AKILLI TELEFONLAR HASTALIK TEŞHİSİ YAPABİLİYOR
Sıtma, göz hastalıkları veya bağımlılığı tespit etmek için akıllı telefonunuzu kullandığınızı düşünün. Akıllı telefonları cep kliniklerine dönüştürülen yeni teknoloji ile artık hepsi mümkün.

17 Şubat 2019 Pazar 18:35
Akıllı telefonlar ve sağlığımız hakkında konuşurken negatif şeylere odaklanma eğilimindeyiz. Alışkanlık, dikkat dağıtma ve bağımlılık sadece birkaç örnek. Peki ya olumlu yönler?
Akıllı telefon teknolojisindeki bazı önemli gelişmeler, artık görme muayenelerinden melanom ve sıtma tespitine kadar, karmaşık tıbbi prosedürleri uygulamak için telefonların da kullanılabilecekleri anlamına geliyor.
Akıllı telefon kullanım oranı, şu anda küresel nüfusun yaklaşık yüzde 39'una ve gelişmekte olan dünya nüfusunun yüzde 50'sine ulaşırken, bu yeni teknolojiler, özellikle kırsal ve yoksul bölgelerde yaşayan insanlar için sağlık hizmetini dönüştürme potansiyeline sahip.
İşte akıllı telefonların muazzam işlem gücünden faydalanan birkaç icat:
Göz hastalığını tespit etmek
Göz muayeneleri söz konusu olduğunda, genellikle bir göz doktorunun ofisinde bulunan meknizmalar gibi, hacimli ve pahalı ekipmanlar kullanmak gerekir.
Ancak birkaç yıldır, araştırmacılar, geleneksel göz muayeneleri değiştirmek için akıllı telefon kameralarını deniyorlar.
Özel bir aparat yardımı ile, bilim insanları, bir akıllı telefon kamerası kullanarak insan gözünün arkasından fotoğraf çekmenin mümkün olduğunu keşfetti.
Kısa süre önce, Almanya'daki Bonn Üniversitesi Göz Kliniği ve Bangalore'daki Sankara Göz Merkezi'nden bir grup, Bangalore'daki bir pilot projede, geliştirilen bu teknolojiyi denedi. Diyabet hastası olan ve diyabetik retinopati gelişme riski olan 200 hastayı tedavi ettiler - tedavi edilmezse körlüğe neden olabilecek bir göz hastalığı.
Kameralara eklenen aparatlar genellikle birkaç yüz euroya mal olurken, Hint göz doktorları sadece bir LED ışık, bir batarya ve yapışkan bant kullanarak bunun çok ucuz bir versiyonunu yarattılar. Bunun için yaklaşık 50 Hint rupisi harcadılar, yani 1 eurodan az bir miktar.
Araştırmacılar akıllı telefon kayıtlarının kalitesinin geleneksel cihazlarınkiyle karşılaştırılabilir olmadığını söylese de,bu teknoloji ucuz, erişilebilir ve istenilen işi yapabilecek düzeyde.
Taşınabilir mikroskoplar
Daha önce şahsen bir mikroskop gördüyseniz, cep telefonunuzun bunun için iyi bir alternatif olmadığını düşünebilirsiniz.
Ancak bu mini mobil laboratuvarlar, bilim insanlarının, Afrika'nın yetersiz hizmet götürülebilen bölgelerindeki sıtma ve hareket halindeki diğer bulaşıcı hastalıkları tespit etmelerini sağlıyor.
Araştırmacılara göre, akıllı telefonlar zaten mikroskop çalışmaları için bulunması gereken hemen hemen tüm parçalara sahip. Objektif ve kamera sensörü tıpkı mikroskopta olduğu gibi konumlandırılmış durumda - tek gereken şey büyütme ve aydınlatma. Oldukça basit gözüküyor, değil mi?
Neredeyse... Mevcut akıllı telefon mikroskoplarının kaliteleri değişiklik gösterirken (çok yüksek seviyeden geçirgenliğe kadar) bilim insanları bu mikroskopları monte etmek için gereken mühendisliğin oldukça ileri bir düzeyde olduğunu ve genellikle bir laboratuvar ortamı gerektiğini söylüyorlar.
Herhangi bir akıllı telefonu, herhangi bir prizmaya veya aydınlatma merceklerine ihtiyaç duymadan, tamamen işlevsel bir mikroskoba dönüştürebilen 3D yazıcı cihazlar için bazı örnek şablonlar da bulunuyor.
Aşırı kullanmayı önleme
Mobil sağlıkta devrim yaratan sadece akıllı telefonların kamerası değil, bilim insanları ayrıca opioid bağımlılığı ile mücadele eden insanlara yardım etmek için akıllı telefonların sonar teknolojisini kullanıyor.
Uyku apnesini izlemek için geliştirilen uygulamalardan ilham alan Seattle'daki Washington Üniversitesi'nden bilgisayar uzmanları, insan nefes alışkanlıklarını bir metreye kadar mesafeden izleyen “İkinci Şans” adlı bir uygulama geliştirdiler.
Bu uygulama bir metre mesafeden solunumu algılayabilen sonar sesler (insan kulağı duyamaz) ile çalışıyor. Bir opioid kullanıcısının nefes alış verisi endişe verici şekilde yavaşlarsa, uygulama bir alarmı tetikliyor. Ve kullanıcı bu alarma yanıt vermiyorsa, uygulama acil durum hizmetlerine haber veriyor.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.