüseyin Cahit-Ud… Birkaç yıl sonra Hüseyin Cahit’in müziği bırakma kararı üzerine udi olarak gruba Aydın Hikmet dahil oldu. Koro ise Erdoğan Rıfat, Yezdan Mustafa, Hasan Nevzat, Güray Cemal, Gökay Atilla, Turgut Yağtuğ, Ahmet Belevi, Hatice Söğüt ve Aysel Asım’dan oluşuyordu.
1956’dan başlayarak Kıbrıs Radyo İstasyonu’nda haftalık Türk müziği programları hazırlayan Abdülazim Aziz Topluluğu’nda, solist olarak erkeklerde “Kıbrıs’ın Zeki Müren’i” olarak ün kazanan Erdoğan Rıfat; kadınlarda ise Yezdan Mustafa öne çıkan isimler olmuştu. Abdülazim Aziz Topluluğu, 1963 olaylarına kadar CBC’deki radyo programları yanında, sık sık yardım amaçlı konserler düzenleyerek, bu etkinliklerden toplanan gelirle yardıma muhtaç kişilere, çeşitli dernek ve kurumlara maddi katkı sağlamıştı.
21 Aralık 1963’te başlayan olaylar Abdülazim Aziz Topluluğu’nun dağılmasına sebep olmuştu. Topluluğun en önemli solistlerinden Erdoğan Rıfat’ın 24 Aralık 1963’te Rumların Kumsal bölgesine yaptıkları baskın sırasında şehit düşmesi ve birbiri ardına yaşananlar Abdülazim Aziz Topluluğu’nun sonunu getirmişti.
1915’te Türkiye’den göç edip Kıbrıs’a yerleşen Keğam Celalyan, 1963 olayları sırasında Lefkoşa’nın Türk kesiminde yaşayan diğer Ermeniler gibi Lefkoşa’nın Rum kesimine göç etti. Şivane –Abdülazim Aziz çifti 24 Aralık 1963 gecesi Rum askerleri tarafından Kumsal’daki evlerinden alınarak, bir hafta esir tutulup serbest bırakıldı. Buna çok içerleyen Abdülazim Aziz ve eşi, dönmemek üzere İngiltere’ye göç etti.
CD’lerin uzun süredir erişilemeyen arşivlerden kültür mirasımıza kazandırılması için yürütülen projenin yönetmenliğini Ogün Erciyas yaptı. Proje ile ilgili olarak konuşan Erciyas, “Bu projenin gün ışığına çıkmasında hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sonsuz teşekkürler ve şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle başta Erdoğan Rıfat olmak üzere tüm şehitleri rahmetle anıyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kaplıca’da karavan hırsızlığı zanlısı tutuklandıKaplıca Köyü’nün kuzeyindeki sahil bölgesinde 3-19 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen karavan hırsızlığıyla ilgili yürütülen soruşturmada, zanlı görülen Ç.O’nun (E-46) karavanı kullanımındaki araçla çekerek çaldığı belirlendi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:42KIBRIS
İsrail askeri, yemekleri toprağa gömmüşİsrail askerleri, 83 çocuğun açlıktan öldüğü Gazze'ye gitmeye çalışan binden fazla fazla yardım tırındaki gıda, içme suyu ve tıbbi malzemeyi imha ettiklerini itiraf etti.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:39ASYA
Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 318 araç sürücüsü rapor edildiTrafik ekipleri tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen trafik denetimleri sonucunda, 2 bin 93 araç sürücüsü kontrol edildi ve çeşitli trafik suçlarından toplam 318 sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:30KIBRIS
Fön Makinesi Yangına Neden OlduErdemli Köyü’nde bir evde çıkan yangının, açık unutulan bir saç kurutma makinesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Olay, saat 20:00 sıralarında meydana geldi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:26KIBRIS
İki Kişi Alkollü Halde Birbirine Girdiİskele’de gece saatlerinde yaşanan bir tartışma, kısa sürede fiziksel kavgaya dönüştü. Olay, saat 01.30 sıralarında meydana geldi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:25KIBRIS
Bir Kişi Yoğun Bakımda, Kazaya Neden Olan Araç Sürücüsü KaçtıLefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde saat 00:10 sıralarında meydana gelen trafik kazasında, motosiklet sürücüsü ağır yaralandı.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:24KIBRIS
Girne’de Restoranda Kavga: Bir Kişi Tutuklandı, Polis Darp EdildiGirne’de faaliyet gösteren bir restoranda gece yarısı yaşanan kavga, hem restoran çalışanını hem de görevli polisi hedef aldı. Olay, saat 00:00 sıralarında meydana geldi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:03KIBRIS
Yol kenarında ölü bulunmuştu... Polisten açıklamaBufavento-Alevkayası Anayolu’nun 3-4’üncü kilometreleri arasında 23 Temmuz Çarşamba günü sabah saatlerinde bir erkek şahıs ölü olarak bulundu.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:02KIBRIS
Rum basını: Nüfusun yüzde 17,1’i fakirlik ve toplumdan dışlanma riski altındaGüney Kıbrıs’ta 164 bin kişinin, yani Rum nüfusunun yüzde 17,1’inin fakirlik ya da toplumdan dışlanma riski altında yaşadığı bildirildi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:01GÜNEY KIBRIS
Kavurucu sıcaklar etkili olacakMeteoroloji Dairesi’nin hava tahmin raporuna göre, hava sıcaklığı 44 dereceye kadar çıkacak.26 Temmuz 2025 Cumartesi 10:00HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs