AKILLI TELEFON FİYATLARI NEDEN SÜREKLİ ARTIYOR?
Apple'ın yeni iPhone modelleri bugün Türkiye'de satışa sunuldu. Cihazların fiyatları sadece geçen yıla kıyasladığımızda dahi ciddi bir artış gösteriyor.

30 Kasım 2018 Cuma 15:27
2017'nin eylül ayında tanıtılan iPhone X ülkemizde 6 bin 99 TL'den başlayan fiyat ile karşımıza çıkarken bugün satışa sunulan modellerden en düşüş fiyata sahip olan iPhone XR 7 bin 399 TL ile raflardaki yerini aldı.
Ancak artan fiyatları ile kullanıcıların canını sıkan tek firma Apple değil.
Örneğin Samsung geçtiğimiz yıl Note 8’i ülkemizde 4 bin 999 TL fiyat etiketi ile piyasa sürerken bu yıl tanıtılan Note 9’un fiyatını 6 bin 499 TL olarak açıklamıştı.
Android cephesinin bir başka önde gelen firması Huawei ‘Mate 20 Pro’ isimli amiral gemisi modelini geçtiğimiz ay ülkemizde 8 bin 499 TL fiyat etiketi ile piyasaya sürdü.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Tüketici Madde Fiyatları veri tabanına göre, Ağustos 2017 itibari ile Türkiye için ortalama bir akıllı telefon fiyatı 1651 liraydı. Ağustos 2018’e geldiğimizde ise bu fiyat 2 bin 255 TL oldu.
Piyasadaki her 10 telefonun 8’inin yurtdışından geldiği ülkemizde akıllı telefonların fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni artan dolar ve euro kuru.
Ancak fiyat artışının altında yatan tek neden bu değil. Apple, Samsung ve Google gibi piyasada söz sahibi olan oyun kurucuların fiyat politikalarına baktığımızda amiral gemisi modellerinin her sene geçmiş yıla oranla pahalandığını görüyoruz.
Yine Apple cephesinden bir örnek vermek gerekirse 2017’de tanıtılan iPhone X 999 dolardan başlayan fiyata sahipken bu yıl tanıtılan iPhone XS Max ABD’de 1099 dolardan başlayan fiyatlar ile satışa sunuldu. Yeni çip, geliştirilmiş kamera özellikleri ve büyüyen ekran fiyat artışının nedenleri arasında gösterildi.
Güney Kore merkezli Samsung’a baktığımızda da aynı fiyat artışına şahit oluyoruz. 2016’da tanıtılan Note 7, 800 –850 dolar bandında karşımıza çıkarken, bu yıl tanıtılan Note 9 1000 dolar fiyat etiketi ile raflardaki yerini aldı.
Google cephesine baktığımızda da farklı bir manzara görmüyoruz. Google Pixel’in fiyatı 2016’da 649 dolarken bu yıl tanıtılan model 799 dolar fiyat etiketine sahip.
Son yıllarda ciddi bir fiyat rekabetine giren piyasanın oyun kurucuları gelen her yeni model ile fiyatları yukarıya çektikçe Türkiye gibi telefon ihtiyacının büyük kısmını yurtdışından karşılayan ülkelerde bu artışlar daha yoğun hissediliyor.
Yılda ortalama 12 milyon cep telefonu ithal eden Türkiye, 2007-2017 yılları arasında bu telefonlar için 24 milyar TL harcadı. Görünen o ki şirketlerin fiyat politikaları ve geçtiğimiz yıla oranla yükselen dolar ve euro fiyatları nedeniyle önümüzdeki yıllarda bu miktar daha da artış gösterecek.
Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığına Karşı Önlemler AlındıBoğaziçi köyündeki mandıralarda bulunan büyükbaş hayvanlarda şap hastalığının tespit edilmesi üzerine, İskele Belediyesi’nin de katılımıyla Lefkoşa’da ilgili kurumların iştirakiyle toplantı gerçekleştirildi.14 Aralık 2025 Pazar 21:46İSKELE
İskele Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığı Şüphesi: Bakanlıktan Acil TedbirlerTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Boğaziçi Köyü İskele bölgesinde bir mandrada şap hastalığı şüphesi üzerine kapsamlı önlemler alındığını duyurdu.14 Aralık 2025 Pazar 18:37İSKELE
Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"14 Aralık 2025 Pazar 17:59KIBRIS
ARUCAD 5. Eğitim Çalıştayı yapıldıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD), Kuzey Kıbrıs’taki lise ve ortaokul öğretmenlerine yönelik 5. Eğitim çalıştayı yapıldı.14 Aralık 2025 Pazar 17:56ARUCAD
Doğanın Şifası Bu Kitapta ToplandıProf. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” adlı yeni kitabı ile bitkilerin şifalı ve aromatik özelliklerine ışık tutan kapsamlı bir eser daha ortaya koydu.14 Aralık 2025 Pazar 17:54YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Bağımsızlık Yolu 11 Yaşında!Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, örgütlü mücadelenin temellerinin atılışının 11. yıl dönümü dolayısıyla dayanışma yemeği düzenledi.14 Aralık 2025 Pazar 17:52KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın bütçe görüşmelerine devam edecekCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarın saat 10.00’da toplanarak Hukuk Dairesi, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerini ele alacak.14 Aralık 2025 Pazar 17:50KIBRIS
13. Maaşlar ödeniyor13’üncü maaşlar ayın 25’i ve 26’sında yatırılacak14 Aralık 2025 Pazar 17:46KIBRIS
Lefkoşa'da uyuşturucu operasyonuLefkoşa Polis Müdürlüğüne bağlı Cürümleri Önleme Şube Amirliği Ekipleri Lefkoşa’da bir evde yaptığı aramada 30 gram hintkeneviri bulması olayıyla ilgili 4. Bir kişi daha tutuklandı.14 Aralık 2025 Pazar 12:02LEFKOŞA
Yılbaşı eğlencesi cep yakıyor, işte fiyatlar!İşte sanatçıların sahne alacağı oteller ve yılbaşı programları14 Aralık 2025 Pazar 11:48YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.