“AFRODİT YATAĞINDAN DELFİNİ HEDEFİNE”
Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde gerçekleştirilen ilk sondajdan bu yana 7 yılın geçtiği belirtildi.

18 Kasım 2018 Pazar 13:50
Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde gerçekleştirilen ilk sondajdan bu yana 7 yılın geçtiği belirtildi.
Kathimerini gazetesi “Afrodit’ten, 10’uncu Parseldeki Delfini’ye” başlıklı haberinde, ExxonMobil’in, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 10’uncu parseldeki “Delfini” hedefinde araştırma sondajlarına başladığına ilişkin resmi açıklamanın, Güney Kıbrıs’ın 2003 yılından beridir sürdürdüğü enerji programı için bir dönüm noktasını teşkil ettiğini yazdı.
12’nci parseldeki “Afrodit” yatağında başlayan ilk sondaj çalışmalarından (19.9.2011) bu yana, 3 ruhsat izni ihalesi, sektörün 3 büyük şirketinin 7 parselde araştırma yapma izni alması ve bunlardan biri olan 12’nci parsel veya Afrodit’in, doğal gaz üretme aşamasında olmasıyla 7 yılın geçtiğini yazan gazete, 10’uncu parselde gerçekleştirilecek iki sondajın ayrı öneme sahip olduğunu belirtti.
10’uncu parseldeki “Delfini” hedefindeki sondaj çalışmaları hakkında da bilgi veren gazete, sondajın deniz yüzeyinden 1973 metre mesafeyi kat edeceğini, bu noktadan sonra ise sondaj hedefinde, hidrokarbon yatağına ulaşmak için 2 bin 500 metre derinlikte devam etmenin bulunduğunu yazdı.
Haber göre sondaj çalışmaları 24 saat bazında, ExxonMobil şirketinin 6 aydan beridir Güney Kıbrıs’ta bulunan 10 mühendisi ve jeologları tarafından izleniyor.
Gazete haberinde sondaj gemisi Stena IceMax hakkındaki bilgilere de yer verdi.
BÜYÜK BEKLENTİLER
Öte yandan Simerini gazetesi, ExxonMobil şirketinin sondaj çalışmalarına başlamasıyla birlikte, Doğu Akdeniz’deki büyük jeopolitik oyuna girilmiş olduğunu yazdı.
Stena IceMax sondaj gemisinin sondaj çalışmalarına başlamasının, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Konularından Sorumlu Bakan Yardımcısı Francis Fanon’un geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirdiği ziyaret ile ilişkilendirildiğini yazan gazete, ABD’nin, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in de ileriki zamanlarda Ada’ya gelmesinin beklendiğini belirtti.
Gazete Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, hafta içerisinde yapmış olduğu “Washington ile bölgesel ve ikili düzeydeki güvenlik konularına ilişkin bir yol haritasının belirlenmesi için iç sürecin başladığı” şeklindeki açıklamasıyla her iki taraftan (ABD ve Güney Kıbrıs) olan bu hareketlerin Rum Yönetimi’nin enerji programına oy olarak addedilmesinin mümkün olduğunu yazdı.
Gazete haberinde ayrıca, Atina Akademisi Enerji Komitesi üyesi İlias Konofagos’un açıklamalarına atıfta bulunarak, “Delfini” hedefinde yüzde 20-25 oranında doğal gaz bulma olasılığının bulunduğunu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhürman Limasol’da konuştu: Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırızCTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Limasol'da yangın bölgesinden yaptığı açıklamada, "Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırız" dedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 19:22KIBRIS
“Biz tabuları yıkmıştık, güney yönetimi de bunu başarmalı”Akıncı, insanlığın kendi eliyle bozduğu doğa dengesinin olumsuz sonuçlarıyla her geçen gün daha çok yüzleşmeye başladığını belirterek, dünyanın bir çok yerinde büyük yangınlar ve sel felaketlerinin daha sık yaşanır olduğunu söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:16GÜNEY KIBRIS
Dışarda çalışma yasağına uymayanlar için “Alo 102” ihbar hattı devredeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ihbar hattının devrede olduğunu vurgulayarak 24-27 Temmuz tarihleri, 12.00–16.00 saatleri arasında dışarıda çalışma yasağına uymayanların Bakanlığa bildirilmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:06KIBRIS
Aykut’un Tahliye Talebine Karar 28 Temmuz’da AçıklanacakLefkoşa Ceza Mahkemesi Başkanı Christiana Parpota, İsrailli iş insanı Shimon Aykut’un sağlık gerekçesiyle yaptığı tahliye başvurusuna ilişkin kararını 28 Temmuz Pazartesi günü açıklayacak.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:51KIBRIS
CTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyorCTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyor24 Temmuz 2025 Perşembe 17:42GÜNEY KIBRIS
Hoşkara: DAÜ akademik açıdan iyi, mali ve ekonomik olarak durum kötüHoşkara, yükseköğretimin uzun bir süredir krizin eşiğinde olduğunu ileri sürerek, yükseköğretim alanında yapılması gerekenler hatırlattı ve Başbakan Ünal Üstel ile hükümetten DAÜ’deki olumsuz gelişmelere müdahale etmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:20DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
KKTC’de Orman Yangını Riski Kritik Seviyede: Yetkililer Vatandaşları UyarıyorSon günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aşırı sıcak hava dalgası ve düşük nem oranları nedeniyle orman yangını riski kritik seviyelere ulaştı.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:43KIBRIS
Akdeniz'de birçok ülke, yangın riskinde "çok aşırı" seviyedeAkdeniz'e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere Avrupa genelinde hava sıcaklıkları çok yüksek seviyede etkisini sürdürürken, birçok ülke devam eden orman yangınları ve riskleriyle mücadele ediyor.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:14KIBRIS
Trafik Kazalarını Önleme Derneği, kamera cezalarının dağıtılmamasının sürati ve ölümleri artırdığını belirttiTrafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, sabit görüntülü radar (kamera) sisteminin çalıştırılmaması ve cezaların dağıtılmamasının trafik kazalarının artmasına yol açtığını söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:13KIBRIS
Park Halindeki Araçtan Yüklü Miktarda Nakit ÇalındıLefkoşa’da gerçekleşen hırsızlık olayında bir aracın içerisinden toplamda 1300 Sterlin, 400 Amerikan doları ve 15.000 TL çalındı. Olayla ilgili yürütülen polis soruşturmasında, F.K. (E-30) isimli şahıs zanlı olarak tutuklandı.24 Temmuz 2025 Perşembe 15:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs