19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

AKEL’DEN DİSİ’YE SERT ELEŞTİRİ

AKEL’den DİSİ’ye sert eleştiri

12 Temmuz 2014 Cumartesi 14:41

“Bizi, bölünmeyi gönüllü kabul etmeyerek NATO’yu, Cuntayı ve EOKA-B’yi kanlı komplo kurmak zorunda bırakmakla suçluyorlar”

“Hedef, NATO’yu kıbrıslıların vicdanında aklayıp gevşek federasyon fikrini kabul ettirmek”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, DİSİ’nin iktidara gelmesiyle birlikte, Kıbrıs tarihinin yeni bir tahrif ve revize edilmesi çabası başladığı şikâyetinde bulundu.

Haravgi; “Tarihin Revizyonu, Geleceği ve Gelecek Dönemde İktidardakilerin ‘Gevşek Federasyon’ Fikirlerini Kabul Etmesi İçin Halkta Suçluluk Yaratmayı Hedefliyor” başlıklı haberinde, Kiprianu’nun Barış Harekâtı’nın yıldönümü nedeniyle dün akşam Livadia’daki “Kayıplar” meydanında gerçekleştirilen etkinlikte söylediklerine yer verdi.

Habere göre Kiprianu, “Bunca yıl cezalandırılmamış suç vardı. Şimdi suçlusu ve azmettiricisi olmayan suç olacak. İhanete uğramış bir halk olacak, ancak ortada ne hain olacak ne ihanet” dedi.

Kiprianu, 40 yıl sonra Kıbrıs’ın yakın tarihinin, özellikle de 1974’ün yeniden yazılmaya ve tersine çevrilmeye çalışıldığını belirterek, bu kez hedef tahtasına, 1974’ü yaşamamış genç neslin alındığını ve birilerinin tarihi, sağ görüşe uygun olarak yeniden yazmaya çalıştığını söyledi, özetle şunları ekledi:

“Liberal ve kozmopolit sağ alanda seferber olan siyasi yetkililer, araştırmacılar ve gazeteciler ABD’yi ve NATO’yu Kıbrıs’a karşı işlenen çifte suçun planlayıcısı rolünden tarihi olarak beraat ettirme girişimine soyundu. Kimi doğrudan kimi dolaylı yoldan, Cumhurbaşkanı Makarios’u ve onu destekleyen AKEL’i, NATO ‘nun 60’lı ve 70’li yıllarda ileri götürdüğü taksimci planlarını kabul etmedikleri için Kıbrıs’ın yaşadığı trajedinin suçlusu göstermeye çalışıyorlar.

“Bizi, bölünmeyi gönüllü kabul etmeyerek NATO’yu, Cuntayı ve EOKA-B’yi kanlı komplo kurmak zorunda bırakmakla suçluyorlar”

Bizi, vatanımızı gönüllü olarak bölmeyi kabul etmeyerek NATO’yu, cuntayı ve EOKA-B’yi Kıbrıs’ı parçalamak maksadıyla kanlı komplo kurmak zorunda bırakmakla suçluyorlar. Daha da ileri giderek, darbe döneminde Kıbrıs’ın istikrarsızlaştırılması konusunda Cumhurbaşkanı Makarios’un meşru devletini EOKA-B faşizmini ile aynı kefeye koyuyorlar.

Bunları 1974 sonrasında, cüretle ve pişmanlık duymaksızın ülkemizin yıkımının sorumluluğunu kendilerinden başka herkese yükleyen ancak darbenin yüzünü görmek için asla aynaya bakmayan darbecilerden de duymuştuk.

“Hedef, NATO’yu kıbrıslıların vicdanında aklayıp gevşek federasyon fikrini kabul ettirmek”

Ancak tarihin yeniden yazılmasında hedef geçmiş değil gelecektir. DİSİ hükümeti Kıbrıs’ın NATO’ya bağlanması tezini geçirebilmesi için tarihi tersine çevirmeye ve NATO’yu Kıbrıslıların vicdanında aklamaya çalışıyorlar.

Halkımızın yabancı, haksız ve taksimci planlara olan mukavemeti ancak suçluluk duygusu yaratılarak kırılabilir ve sonraki aşamada ‘gevşek federasyon’, NATO garantilerinin uygulanması fikirlerini ve Ada’nın askersizleştirilmesi talebinin geri çekilmesini kabul edebilir.

Ancak böyle bir senaryoda AKEL yanlarında olmamak bir yana karşılarında duracak. AKEL Kıbrıs’ın kurtuluşu ve yeniden birleşmesi için mücadele ediyor Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası toplum, BM, AB ve Kıbrıs’a dost uluslararası güçlerin Türkiye’ye baskı yapmasını sağlama çabalarına destek verme nedeni de budur.

Federasyon olmazsa bu, Kıbrıs sorununun ve bilinen Kıbrıs’ın mezar taşı olur”

Federasyon çözümü konusunda kendisinden öncekilerin imzaladıklarını silmeye karar verecek bir Kıbrıs Rum toplumu lideri bulunursa, o zaman bu, Kıbrıs sorununun ve bildiğimiz Kıbrıs’ın mezar taşı olacak.

Anayasal yönün ulaşılabilir tek çözümü, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti olan iki toplumlu iki bölgeli federasyona dönüşmesini öngörecek çözümdür.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA