AKINCI: “26 EKİM’DE ANASTASİADİS İLE BİRLİKTE APLIÇ VE DERİNYA KAPILARININ AÇILIŞ TARİHİNİ BELİRLEYECEĞİZ
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akıncı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Anastasiadis’le yapacakları görüşme ve kapıların açılması konusuna değindi.

21 Ekim 2018 Pazar 15:51
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le 26 Ekim’de yapacakları görüşmede, adanın geleceğini konuşacaklarını, ayrıca Aplıç ve Derinya kapılarının Kasım ayı ortalarında açılması için bir gün belirleyeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, 5. Bağlıköy Geleneksel Paluze Günü etkinliğine katıldı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akıncı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Anastasiadis’le yapacakları görüşme ve kapıların açılması konusuna değindi.
Bölge halkının, uzun yıllardır Aplıç kapısının açılması konusunda beklentisi olduğunu, Aplıç’ın bir türlü açılamadığını kaydeden Akıncı, Cumhurbaşkanlığı görevine başladığı zaman Derinya ve Aplıç kapılarının açılması için siyasi karar üretildiğini, bu kararın hayata geçirilmesi yönünde de çeşitli sıkıntılar yaşandığını anlattı.
Aplıç’daki sıkıntının daha çok bölgenin fiziki koşullarından kaynaklandığını belirten Akıncı, ama artık her iki kapının da açılması için bütün sıkıntıların aşılmış gibi göründüğünü ifade etti.
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile gerçekleştirilecek görüşmede ele alacakları iki temel madde olduğunu bunlardan birinin kapıların açılmasıyla ilgili gün belirlemek olduğunu kaydeden Akıncı, “Öyle inanıyorum ki, uzak olmayan bir zamanda, daha somut konuşmak gerekirse, Kasım ortalarında bir günü, kapıların açılmasıyla ilgili olarak Anastasiadis ile birlikte belirlemiş olacağız. Bunun, sadece Lefke’ye değil, yöresine bağlı köylere de ciddi katkı yapmasını temenni ediyorum” dedi.
“ADAMIZIN GELECEĞİNİ DE KONUŞACAĞIZ”
Anastasiadis’le ile buluştuklarında, elbette Ada’nın geleceğini de konuşacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Geldiğimiz kavşakta daha fazla zaman yitirme lüksümüzün olmadığını artık bütün dünya biliyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, uzun zamandır seslendirdiği, “ucu açık süreçler dönemi bittinin” artık BM Genel Sekreteri’nin raporlarında da yer aldığına işaret ederek, şöyle konuştu:
“ ’Sonuç odaklı süreçlere ihtiyacımız var’ söylemi artık raporlara girdi. ‘Belli bir zaman takvimi içinde bu işler olmalı’ söylemimiz dolaylı bir ifadelendirmeyle de olsa yine BM Genel Sekteri’nin raporuna yazıldı. Dolayısıyla artık sadece bizim değil dünya teşkilatının da öngördüğü, ucu açık olmayan, sonuç odaklı ve makul bir zaman dilimi içerisinde tamamlanacak süreçler söz konusu olabilir. ‘Ucu açık, sonuç odaklı olmayan süreçler dönemi geride kalmıştır’, rapor bunu yazıyor. Biz, bu zihniyete uygun bir çerçevede ve çözüm anlayışını terk ermeden, bugüne kadarki mutabakatları çöpe atmadan kararlı bir duruş sergiledik. Elbette bundan böyle de bu kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz.”
“AÇIK ZİHİNLE DİNLEYECEĞİZ”
Anastasiadis’in “gevşek federasyon” söylemi ile anlatmak istediklerini de açık zihinle dinleyeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:
“Biz, Kıbrıs’ta iki kurucu devletli bir yapıyı öteden beri savunduk, bugüne kadar mutabakatlar hep bu yönde oldu. Bu kurucu devletlerin yetkilerinin yeterli düzeyde olması iki toplumun kendi kendini yönetme yönünde azami ölçüde yetkilendirilmesi öteden beri bir prensibimiz oldu. Ancak burada altı çizilmesi gereken bir husus var; ne kadar yetkilendirirsek yetkilendirelim eğer bir ortaklık devleti olacaksa, ki sonuçta olacak, o ortaklık devletinin kullanacağı yetkiler de olacak, işte o yetkileri nasıl kullanacaksınız? O yetkileri ortaklaşa kullanmanız lazım. Ortaklık devleti ise, ortak yetkilerin ortaklaşa kullanılması lazım. Bu ne demektir: kararlara iki tarafın da etkin katılımının sağlanması demektir. Yani, üniter devletlerde olduğu gibi basit çoğunlukla kararların alınmaması demektir.
Eğer bunlara riayet edilirse anlaşılamayacak bir şey yoktur. Bu çerçevede kalındığı sürece ve kanatların daha yetkili olması için öneriler gelecekse bunları memnuniyetle değerlendirmeye hazır olacağız. İşte, bütün bu kafa karışıklıkları ve bulanıklıkları da giderebileceğimiz bir toplantı olmasını temenni ediyorum. Öyle ümit etmek istiyorum ki, bizim bu iyi niyetle çabalarımız karşılıksız kalmasın ve Kıbrıs’ta her iki toplumun da, her iki toplumun genç kuşaklarının, geleceğin büyüklerinin barış ve huzur içinde yaşayabileceği, daha iyi bir gelecek elde etmelerinin yolunu açabilelim.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhürman Limasol’da konuştu: Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırızCTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Limasol'da yangın bölgesinden yaptığı açıklamada, "Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırız" dedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 19:22KIBRIS
“Biz tabuları yıkmıştık, güney yönetimi de bunu başarmalı”Akıncı, insanlığın kendi eliyle bozduğu doğa dengesinin olumsuz sonuçlarıyla her geçen gün daha çok yüzleşmeye başladığını belirterek, dünyanın bir çok yerinde büyük yangınlar ve sel felaketlerinin daha sık yaşanır olduğunu söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:16GÜNEY KIBRIS
Dışarda çalışma yasağına uymayanlar için “Alo 102” ihbar hattı devredeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ihbar hattının devrede olduğunu vurgulayarak 24-27 Temmuz tarihleri, 12.00–16.00 saatleri arasında dışarıda çalışma yasağına uymayanların Bakanlığa bildirilmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:06KIBRIS
Aykut’un Tahliye Talebine Karar 28 Temmuz’da AçıklanacakLefkoşa Ceza Mahkemesi Başkanı Christiana Parpota, İsrailli iş insanı Shimon Aykut’un sağlık gerekçesiyle yaptığı tahliye başvurusuna ilişkin kararını 28 Temmuz Pazartesi günü açıklayacak.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:51KIBRIS
CTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyorCTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyor24 Temmuz 2025 Perşembe 17:42GÜNEY KIBRIS
Hoşkara: DAÜ akademik açıdan iyi, mali ve ekonomik olarak durum kötüHoşkara, yükseköğretimin uzun bir süredir krizin eşiğinde olduğunu ileri sürerek, yükseköğretim alanında yapılması gerekenler hatırlattı ve Başbakan Ünal Üstel ile hükümetten DAÜ’deki olumsuz gelişmelere müdahale etmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:20DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
KKTC’de Orman Yangını Riski Kritik Seviyede: Yetkililer Vatandaşları UyarıyorSon günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aşırı sıcak hava dalgası ve düşük nem oranları nedeniyle orman yangını riski kritik seviyelere ulaştı.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:43KIBRIS
Akdeniz'de birçok ülke, yangın riskinde "çok aşırı" seviyedeAkdeniz'e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere Avrupa genelinde hava sıcaklıkları çok yüksek seviyede etkisini sürdürürken, birçok ülke devam eden orman yangınları ve riskleriyle mücadele ediyor.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:14KIBRIS
Trafik Kazalarını Önleme Derneği, kamera cezalarının dağıtılmamasının sürati ve ölümleri artırdığını belirttiTrafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, sabit görüntülü radar (kamera) sisteminin çalıştırılmaması ve cezaların dağıtılmamasının trafik kazalarının artmasına yol açtığını söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:13KIBRIS
Park Halindeki Araçtan Yüklü Miktarda Nakit ÇalındıLefkoşa’da gerçekleşen hırsızlık olayında bir aracın içerisinden toplamda 1300 Sterlin, 400 Amerikan doları ve 15.000 TL çalındı. Olayla ilgili yürütülen polis soruşturmasında, F.K. (E-30) isimli şahıs zanlı olarak tutuklandı.24 Temmuz 2025 Perşembe 15:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs