19 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele25°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C

AIDS HALKTAN GİZLENİYOR MU?

AIDS halktan gizleniyor mu?

25 Ağustos 2014 Pazartesi 14:30

KKTC AIDS olayıyla sarsılıyor. Basında çıkan haberlerde, olayla ilgili bilgi kirliliği dikkat çekiyor. Yetkililer olayı yalanlıyor, kamuoyu ise gerçeği bilemiyor…

Aids teşhisi konan kadının, KKTC vatandaşı olduğu ve Girne’de olduğunun tespit edildiği, çok sayıda erkekle ilişkiye girdiği ve 4 kişiye daha bu hastalığı bulaştırdığı ileri sürülüyor…

Yetkililer ise, aids teşhisinin konduğu hamile bir kadının bir süre önce tespit edilerek sınırdışı edildiğinin, ancak bu olayın da gazetede yazılanlarla alakası olmadığını açıklıyor.

Detay Gazetesi ise, olayıyla ilgili net bilgilere ulaşarak, aids tartışmalarına son noktayı koyuyor. Lefkoşa Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, 20 Ağustos Çarşamba günü, aids teşhisinin konduğu biliniyor.

Aids olduğu anlaşılan yabancı uyruklu kadının 7 aylık hamile olduğu, kadının yerinin tespit edilemediği; halen aranmakta olduğu bilinirken; teşhis edilen aids vakasını yetkililerin kamuoyundan gizlediği anlaşılıyor.

Rana SARRO

Ülkede aids vakası tartışmaları sürüyor. Aids tespiti konusunda basında çıkan haberlerdeki bilgi kirliliği ve yetkililerin açıklamaları kamuoyunun kafasını karıştırıyor. Yetkililer aids olayını yalanlayan açıklamalar yapıyor. Detay Gazetesi ise, aids olayıyla ilgili net bilgilere ulaşarak, aids tartışmalarına son noktayı koyuyor.

AİDS TEŞHİSİ KONDUĞU DOĞRUDUR

Gazetemiz muhabiri Rana Sarro, 20 Ağustos Çarşamba günü, bir başka haber konusuyla ilgili Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunduğu bir sırada, hastanede konuşulan aids konusuna şahit oldu.

AİDSLİ KADIN YABANCI UYRUKLUDUR

Aids olduğu tespit edilen kadının KKTC vatandaşı olduğu yönünde basına yansıyan bilginin aksine; HIV virüsü testleri pozitif çıkan kadının ‘yabancı uyruklu’ olduğu biliniyor.

TEŞHİS GİRNE’DE DEĞİL NALBANTOĞLU’NDA KONDU

Aids teşhisinin Girne Akçiçek Hastanesi’nde konduğu yönündeki haberler de, Hastane Başhekimi Dr. Salih Beyoğlu tarafından yalanlanırken; bunun aksine aids teşhisinin 20 Ağustos Çarşamba günü, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde konduğu biliniyor.

AİDSLİ KADIN ARANIYOR

Aids teşhisi konan kadının Girne’de olduğuna ilişkin bilginin de doğru olmadığı, test sonuçlarının pozitif çıkması üzerine, sağlık görevlilerinin yabancı uyruklu olduğu bilinen bu kadına ulaşmaya çalıştığı, ‘yerinin tespit edilemediği’ ve aranmakta olduğu da biliniyor. Yetkililerin ise, bu konuda yaptıkları açıklamalalarda kamuoyuna doğru bilgiyi vermedikleri görülüyor.

BASINDA BİLGİ KİRLİLİĞİ

Kıbrıs Gazetesi, Sağlık Bakanlığı’nın Girne’de Aids hastası olan KKTC vatandaşı bir kadının, 10 günde 11 erkekle cinsel ilişkiye girdiğini yazdı.

Gazete haberinde, Girne’de yaklaşık bir yıl önce HIV virüsü testleri pozitif çıkan KKTC vatandaşı bir kadının, bu kötü haberin ardından birçok erkekle ilişkiye girdiğine ve 4 kişiye de HIV virüsü bulaştırdığını iddia etti. Haberde, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin olayı doğruladığı iddia edildi.

Yenidüzen Gazetesi ise, Sağlık Bakanlığı’nın Girne’de aids hastası olan KKTC vatandaşı bir kadının 10 günde 11 erkekle cinsel ilişkiye girdiği ve 4 kişiye HIV virüsü bulaştırdığına ilişkin bir tespiti olmadığını yazdı. Haberde, Sağlık Bakanı Gülle’nin, ‘bu bilgiyi doğruladığına ilişkin bir açıklaması olmadığı’ belirtildi.

DETAY MUHABİRİ BİZZAT ŞAHİT OLDU

Detay Gazetesi muhabiri Rana Sarro, bir başka haber konusu olan ve manşetten verdiğimiz ‘Onkoloji Servisi’ haberi ile ilgili 20 Ağustos Çarşamba günü, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunduğu bir sırada, hastanede konuşulan aids konusuna bizzat şahit oldu.

Başhekim Yardımcısı Bülent Dizdarlı ile sağlık görevlileri arasında geçen; Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde aids vakasının tespit edildiği, bu şahısın yabancı uyruklu olduğu, 7 aylık hamile ve evli olduğu, ancak yerinin bilinmediği, henüz tespit edilmediği ve aranmakta olduğuna ilişkin konuşmalara, muhabirimiz bizzat kulak misafiri oldu. Ancak, bu bilginin yetkililerce günlerdir kamuoyundan gizlendiği görüldü.

[caption id="attachment_31988" align="alignleft" width="157"]sağlık bakanı ahmet gülle Ahmet Gülle[/caption]

BAKAN İNKÂR EDİYOR

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurulan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, 20 Ağustos Çarşamba günü, aids vakasının tespit edildiğini inkâr etti.

Bakan Gülle, gazetelerde yazılan olayla alakasının olmadığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Yetkilileri’nce de belirtilen, yaklaşık bir ay önce aids teşhisi konan hamile bir kadının bir süre önce tespit edilerek sınırdışı edildiği konusundan bahsederken; geçtiğim hafta teşhisi konan aids vakasını yalanladı. Sağlık Bakanı Ahmet Gülle şunları söyledi.

“BÖYLE BİRŞEY YOK(MUŞ)”

“Zaman zaman aids vakaları rastlanır. Yabancıysa sınır dışı edilir. Örneğin geçenlerde Nijeryalı hamile bir kadın yaklaşık bir ay önce sınırdışı edildi. Kocasının testleri ise temiz çıktı. Onun ötesinde iddia var ki birisi aidstir de birilerine bulaştırıyor. Yaptığımız araştırmada böyle bir kişinin olmadığı ortaya çıktı.”

Bakan Gülle, ‘Son 1 hafta içinde Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde aids vakası saptandı mı?’ sorumuza karşılık ise, “Hayır, benim bilgime böyle bir şey gelmedi” diye konuştu.

[caption id="attachment_31989" align="alignleft" width="153"]Ramadan Kamiloğlu Ramadan Kamiloğlu[/caption]

BAŞHEKİM BİLMİYOR(MUŞ)

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Ramadan Kamiloğlu ise, hastanede geçtiğimiz Çarşamba günü teşhisi konan aids vakası ile ilgili bilgi sahibi olmadığını savunarak, “Benim bilgim yok. Yeni yasaya göre kod numarasıyla yapılır, onu ancak Temel Sağlık bilir” diye konuştu.

TEMEL SAĞLIK DA GİZLİYOR

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Dr. Figen İnce ise, basına yaptığı açıklamada, bilgi kirliliğinin olduğu görülen gazetelerdeki haberleri yalanlarken; Devlet Hastanesi Enfeksiyon Servisi’ne herhangi bir aids bildirimi ya da ihbarının yapılmadığını da savunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA