'AKCİĞER KANSERİ AŞISI 5 BİNDEN FAZLA KİŞİDE UYGULANDI'
Akciğer kanseri aşısını geliştiren Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Davila, aşının 5 binden fazla kişiye uygulandığını ve kombine tedavilerle kullanılması üzerine çalışma yürütüldüğünü belirtti.

22 Kasım 2018 Perşembe 20:25
Son yıllarda çok tartışılan ve basında "akciğer kanseri aşısı" olarak yer alan ilacı geliştiren Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Agustin Lage Davila, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinde kanser dışında çok sayıda sağlık sorununa ilişkin bilimsel çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
Farklı hastalık gruplarına ilişkin 100'den fazla alanda araştırma ve geliştirme projelerinin yürütüldüğünü ifade eden Davila, akciğer kanserinin tedavisine dönük aşı çalışmasının bunlardan sadece biri olduğunu vurguladı.
Akciğer kanseri aşısını geliştiren ekibin başında kendisinin yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Davila, "akciğer kanseri aşısı" olarak bilinen ilacın dikkat çektiğini anımsatarak, "Çünkü, ABD de bu aşıyla çok ilgilendi ve bu aşının ortaklaşa geliştirilmesi için bizimle bir anlaşma imzaladılar." diye konuştu.
Önleyici değil, tedavi edici
Aşının önleyici nitelik taşımadığını ve tedavi amaçlı yapıldığını vurgulayan Davila, "Bu önemli. Çünkü genellikle önleyici diye basında yer aldı. Aşımız, tedaviye yönelik. Yani hastalık geliştikten sonra uygulanıyor." açıklamasında bulundu.
"Şu ana kadar 5 binden fazla kişiye uygulandı"
Söz konusu aşının Küba'da test edildiğini ve uygulamaya sokulduğunu ifade eden Davila, "Aşımız Küba'da tescilli. Bunun dışında Arjantin, Kolombiya'da tescilli bir ilaç. Küba'da tescil edildiğinden bu yana kullanılmaya başlandı. Şu an itibariyle 5 binden fazla kişide uygulandı." bilsini verdi.
Prof. Dr. Davila, bir kanser ilacının başarısının iki parametre üzerinden ölçüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti:
"Birincisi, aşıyı alan tüm popülasyonda yaşam beklentisinin ne kadar uzadığına bakılıyor. Bu popülasyona bakıldığında da yaşam süresindeki uzamanın 6 ay olduğu belirlendi. İkinci parametre ise ortalama yaşam süresinin ötesinde kaç hastanın uzun yıllar yaşadığıdır. Bu bakımdan incelendiğinde de hastaların yüzde 20'sinin yaşam süresi yıllarca uzamış durumdadır. Bu bilgilere göre değerlendirirsek, aşıyı alan popülasyonunun tamamında ortalama ömür 6 ay uzadı. Bunların içindeki yüzde 20'lik hasta grubunun ise yaşam süreleri birkaç yılın üstünde. Aşının üstünden çok uzun yıllar geçmedi henüz ama aşıyı alan ve 10 senedir hayatta olan hastalarımız var."
"Başka ürünlerle kombinasyonları üzerinde duruluyor"
Aşının 3. ve 4. evre hasta grubunda uygulandığını, bu tedavi için yurt dışından da çok sayıda kişinin ülkelerine geldiğini anlatan Davila, "Küba Sağlık Hizmetleri Kurumu tarafından, yurt dışından tedavi için ülkeye gelenler koordine ediliyor. Latin Amerika ve Çin başta olmak üzere farklı ülkelerden hasta geliyor. Özellikle birinci sıra Venezuella olmak üzere Kolombiya'dan da çok kişi geliyor." diye konuştu.
Akciğer kanseri aşısının daha da geliştirilmesi için çalışmaların yapıldığını da aktaran Davila, sözlerine şöyle devam etti:
"İlaç geliştirme alanında zaman ilerledikçe ve deneyimler biriktikçe daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Çünkü, bunlara paralel olarak ilaçta geliştirme yapılıyor ya da başka ürünlerle kombinasyonları üzerinde duruluyor. Bu alanda da buna dönük girişimlerimiz var."
"Dünyanın ilk yüzde yüz sentetik aşısını ürettik"
Davila, akciğer kanseri dışında çeşitli enfeksiyonlara yönelik önleyici aşı üzerine çalışmaların söz konusu olduğunu da vurgulayarak, "Bu kapsamda tehlikeli beyin zarına zarar veren bir bakterinin yarattığı hastalığa karşı dünyanın ilk yüzde yüz sentetik aşısını ürettik. Yani herhangi bir mikrobiyolojik ajan kullanmadan o hastalığa karşı etkili olan aşı ürettik." dedi.
Bunun bir tür menenjit hastalığı olduğunu belirten Davila, şu bilgileri verdi:
"Küba'da bu çok yaygın bir hastalıkken şimdi nadir görülen bir hastalık haline geldi. Söz konusu aşı, popülasyonda kullanıma girdi. Aşının çok etkili olduğu tespit edildi. ABD'den bir teklif gelmedi çünkü benzer bir aşı kendilerinde var. Ancak bizim ürettiğimizin ayırt edici özelliği yüzde 100 sentetik olması."
Hepatit tedavisine yönelik aşıların da üretildiğini anlatan Davila, ülkelerinde bu hastalığı ortadan kaldırmak üzere ilerlediklerini söyledi. Prof. Dr. Davila, ABD ile diyabet hastalarının ayaklarında yaşanan sorunun tedavisine yönelik bir ilaç geliştirilmesi üzerine çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:52KIBRIS
125 yıllık Turkish Bank, ABD'li şirkete satıldıBankanın adı Freedom Bank oluyor03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:41TÜRKİYE
Hava sıcaklığı 37-40 derece dolaylarında seyrediyorMeteoroloji Dairesi'nin 1-7 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, bölge alçak basınç sistemiyle sıcak hava kültesinin etkisinde olacak.03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:40KIBRIS
Döviz kurları haftaya nasıl başladı?Güncel döviz kurları: Sterlin 64.20 TL03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.