AKEL: “ANASTASİADİS’İN BM İLE ÇATIŞMASINDAN KIBRIS İÇİN İYİ BİR ŞEY ÇIKMAYACAK”
Rum Yönetimi’nin varlığında ısrar ettiği ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’tan arayıp bulmasını istediği “4 Temmuz 2017 tutanakları” gündemdeki yerini koruyor.

15 Şubat 2019 Cuma 11:00
Rum Yönetimi’nin varlığında ısrar ettiği ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’tan arayıp bulmasını istediği “4 Temmuz 2017 tutanakları” gündemdeki yerini koruyor.
Rum Sözcü Prodromos Prodromu’nun, Guterres Çerçevesi için dün yaptığı, “referans şartlarının oluşturulması açısından çok önemli” nitelemesini; Fileleftheros “BM’nin niyeti açısından da test”, Haravgi ise “Anastasiadis’in kayıp itibarını düzeltme çabası” kanaatiyle Rum siyasi partilerinin dün açıkladıkları endişeleriyle birlikte okurlarına aktardı.
Fileleftheros “BM İçin De Niyet Testi… ‘Kayıp Tutanak’ Kıbrıs Sorununda Çabaların Gidişatını Da Gösterebilir… Lefkoşa Lute’un Araştırmasını Da Bekleyecek” başlık ve spotlarını attığı haberi, “4 Temmuz 2017 ‘kayıp tutanağı’ Kıbrıs sorununda prosedürün devamı çabalarını etkilemiyor ama BM’nin de niyeti açısından iyi bir testtir” yorumuyla aktardı.
“KAYIP TUTANAK…”
Gazete Rum tarafının “4 Temmuz 2017’de yapılmış izahat aracılığıyla şekillenen Guterres Çerçevesi dikkate alınmazsa referans şartlarında uzlaşı ihtimalinin azaldığı” görüşünde olduğunu ve bunu gerek doğrudan Jene Holl Lute’a gerek Anastaiadis’in çeşitli açıklamalarıyla kamuoyuna açıkça söylediğini yazdı, “Kısacası, Başkan Anastasiadis gerek doğrudan gerek dolaylı yoldan BM’ye, ‘kayıp tutanağı’ arama ve çabaya ivme katma sorumluluğunun kendisinde (BM) olduğunu açıkça ortaya koydu” dedi.
Habere göre Prodromu dün, Anastasiadis’in “gerekeni söylediğini” savunarak, “Guterres Çerçevesi referans şartlarının oluşturulması açısından çok önemlidir, Başkan bu çabayı harcıyor” ifadesini kullandı.
Gazete Prodromu’nun bu sözler ile Rum Yönetiminin tutumunu açıkça ortaya koyduğu, mesajları gönderdiği ve “prosedürün canlı tutulması ve ilerlemesi için gereğini yapmanın BM’ye kaldığı” mesajını verdiğini savundu.
Gazete Prodromu’ya atfen şunları yazdı: “Şu anda istenilen, Guterres Çerçevesi’nin güvenlik meselesinin de içinde bulunduğu 6 parametresinin de dahil olacağı referans şartlarının şekillendirilmesidir. Referans şartları Çerçeve’nin 6 parametresini içermelidir, aksi halde müzakereler baştan başlıyor anlamına gelir. Müzakerenin Kıbrıs sorununun nüvesi olan işgal, asker, müdahale hakları ve garantilerden başlayacağının da garantisi yok. Olgular nettir. Genel Sekreter 4 Haziran tarihli yazılı açıklama yaparak güvenlik konusunun Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünde başlıca öneme sahip olduğu yönlendirmesi yapmıştır.”
“KAYIP İTİBAR….”
Haravgi “Şimdi Başkanlığın Nakaratı Değişiyor… Guterres’in 6 Parametresi Referans Şartlarının Parçası Olmalı” başlıklı haberini, “hükümet, sözcüsü aracılığıyla dün kendini, Başkan’ın, Jane Holl Lute’un aramakta olduğu var olmayan tutanak konusundaki kayıp itibarını düzeltme çabasına verdi” yorumuyla aktardı.
Aynı gazete AKEL’in dün parti sözcüsü Stefanos Stefanu aracılığıyla, Rum Yönetimi Başkanı Anastaiadis’in BM ile çatışmasından Güney Kıbrıs için iyi bir şey çıkmayacağı uyarısında bulunduğuna dikkat çekti.
Habere göre Stefanu, Anastasiadis’in 4 Temmuz 2017 tarihli tutanakların var olup olmadığı konusunda BM Genel Sekreterliği ile bir çatışma yoluna gittiğine dikkat çekerek, “bu çatışmadan Kıbrıs için, vermekte olduğumuz Kıbrıs sorununun çözümü mücadelesi için iyi bir şey çıkmaz” dedi, özetle şunları ekledi:
“4 Temmuz tutanaklarının var olup olmadığı tartışmasının çok bir önemi yok çünkü Başkan’ın tutanaklara atıf yaparak elde etmeye çalıştığı şeyleri Genel Sekreter gerek Crans Montana konferansı sırasında söyledi gerekse Crans Montana’daki kritik son gece yemeği sırasında tekrar etti. Dolayısıyla Başkan her türlü maksadını ve egosunu bir kenara bıraksın, müzakerelerin yeniden başlamasına odaklansın. Kıbrıs’ın çıkarına olan budur.”
Fileleftheros’a göre Vatandaşlar İttifakı adına konuşan Doros Hristodulidis, “4 temmuz tutanaklarının aranması tartışmalarının yeni bir kısır çatışmaya yol açmaması gerektiği” görüşünü ortaya koyarak şunları söyledi:
“Bizi daha çok endişelendirmesi gereken Akıncı’nın kurucu devletler ifadeleridir. Bu ifadeler federasyona ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamına değil, konfederasyona gönderme yapıyor. Gelişmeler böyle bir yaklaşıma geçtikten sonra Guterres Çerçevesinin hangisi olduğunun ne önemi olabilir?”
Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis ise, Anastasiadis’i “Bu aşamada hiçbir önemi ve değeri olmayan tutanak edebiyatından kurtulmaya” çağırdı.
Alithia haberi “Sözcü, Guterres Çerçevesi Konusunda: Referans Şartlarında Değerlendirilmesine Çalışıyoruz” başlığıyla aktardı.
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
Eski uygulama devam edecekKimlik kartlarından anne ve baba bilgilerinin çıkarılması kararına yönelik yoğun kamuoyu tepkisinin ardından Rum İçişleri Bakanlığı eski uygulamaya dönme kararı aldı.01 Ağustos 2026 Cumartesi 17:54GÜNEY KIBRIS
Tufan Erhürman: “Her türlü atraksiyon var, eksik olan ciddiyet”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri ve siyasi gelişmeler üzerinden eleştirilerde bulundu.01 Ağustos 2026 Cumartesi 15:03KIBRIS
Ahmet Zort: Patates Festivali her yıl daha da güçlenerek yoluna devam edecekAhmet Zort, 12. Patates Kültür, Sanat ve Spor Festivali'nde üretici ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini belirterek, festivalin her geçen yıl daha da güçlenerek kurumsallaşması için çalışacaklarını söyledi.01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:31GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 430 sürücüye işlem35 araç trafikten men edildi01 Ağustos 2026 Cumartesi 13:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.